Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Aktuális

We Will Rock You – a fantasztikus Queen musical

Queen - We Will Rock You – a fantasztikus Queen musical

A Queen együttes meghatározó szerepet töltött be a rocktörténetben, Freddie halála után volt emlékkoncert, Greatest Hits CD és megannyi relikvia. Mostanság pedig a Queen musical. Ha netán Londonban járunk, ezt az előadást kötelező megnézni, a rajongókról nem is beszélve.

A már említett “We Will Rock You” c. színházi előadás, vagy egyszerűbben musical a Queen zenei alapjait használja fel egy új sztorival. A darabot a népszerű angol komikus-író, Ben Elton álmodta meg és a még tevékeny Queen-tagokkal vitte színpadra 2002-ben. Érdekesség, hogy azóta is telt házzal játsszák és az egyik legnépszerűbb, előadásként tartják számon, nemcsak Angliában.

Queen - We Will Rock You – a fantasztikus Queen musical

A történet:
2302-ben járunk, a távoli jövőben, ahol a régi és sikeres pop és rockzene be van tiltva, az emberek és különböző lények a számítógép kreálta sztárokra gerjednek. Ez az év a Gag Ga éve. A bolygó ellenőrzését a világszerte ismert mega-cég a Globalsoft végzi, amelynek egyik irányítója és elnöke Killer Queen, valamint gonosz és mindenre elszánt tábornoka, Khashoggi. A cég agykontrollal és különböző futurisztikus ellenőrzéssekkel tartja kordában a népet. Azonban pár “Bohemians” fellázad az uralom ellen és meg akarják valósítani a forradalmat. Vezetőjük Galileo elhatározza, hogy felkutatja a múltat, amikor még minden virágzott és a rockzene és egyáltalán a zene szabad volt. Társakra lel a társadalom perifériájára szorult furcsa emberekben, egyikük például Britney Spearsnek hívja magát, mást Robbie Williamsnak, és találunk köztük egyéb egykori hírességeket is… Galileo célja, hogy az emberek segítségével megtalálja az egykori Wembley stadionbeli Queen gitárt, és újra megszülessen a rock korszaka, valamint az emberek szabadok lehessenek.

A musical és a zene:
A fantasztikus sztori teljesen egészében a Queen dalokra épül, kivéve a No-one But You c. Brian May felvételt. A We Will Rock You c. előadást 2002-ben, a londoni Dominion színházban mutatták be a Queen még élő tagjaival és természetesen Ben Elton szerző jelenlétében. Az angliai sikert követően Párizsban, majd Las Vegasban mutatták be szintén telt ház kíséretében. A show sikeres volt Ausztráliában, Tokióban majd Észak-Amerikában. A turné egy darabig szünetelt. Majd 2006-ban sikerrel szerepelt Anglián kívül Spanyolországban, Dél-Afrikában, Svájcban és Japánban is. Ráadásul idén ismét turnéra indul a csapat először Torontóban, majd Montrealban mutatják be.

Az eredeti musical felvételeit tartalmazó korong kapható Madridban, Németországban és természetesen Angliában is.

London a musicalek európai központja, itt minden előadás telt házas és egy fantasztikus show. Ez igaz a We Will Rock You-ra is. Jómagam egy hétköznap láttam, és már az előadás előtt látszott, hogy telt ház lesz. A nézőtéren képviseltette magát az ifjabb és az idősebb korosztály is. Szinte hihetetlen volt, hogy egy színházteremből perceken belül koncert arénát varázsoltak. A színészek és énekesek a fiatalabb generáció tagjai közül kerültek ki, Galileo-t a német Peter Johansson alakította. Nem egy Freddie Mercury – ráadásul a sztárt nem lehet pótolni – viszont remek hangja van, mindezek mellett kitűnő színész is, akárcsak partnerei. A számomra ismeretlen színészek remek perceket szereztek. A darab nyelvezete egyszerű, humoros és néhol drámai, közben nonstop szólaltak meg az ismert és örökzöld Queen slágerek.
Megható volt, mikor a darab végén felcsendült a Bohemian Rhapsody, melyet a közönség üvöltve énekelt, közben tapsoltak majd állva köszönték meg a több mint két órás showt.
Az előadásnak – az angolok számára – két fontos momentuma volt: maga a Queen együttes, hiszen az egyik legsikeresebb és legismertebb hazai csapat volt a Beatles óta, másrészt elismerés illetve „meghajlás” az igazi Királynő előtt. Mindezek mellett minden Queen-rajongó és zenekedvelőnek ajánlom az előadást, ha Londonban jár. Nem olcsó, de megéri rá áldozni!
Arról nincs hírem, hogy hozzánk eljut-e valaha az eredeti darab, de az már biztos, hogy az alkotók tervezik a folytatást.

Nem lennék meglepve, ha a Beatles-ből is musicalt készítenek egyszer.

Dalok az elhangzás sorrendjében (Első felvonás)
"Innuendo" (eredeti Queen felvétel Freddie Mercury és a szereplők vokáljával)
"Radio Ga Ga" (The Ga Ga Kids)
"I Want To Break Free" (Galileo)
"I Want To Break Free" (Scaramouche)
"Somebody to Love" (Scaramouche)
"Killer Queen" (The Killer Queen)
"Play The Game" (The Killer Queen)
"Death On Two Legs" (Instrumental)
"Under Pressure" (Galileo és Scaramouche)
"A Kind Of Magic" (The Killer Queen és Khashoggi)
"I Want It All" (Britney és Meat)
"Headlong" (Galileo, Scaramouche, Britney és Meat)
"No-One But You (Only the Good Die Young)" (Meat)
"Crazy Little Thing Called Love" (Galileo, Scaramouche, Britney és Meat)
"Ogre Battle" (Instrumental)

Második felvonás:
"One Vision" (The Ga Ga Kids)
"Who Wants To Live Forever" (Galileo és Scaramouche)
"Flash" (The Ga Ga Cops és Captive Bohemians)
"Seven Seas of Rhye" (Khashoggi)
"Fat Bottomed Girls" (The Killer Queen és Yuppies)
"Don't Stop Me Now" (The Killer Queen)
"Another One Bites The Dust" (The Killer Queen)
"Hammer to Fall" (Galileo és Scaramouche)
"These Are The Days Of Our Lives" (Pop)
"We Are The Champions" (The Bohemians)
"Bicycle Race" (The Bohemians)
"Headlong" (Galileo, Scaramouche és Pop)
"We Will Rock You" (Galileo)
"We Are The Champions" (Galileo)
"We Will Rock You" (Fast) (Instrumental, szereplők vokáljával)
"Bohemian Rhapsody" (Galileo, Scaramouche, Khashoggi és The Killer Queen)

Jónap Tamás

2007. 02. 17.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2007. 02. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Viki 2007. 04. 06. 21:02
Üdv! Én 13 éves lány vagyok Ercsiből. Nagyon szeretném megnézni, de sajnos még nem jutottam el... Viszont Ercsiben elő fogják adni, vagyis fogjuk ugyanis én is szerepelek benne(táncos) Úgyhogy elvileg az egész országban híre ment, bár én nem tudom. Végülis elég nagy durranás lesz mivel Magyarországon még nem játszották. De szerintem nagyon kemény munka lesz és egész nyáron próbálnunk kell.Bár megéri.Épp most jöttem meg a szereposztásról:) Nos, akinek van véleménye, vagy kérdése, az írhat nekem a viki0805@citromail.hu e-mail címre! Helló!
Vendég 2008. 07. 30. 23:50
Hello Viki,lett valami belőle mert én is Ercsiből vagyok,és nem halottam semmit róla.
Vendég 2008. 10. 19. 15:30
Lett ám! :) 3szor adtuk elő, a főelőadás szeptember elsején volt, 2007-ben. Nagyon nagy sikerű volt, egyébként az Eötvös-napok keretében volt a musical...

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

We Will Rock You – a fantasztikus Queen musical cikk képei
Queen - We Will Rock You – a fantasztikus Queen musicalQueen - We Will Rock You – a fantasztikus Queen musical