Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Aktuális

Jávorszky Béla Szilárd - Nagy Sziget könyv

Sziget - Jávorszky Béla Szilárd - Nagy Sziget könyv

10 év rengeteg idő. Pláne egy amatőr próbálkozásból lett egész Európát megmozgató monstre rendezvény esetében. A Sziget ilyen. Kultúrák, emberek, stílus határok és még felsorolhatatlan elem találkozik minden év augusztusában a Hajógyári-szigeten Ez a könyv a Sziget elmúlt 10 évének krónikája, a kezdeti lelkes amatőrizmustól a 21. Századi vérprofi szervezésig.

Bemasírozunk a K-hídon, hogy kezdetét vegye az egy hét együttlét. Feledhetetlen. Minden évben ugyanaz, de mégis más. A híd varázsa, a betontól a vasszerkezetig, egész egyszerűen hátborzongató. Főleg az első nap. A januári hidegben kellemes emlék lehet bárkinek ez a képileg és tartalmilag is bőséges könyv, hogy egy kicsit közelebbi dátumnak tűnjön az augusztus eleje.

Eme könyv segítségével végigkövethetjük a 10. epizódjához érkezett Szigetet. Hogy miként indult ez a bájos kis történet, és hogyan lett ilyen hatalmas óriás. A rengeteg fotóval tarkított összeállítás éves bontásban tekinti át az eseményt, felsorolva minden alkalommal a fontosabb változásokat, a fellépők és a színpadok alakulását, számokkal igazolja a folyamatos fejlődést. Müller Péter és Gerendai Károly gyermekét sokan sokféleképpen ítélték meg az újságok hasábjain keresztül, ennek megfelelően szemezgethetünk a Sajtóreflexben, ahol elolvashatjuk minden egyes rendezvény visszhangját a médiákban.

Végül minden egyes kis fejezetet egy-egy neves újságíró írása zárja le, az elkövetők például Marton László Távolodó, Uj Péter, Para-Kovács Imre, illetve a két főszervező portréját is elolvashatjuk.

A mű természetesen nem kerüli ki „az óriás bájos maradt-e” kérdést. Hiába, a kapitalizmus körbefonta és behálózta a Szigetet, a multinacionális cégek ma már külön erre az eseményre időzítik kampányaikat.

A szerző, Jávorszky Béla Szilárd 1965-ben született, újságíró és szerkesztő, dolgozott az ismertebb magyar médiáknál (Magyar Rádió, Magyar Hírlap, Népszabadság), és minden egyes kenyéradójánál valamilyen formában a zene és a kultúra volt a munkaterülete. Fordít, otthonosan mozog a zeneszociológia terén, „szakirányai” a rock, a folk-, a dzsessz és a kísérleti zene. A Nagy Sziget Könyv az első önálló kötete.

Simon Péter

2003. 01. 12.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2003. 01. 12. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 01. 05. 18:44
háááááát....

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Jávorszky Béla Szilárd - Nagy Sziget könyv cikk képei
Sziget - Jávorszky Béla Szilárd - Nagy Sziget könyv