Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Aktuális

Diszkósztárok egykor és ma

100 Folk Celsius - Diszkósztárok egykor és ma

Vajon mit mondanak a mai poprajongóknak a következő nevek: Den Harrow, Tom Hooker, Ken Laszlo, Lime, Sandra, Bobby Orlando, E-Type? Most róluk lesz szó.

Gyaníthatóan semmit. Az E-Type még csak-csak ismerős lehet egyeseknek, de a többi név bizonyosan nem az. Nem véletlenül: ezek voltak a 8O-as évek diszkósztárjai. Az E-Type pedig a 9O-es évek elejének, közepének egyik dance sztárja. Jogos hát a kérdés: mi lett velük és van-e aktuális anyaguk?
Den Harrow története a legfurcsábbak közé tartozik. A Den Harrow név alatt mint előadó egy jóképű fiatalember jelent meg a színpadon és a klippeken. Az ő eredeti neve Stefano Zandri. Csak éppen jó énekhangja nem volt soha, így a stúdióban helyette mindig mások énekelték fel a dalokat. A legtöbbször Tom Hooker, aki ma Kaliforniában él és saját bevallása szerint főleg new age, jazz és klasszikus zenéket hallgat. Italo disco zenét, rapet és metált pedig szinte soha. Tom egyébként több mint 1OO dalt írt - például Eddy Huntington nagy slágerét, a Back In The U.S.S.R."-t Miki Chieregatoval közösen, de a jövőben szinte kizárt, hogy italo-slágerekkel álljon elő. Szívesebben ír
balladisztikusabb dalokat. Utoljára 1995-ben készített egy albumot a Chameleon nevű rockzenekarral. Hát, kedves Den Harrow-rajongók, ez a nagy helyzet.
Ken Laszlo szintén a 8O-as évek egyik kiemelkedő italo-disco sztárja volt. Lemezeiből világszerte több, mint 1 millió darabot adtak el. Rajongói ma is vannak Oroszországtól Amerikáig. Eredeti neve mellesleg Gianni Coriani, de érdekes hogy több művésznéven is jelentek meg lemezei például Ázsiában. A 9O-es években csak kevés új dala volt, többnyire korábbi slágereit adták ki különböző válogatáslemezeken. Aktuális LP-je a The Best, amely szintén válogatáslemez. Ha valaki nem ismeri Ken slágereit, talán szerezze be ezt. Érde-mes megjegyezni, hogy 1998-ban jelent meg zenés videója.

A Lime név mögött a montreali LePage testvérpár húzódik. Már a 8O-as években népszerűek voltak a kanadai, amerikai és európai diszkókban, például a Take The Love" c. nótával. Aktuális sikerdaluk a No Other Love" és itt jegyzem meg, hogy az Unidisc lemezkiadó internetes webhelyén már reklámozza aktuális CD-jüket is. Sandra manapság visszavonultan él és csak időnként jelentet meg egy-egy korongot. A Virgin lemezkiadó dobta piacra a Such A Shame " kislemezt, amely jelenleg komoly diszkósiker.
Bobby Orlando története sem szokványos. A new yorki szintetizátormágus egy Westchester-i (New York) tanár fiaként élte ifjú éveit. Imádta Alice Coopert, a T. Rexet és persze Elvis Presleyt. Visszautasított egy klasszikus zenei ösztöndíjat, helyette inkább tinibandákban zenélgetett. A 8O-as évek elején diszkóhullám söpört végig a világon és ez magával ragadta az ifjú Orlandót is. Csakhogy Bobby ökölvívással is foglalkozott ekkor, így még nem határozott azt illetően, hogy merre tovább. Aztán az egyik ökölvívómeccsen kiütötték. Erre később így emlékezett: Azt hittem megfulladok, úgyhogy eldöntöttem, átváltok a lemezüzletre." Bölcs döntés volt. A 8O-as évek legelején kezdett el dolgozni különböző előadókkal. Felkereste például Divine, hogy dolgozzanak együtt. A végeredmény: sikerdalokat alkottak (pl. Alphabet Rap, Shoot Your Shot, Shake It Up), amelyek szinte azonnal kedvencek lettek az amerikai meleg klubokban és Európában is. Bobby O" -ahogy sokszor olvashatjuk nevét 1983-ban jelentette meg a Phonag lemezkiadónál Freedom In An Unfree World" c. LP-jét Németországban. Már ekkor elkezdett dolgozni a Flirts nevq holland leánycsapattal. A nagy sikert Angliában a Dancing Madly Backwards" című számmal érték el, ami szerepel az 1985-ös Made In America" LP-n. Közben pedig jött a Pet Shop Boys és a West End Girls" c. nóta listaelső lett Amerikában. Orlando legnagyobb szakmai sikerét az 1987-es Pet Shop Boys album, az Actually" hozta el, amely tarolt az európai listákon, de még Amerikában is aranylemez lett. Az ezt követő időszak csendes volt Bobby számára. Dolgozott tovább a Flirtsszel, megjelentetett több kislemezt is. A 9O-es évek eleje nem kedvezett neki. Az a kemény, de jól táncolható elektronikus zene, amit ő képviselt - az ún. HiNRG (high energy- nagy energia)- háttérbe szorult néhány évre. Aztán a Snap Rhythm Is a Dancer" c. száma megint beindította ezt a fajta tánczenét. Bobby 1996-ban megalapította a Reputation Records kiadót. Szerette volna feléleszteni a Flirtsszöt, de ez a kísérlete kudarcot vallott. Kiadott egy kislemezt 1997-ben a Chicks Inc.-től (So Many Males, So Few Men). Azóta szinte semmit nem lehet róla hallani. Állítólag mostanság lemezlovaskodik. Talán Patrick Miller lemezlovas, esetleg Jason Davies tud róla valamit.. Én nem érdeklődöm tőlük, mert az a tapasztalatom, hogy senki nem válaszol semmilyen kérdésre e-mailben...
A sort E-Type zárja a felsorolásomban. Nos, Martin Erikkson - mert hisz ez a becsületes neve
mostanság több dallal is szerepel a listákon, De róla majd augusztus végén szeretnék részletesen írni, mert akkor lesz igazán aktuális.

2002. 07. 31.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Vendég 2002. 09. 29. 0:00
ó!
Vendég 2006. 02. 22. 15:49

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Diszkósztárok egykor és ma cikk képei
100 Folk Celsius - Diszkósztárok egykor és ma