Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Aktuális

Kazaa: Végső visszaszámlálás...

Egyéb - Kazaa: Végső visszaszámlálás...

Lejárt a határidő a Kazaa elnevezésű jogsértő zeneterjesztő hálózat üzemeltetői számára: meg kell kezdeniük a bíróság által előírt tartalomszűrést a rendszerükben.

Az ausztrál Legfelsőbb Bíróság Sharman Networks, a Kazaa egyik üzemeltetője számára elrendelte, hogy ennek végleges megtörténtéig alakítsa át szoftverét oly módon, hogy az tartalmazzon egy 3000 szavas, kéthetente frissítendő copyright-szűrőt. A szűrő az első lépés a szeptemberben hozott, mérföldkőnek számító bírósági ítélet végrehajtásában, amely a Sharman Networks céget felelősnek nyilvánította a Kazaa hálózaton történő jelentős copyright jogsértések jóváhagyásának vétségében. A kulcsszavakra vonatkozó szűrő felállítása a feltétele annak, hogy az ítélet végrehajtásaként a bíróság ne rendelje el a Kazaa azonnali teljes lezárását.

John Kennedy, az IFPI elnök-vezérigazgatója kifejtette: "Három hónappal ezelőtt a bíróság a Kazaa hálózatot nagymennyiségű copyright-jogsértés vétségében bűnösnek találta. Most eljött a végrehajtás ideje. A zeneipar szigorúan figyeli, hogy megtörténik-e a bíróság által előírt szűrő felállítása."

Stephen Peach, az ausztrál lemezkiadók érdekvédelmi szervezetének (ARIA) vezetője szerint: "Eljött az ideje, hogy a Sharman szavait tettek is kísérjék. A közvéleményt korábban arról tájékoztatták, hogy 'dolgoznak a bírósági döntés érvényesítésén'. Meglátjuk, mennyire sikerült-ez nekik. Ez az egyszerű eljárás egy folyamat kezdetét kell hogy jelezze, amely folyamat segíthet megóvni művészek ezreinek a megélhetését, akiknek az alkotásait ellopták és illegálisan kereskedtek velük a Kazaa hálózaton."

Az ideiglenesen előírt és a Kazaa újabb verzióiba kötelezően beépítendő szűrő által figyelt 3000 szó listáját az ausztrál lemezcégek állítják össze. A listán előadók és hangfelvételcímek szerepelnek.

A Sharman számára kötelező a lista kéthetente történő frissítése a lemezcégek által közölt új kulcsszavakkal. Ezenfelül a Sharman számára elrendelték, hogy a felhasználókat a rendszerben látható szövegablakokon keresztül kötelezzék a szoftver új, szűrővel működő verziójára való áttérésre.

A bírósági tárgyalás során a Sharman jelezte, hogy a szűrőmechanizmusok technikailag nem megoldhatóak kizárólag ausztrál felhasználók számára. A határozat alapján a 3000 szavas szűrő kedd óta minden felhasználóra vonatkozik.

A bírósági határozat november 24-i meghozatalakor Wilcox bíró kijelentette: "Véleményem szerint ha kiválasztjuk a 3000 legnépszerűbb dalt - amely nyilvánvalóan tartalmazza az aktuális popslágereket - és ezt rendszeresen frissítjük, ez a megoldás korlátozott ideig ésszerű lehet, és jelentősen befolyásolhatja az okozott kár mértékét."

A zeneipar üdvözölte Peter Mandelson, az Európai Unió kereskedelmi biztosának közleményét, amely szerint az EU az Egyesült Államokkal együttműködve "nulla tolerancia" megközelítést tanúsít a kalózkodással és illegális másolással szemben. Mandelson az első informális EU-USA közös gazdasági miniszteri találkozóján beszélt Brüsszelben, 2005. november 30-án.

Az ipar már régen világossá tette, hogy a kalózkodással szembeni leghatékonyabb fellépést az EU és az USA együttműködése hozhatja. John Kennedy, az IFPI Elnök-vezérigazgatója szerint "Ez a nulla tolerancia megközelítés szó szerint zene a füleinknek. Az európai művészek és lemezcégek hatalmas károkat szenvedtek el a szellemi tulajdon eltulajdonítása miatt. Szorosan együtt fogunk működni az Európai Bizottsággal az eredmények érdekében. Erőteljesen javasoljuk, hogy az EU-USA közösség Kínát és Oroszországot jelölje meg elődleges célterületként. Kína a világ legnagyobb kalózpiaca, ahol a zenei kalózkodás szintje eléri a 85%-ot, Oroszország pedig a világ legnagyobb kalózlemez-exportőrévé nőtte ki magát."

Mitch Brainwol, az amerikai lemezkiadók szervezetének (RIAA) Elnök-vezérigazgatója hozzátette: "Igen hálásak vagyunk Guttierez miniszter úrnak és az egész amerikai kormánynak, amiért a szellemi tulajdon védelmét folyamatosan az USA külgazdasági politikájának sarokpontjának nyilvánítja, és reméljük, ez az új együttműködés világszerte, különböző országokban további reformokat ösztönözhet."

Gab

2005. 12. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2005. 12. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 12. 19. 18:28
Szerintem,ha olcsóban adnák a lemezeket , hamarabb megvennék az emberek,és a művészeknek ugyanúgy meglenne a pénze! Csak a lemezkiadóknak nem! Kicsit állságos,hogy alemezkiadók szövetségének elnöke a művészeket félti
Vendég 2005. 12. 20. 11:52
szerintem, ha korlátozák a letöltéseket csak azt érik el hogy kevesebb embernek lesz meg az a zene amit szeret, mert eredeti cd-t igy se úgy se vessznek többet mert drága!
Vendég 2006. 01. 07. 15:09
Csak annyi,hogy a hétköznapi kis emberek bajával kéne a hatóságoknak foglakozni,és nem azokat segíteni akik amúgy is kacsalábon forgó palotákban élnek!(Énekesek stb...)Érdekes akinek a dalait letöltik,annyira leszegényednek,hogy be kell érniük 8 szoba 3 fürdőszoba,meg 25milliós kocsival!!!Jaj a végén éhen ne vesszenek!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kazaa: Végső visszaszámlálás... cikk képei
Egyéb - Kazaa: Végső visszaszámlálás...