Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Aktuális

A Szigetről általában

Sziget - A Szigetről általában

Minden fiatalnak tavasz táján már ugyan azon jár az esze: hamarosan itt van várva várt fesztivál, a Sziget. 2002 márciusában, az előző évekhez hasonlóan, lejár a zenekarok demoanyagainak beadási határideje, a szervezők éjt nappallá téve dolgoznak és szerveznek, hogy nekünk megint részünk legyen egy kifogástalan nyaralásban. Május-április tájékán már többen tudni vélik a sztárfellépők névsorát, ezek az emberek (kivétel nélkül!) megingathatatlan forrásból szerzett információik alapján már biztosak benne, hogy idén fellép többek között az YXZ, a QWE és persze az ERT zenekar is. Persze ebből általában semmi sem igaz, de a tapasztalt fesztivállátogatók ehhez szerintem már réges-rég hozzászoktak az évek során.

Tömeg, utánozhatatlan atmoszféra, közvetlenség, béke, idővel átlátható káosz. Az elmúlt 2 évben történt szigeteléseimből kiindulva ezek a szavak jutnak először eszembe az augusztus eleji 7 napos rendezvényről.

Ebben az évben ez a felsorolás kiegészült a médiából nap, mint látható és hallható elemekkel, mint például az „1 milliárd forintos vállalkozás” vagy a „biztonság mindenek előtt” fogalmával, de még sorolhatnám őket napestig. Vegyes érzelmekkel indultam el a Moszkva térről baráti társaságommal a Fiatori-gát irányába.

Sziget - A Szigetről általában

Bejutás

Elöljáróban annyit, hogy szigetelő ismerőseim már jó előre figyelmeztettek, hogy a bejutás nem mindig történik zökkenőmentesen, mivel a HÉV megálló és a K-híd közötti körülbelül 300 méteres szakasz nem alkalmas már a látogatók kényelmes fogadására 5 óra után. Bízva az értesülésekben már 3 órakor megérkeztünk a jegyárusító egységekhez.

Figyelem! A Batthányi térnél már a bejáratnál ránk mosolyognak a kalauzok, kéretik a jegyeket és bérleteket előkészíteni. Hasznos ötlet a BKV-tól, hogy a kihelyezett jegyárusítóknál gyorsan és kényelmesen juthatunk hozzá az utazáshoz elengedhetetlen kellékekhez. A HÉV-en természetesen a szokásos hangulat fogad mindenkit már kora délután: szinte bárkivel szóba lehet elegyedni, fiatalokkal és idősekkel egyaránt, nyugalom és közvetlenség jellemzi a szerelvényeket. A járművet elhagyja próbáljunk meg szerezni egy éjszakai BKV menetrendet a standoknál, mely majd utolérhetetlen előny lesz a hajnali órákban.

A jegyvásárlás

A legtöbb ember rémálma egy 3 órás várakozás a tűző napon, de körülbelül 5 perc sorban állás után már vígan szemlélhetjük az adott napra rendelt színben pompázó karszalagunkat. Mindenkinek ajánlom a figyelmébe, hogy nem csak közvetlenül a megállónál lehet belépőt vásárolni, hanem egy kicsit feljebb, a híd előtt körülbelül úgy 50 méterre a kihelyezet konténerekben. Itt 10 másodpercre redukálható a karszalag beszerzési folyamata. A híd „küszöbén” készségesen fölhelyezik a rendezők a szigetes karkötőnket, majd irány a tovább. A biztonsági emberek diszkréten megmotoznak, kicsit belekukkantanak a táskákba, de mindezt már az elmúlt évek során megszokhattuk, alapvető változások eddig a pontig nincsenek.

Az átlátható káosz

Első ránézésre a fesztivál külsejében se véltem túlzottan nagy formabontó gondolatokat felfedezni. A meghatározóbb helyszínek fekvése szinte megegyezik a tavaly már megszokottal. Mindenképpen szerezzünk minimum kettő darab műsorfüzetet, így térképpel és a programok birtokában már nem érezzük azt, hogy mindjárt beszippant a rendezvény. De miért is kettőt? Az esti órákban már szinte lehetetlen egy darabban lévő füzethez jutni, este 10 után, pedig aki nem tudja, hogy mely rendezvény mikor és hol van, az szinte borítékolhatja a hosszú és végeláthatatlan sétákat. A Sziget területe hatalmas. Bő fél órába telik az egyik végéből a másikba rövidített, szinte már a légvonalban történő utazás határait súroló túra megtétele is. Aki nem ismeri a főbb utcákat, vagy a közlekedést meggyorsító erdei ösvények dzsungelét, az hamarosan egy labirintusban fogja magát érezni. Ezt elkerülendő, az első pár órát töltsük el egy kiadós feltérképezéssel, próbáljuk meg már az elején összeállítani programunkat legalább nagy vonalakban a későbbi könnyebb tájékozódás érdekében.

Ne akarja senki se uralni a helyet, lehetetlen. Ez nem hasonlítható például az idei VOLT Fesztiválhoz, ahol az ember mindig pontosan tudta mit és hol művelhet. A Sziget fog uralni minket, de ez a jelenség nem jár különösebb veszéllyel ránk nézve. Könnyed, rugalmas felfogással egyszerűen és gyorsan hozzájuthatunk a szükséges életelemekhez. Ha valamiben bizonytalannak érzed magad, ne feltétlenül kell látogató társaid szavait megfogadni, bár mindenki kivétel nélkül megpróbál jó szándékkal segíteni, de az általam tapasztalat esetek alapján e módszer hatékonysága még az 50%ot sem éri el. Nyugodtan forduljunk a szervezőkhöz bármilyen nemű kérdésünkkel, szinte mindenhol fellelhető személyekről van szó.

Problémák a kukák és az illemhelyek körül

Legnagyobb problémát érzésem szerint az illemhelységek alacsony száma, és a „szelektív hulladékgyűjtés” című kampány ellenére, a szemetes kukák kicsiny befogadási képessége jelentett számomra. WC-ből egyenesen gyalázatosan kevés van, tömött sorokban várakoznak fiúk és lányok vegyesen, hogy végre igénybe vehessék az árnyékszékek szolgáltatásait. Tavaly ez nem jelentett ekkora problémát. A hosszas várakozásoknak köszönhetően többen választják a gyorsabb megoldásnak tűnő természet lágy ölét, a sátortulajdonosok legnagyobb örömére. A kukák nagy része 10 órára már eléri a 100%os telítettséget, ez később 110 vagy akár 120%ig is növekedhet rendkívül gusztusos látványt nyújtva a járókelőknek.

Az atmoszféra

Utánozhatatlan, utolérhetetlen, fenomenális. Egyszerűen nem lehet leírni, igazság szerint el kell menni és egyszer mindenkinek meg kellene tapasztalnia a szigetérzést. Eltűnnek a stílusok közötti határok, elmosónak a generációk felfogásában és életvitelében található különbségek, határok. Ismerkedhetsz kedvedre külföldiekkel Európa különböző országaiból, hazánkban élő vidékiekkel és fővárosiakkal egyaránt. A Szigeten nem kell vasfegyelem és gumibot, legalábbis használat közben egészen biztos. Ennek ellenére több száz biztonsági és a rendőr felügyeli a nyugalmat, hogy minden látogató kifogástalanul érezhesse magát a fesztiválon.

Mindig is kedveltem a szóban forgó rendezvényt, mivel még egyszer sem hallottam egy durva megnyilvánulást, nem láttam tettlegességet vagy bármi nemű, a szigetelők között történő komolyabb incidenst. Ez a jelenség szerencsére igaz az idei Szigetre is. Az emberek nyugodtak, békések, nem akar senki sem konfliktust, kivétel nélkül az emberek rugalmasak, nyitottak és liberálisak az itt eltöltött 7 nap alatt. A jó hangulatú közösségi élet íratlan szabályait betartja fiatal és idős, punk és diszkós, a szigetelők fenntartások nélkül segítenek bajba jutott társaikon. Igazán idilli képről van szó, remélem még vagy 100 évig ez a látvány fogad, ha augusztus elején kilátogatók a Hajógyári szigetre.

Ismerkedni sem egy eget rengető feladat, mindenki megtalálhatja a saját zsánerét, illetve számításait. Megszólíthatsz bárkit bármilyen ürüggyel, legyen szó pusztán kalandereséről vagy bármi másról.

Hazajutás

Éjszaka a HÉV minden óra 05kor és 35kor indul, érdemes igénybe venni, ha esetleg megunnánk az eseményt. Hajnalban már szinte fénysebességgel közlekednek a zöld vonatok, természetesen az ilyenkor, reggel 5 órakor történő hazautazásnak is meg van a maga bukéja. Otthon azonnal vessétek magatokat bele az ágyba, hogy még aznap délután, immáron remélhetőleg kipihenten felszállhassatok a fentebb említett járműre, és újból célba vegyétek az idei Szigetet.

Simon Ferenc

Pet

2002. 08. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Pet 2002. 08. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A Szigetről általában cikk képei
Sziget - A Szigetről általábanSziget - A Szigetről általában