Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Aktuális

Metal Mania Fesztivál

Apocaliptica - Metal Mania Fesztivál

Negative Art Production eddigi történetének legnagyobb szabású eseményére készül. Március 10-én megrendezésre kerül a MetalMania 2005 Fesztivál Budapesten, a Petőfi Csarnokban több nemzetközi sztár és hazánk legjobb rock/metal zenekarainak a részvételével.

A fesztivál Lengyelországban indult 18 évvel ezelőtt és ott azóta is a legsikeresebb metal rendezvénynek számít. Ez az első alkalom, hogy hazánkban is megrendezésre kerül. A fesztivál összes külföldi fellépője teljes programmal készül és dedikálások is színesítik a programot. A fesztivál főzenekara, a Cradle of Filth pedig speciális - színházi fényeket, cirkuszi artistákat és pirotechnikát is bevető - show-val érkezik.

Nagyszínpad:

Cradle Of Filth (UK)
Apocalyptica (FI)
Moonspell (P)
Katatonia (SWE)
The Haunted (SWE)
De Facto (H)
Watch My Dying (H)

Kisszínpad:

Tesstimony
Garden Of Eden
The Dethroners
Sin Of Kain
Gire
Echo Of Dalriada
Agregator

******************

Cradle Of Filth (UK)

Az első számú fellépő a Cradle Of Filth napjaink egyik legnépszerűbb kemény rockegyüttese. A COF, a műfaj egyik legszélsőségesebb stílusának, a black alnak az egyik vezető zenekara. 1994-es indulásuk óta albumok sorain és koncertek ezrein keresztül növelték rajongótáborukat folyamatosan, az utolsó három lemezük már rengeteg ország lemezeladási listájának az élbolyába került. Zenéjükben a po-re brutalitást mindig próbálták keresztezni a misztikus, gótikus mondanivalóval, így a zenekar sokkal mélyértelműbb, mint elsőre gondolnánk.

A 2000-es Midian album mutatta meg először, hogy mire képes a Cradle Of Filth igazán. A zenekar addigi legjobb felállását hozó anyagon sikerült a bestiális énektémákat a szaggatott és vad tempókat igazi dalokká kovácsolni, ami olyan slágert eredményezett, mint a Her Ghost In The Fog. A 2003-as Damnation And A Day már a Sony Music nagykiadónál került kiadásra és további újdonságokat hozott. Ugyan korábban mindig volt szintetizátorosa a bandának, de most egy teljes nagyzenekart, méghozzá egy budapestit kérték fel, hogy 40 tagú muzsikusgárdájával játssza el a kívánt részeket. Ennek eredményeképpenegy igazán monumentális, a befogadhatóság határán lévő egyensúlyozó mű született, amelyre a fanatikus COF hívek mindig is vágyakoztak. A koncept albumos mondanivaló mellett azért egy klippel kísért maxit kiadtak Babylon AD címmel, így akik még nem találkoztak a csapattal könnyebben bele tudtak kapaszkodni a nem mindennapi zenébe. A 2004 év végén, újra független cégnél, a Roadrunnernél kiadott Nymphetamine kissé egyszerűbb hangszerelésű és befogadhatóbb zenét rejtett, mint elődje. A számok kevésbé bonyolultak,mint elődjén és a felépítés sem olyan sokszorosan rétegzett. A slágerízű címadó dalban még egy énekesnő, Liv Kristine is felbukkan és angyali hangjával enyhíti a tétel vadságát. A zenekar az album megjelenése után nem sokkal már Amerikában turnézott az Arch Enemy társaságában, majd pedig következik az Európa turné, amely hazánkat is eléri március 10-én.

Apocalyptica (FIN)

A kettes számú főzenekar, a finn Apocalyptica egyike azoknak a együtteseknek, akik szinte hazajárnak hozzánk. Hosszú évek óta talán a 2004-es év volt az első, amikor kihagyták Magyarországot a turnéból. A korai időkben Metallica feldolgozásokkal feltűnt finn zenekar az évek folyamán folyamatosan dolgozta ki a saját stílusát. Metallica dalok mellé beérkezett idővel pár Slayer, Sepultura, Pantera, Faith No More átdolgozás, azonban a saját számok száma is megemelkedett az eltelt évek alatt. Óriási megtiszteltetés volt számukra, hogy az 1999-es Dynamo Fesztiválon az Apocalyptica, idoljuk, a Metallica előtt közvetlenül játszhatott egy rövid szettet. A harmadik nagylemez, a Cult már több saját szerzeményt tartalmazott, köztük a Path-ot, amelyben Sandra Nasic a Guano Apes énekesnője vendégeskedett. A 2003 Reflection már csak saját szerzeményeket tartalmazott. A tisztelet tovább növekedett a csapat iránt, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a 2003-ban Szigeten a Hammerworld sátorból ezrek rekedtek kívül a koncertjük alatt. 2004-ben több alkalommal, dobossal kiegészülve lépett fel a zenekar, amely így még izgalmasabb élő műsort tudott előadni. Az idei év újabb ígéretes változásokat hozott. Az új, a csapat nevével megegyező című album előzetes maxija, a Bittersweet, Finnország két legismertebb együttesének, a HIM és a Rasmus énekeseinek a vendégszereplésével készült el és már a slágerlistákat ostromolja több országban, klipje már hetek óta szerepel intenzíven a zenei televíziók műsorán. A január 22-én megjelent lemezről még sajnos nincsen információ, azonban bízhatunk benne, hogy a finn csellisták egy újabb, nem mindennapi élménnyel fognak visszatérni. A koncert a Cradle Of Filth-el egyetemben teljes koncertre kerül sor 1,5 óra hosszúságban.

Katatonia (SWE)

A svéd Katatonia egyike napjaink legelőremutatóbb zenét játszó zenekarainak. A '90-es évek elején indult csapat kezdetben a Paradise Lost/My Dying Bride-vonalon készített a gothic/death/doom metal rajongói körében máig kultikusnak számító anyagokat. Utóbb, teret engedve olyan dark-gót csapatok hatásainak, mint pl. a Red House Painters vagy a Depeche Mode, egy dallamosabb, ám semmivel sem kevésbé depresszív és sötét irányba fordult. S mindeközben kialakult saját, félreismerhetetlen stílusuk, mely az underground metal közönséget is megfogta. Legutolsó albumuk, a 2003-as Viva Emptiness megint hozott némi újítást, s ezt az anyagot már nem csak a dark zenék hívei magasztalják, de azok is, akik egyébként az olyan, szintén úttörő bandák rajongói, mint pl a Tool és az A Perfect Circle.

Moonspell (POR)

Portugália legismertebb metal bandája a Moonspell. A luzitán farkasok első albuma (Wolfheart) még a black metalban gyökerezett, s azt keverték gothic-kal és saját népzenéjükkel. A kettes anyaggal, a '96-os Irreligious-szal egy csapásra az akkortájt virágkorát élő gothic/death/doom színtér legnagyobbjai közé kerültek, köszönhetően annak a latinos tűznek, ami a kezdetektől fogva jellemzője zenéjüknek. Bár ekkortájt kerültek pályájuk csúcsára, az azóta megjelent anyagaikat is kitüntető figyelemmel kíséri a gót metalosok népes tábora. Volt Depeche Mode-os (Sin/Pecado) és elektronikával kísérletező (The Butterfly Effect) anyaguk is, ám manapság újra az Irreligious vonalán haladva készítik éjsötét, ám érzékiséggel és gondolatisággal teli zenéjüket. Mindemellett a csapat híresen látványos koncerteket ad, melyek minden vámpír-léleknek örömére szolgálnak...

The Haunted (SWE)

A The Hauntedet ¹97-ben alapította - a 90-es évek egyik legfontosabb metal zenekarának, az 1996-ban feloszlott - At The Gates három tagja. Többé-kevésbé az előd nyomvonalán haladva, már a debütalbummal a thrash metal stílus olyan manifesztumát követték el, amely még ma is bandák ezreinek szolgál követendő példaként. A 99-as anyag után először Peter Dolving énekes hagyta el a brigádot, majd Adrian Erlandson igazolt át a - Metal Manián szintén játszó - Cradle Of Filth-be. Azonban a változások nem akasztották meg a banda szekerét, mivel a Made Me Do It még hatalmasabbra sikerült. Az új énekes, Marco Aro dallamosabb hangjával olyan énekelhető himnuszok születtek, mint a Bury Your Dead vagy a Hollow Ground. A 2003-as One Kill Wonder kissé fakóbbnak mutatta a Hauntedot, mint amilyen és Marco is eltávozott a kötelékből, de a helyére visszakerült Peter Dolvinggal készült tavalyi evolveren újra régi fényében pompázott The Haunted. A zenekart a magyar thrash/death fanatikusok évek óta várják hozzánk, így végre valóra vált az álmuk.

HAZAI FELLÉPŐK

Magyar fellépőket aszerint válogattuk ki, hogy mennyire színes egyéniségei a magyar rock életnek. Igyekeztünk olyan zenekaroknak lehetőséget biztosítani, akik olyan művészi értékekkel bírnak, amelyek a nemzetközi mezőnyben is egállják a helyüket. Most szeretnénk megadni nekik a lehetőséget, hogy megfelelő technikai körülmények közötti bemutatkozhassanak nagyobb számú közönség előtt. A De Facto és a Watch My Dying a nagyszínpadon melegít be a külföldi fellépőknek. A Tesstimony, Garden Of Eden, The Dethroners, Sin Of Kain, Gire, Echo Of Dalriada,Agregator pedig a kisszínpadon bizonyíthat.

De Facto (H)

A De Facto hazánk legnépszerűbb dark rock csapata, amelynek 2003-as Empíreum albuma komoly lendületet adott a stílus honi fejlődésének. A tavalyi, Evangeliom tovább szélesítette a banda rajongótáborát. Az Ecsegfalváról induló De Facto Tóth Gyula vezetésével messze földön híres hangulatos és lendületes koncertjeiről.

Watch My Dying (H)

Az 1999-ben alakult Watch My Dying a két EP-jével (Rendszerhiba 2000 és Húsmágnes 2002) kitűnően bealapozott az egyedi zenék iránt nyitott extrém metal rajongók táborában. A thrash/death alapú zúzást még izgalmasabban keverik a fiúk az elvontabb és modern elemekkel a tavalyi, Klausztrofónia című bemutatkozó-lemezen.

fkriszta

2005. 03. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2005. 03. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 03. 16. 10:40
Nekem nagyon tetszett, én nagyon jól éreztem magam, és azt hiszem, azok a zenekarok, a Moonspellt kivéve, akitől vártuk, hogy kitegyenek magukért, meg is tették. A két fő zenekar szerintem csodásat alakított, Apocalyptica ezzel az átsugárzó erővel ha egy kempingszékben zenélne, és a dob két fazék feledéből állna, akkoris olyan zenét csinálnának, ami feledhetetlen, és tiszteletre méltó! Cradle jó volt, habár sok kérdésben többet vártunk volna, de hiába, a zene is jó volt, a látvány is jó volt, így igazán nem mondhat senki semmit! (azért lássuk be, azok a démonok, meg az óriás robot mindenkiben mély nyomott hagyott, főleg mert tökéletesen illett a zenéhez, és mitagadás, a közönség arra tombol, amire tudm és ez egy nagyon jó megoldás volt a fáradtságtól remegő térdek újra lázbahozására az utolsó pár percre. Feledhetetlen volt.) Moonspellt illetőleg pedig zene jó volt, jó játszottak, de abszolut nem működtek együtt velünk, tomboló közönséggel, mintha ott sem lettünk volna. Azon a pár bedobott pengetőn és miegymáson kívül nem éreztem semmi visszajezést arról, hogy jól esne nekik, hogy ittvagyunk, első sorból tombolunk nekik, kiabálunk. Úgy látszik, Moonspelléknek nehéz lett volna egy mosolyt odadobni, mert még az Apcalyptica is mosolygott ránk... De azért a zene pazar volt, és köszönjük az élményt. Az eész nagyon jó volt, remélem mindenki jól érezte magát, és jó élményekkel tért haza, nameg sétetlenül ;)
Vendég 2005. 03. 21. 11:17
sziasztok fantasztikus élmény volt bár a szegecses karkötőkkel meggyült a bajunk mivel belénk álltak és pár szál hajunkat is kitépték .a katatonia jó volt bár szerintem eléggé fapofák voltak .a cradle hatalmas showt csinált és az apocalyptica sem volt rossz .a társadág is nagyon jó volt sok jó arccal találkoztunk.izgatottan várom hogy mi lesz jövőre
Vendég 2005. 03. 31. 17:30
Én csak a Cradle miatt mentem , és nagyon jónak találtam. Fantasztikus volt a Show, igazi élmény volt!!!
Vendég 2005. 04. 15. 20:06
Nekem ők nagyon tetszenek!!!!!!!!!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Metal Mania Fesztivál cikk képei
Apocaliptica - Metal Mania Fesztivál