Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Aktuális

Ismét egy fergeteges kubai koncert a Buena Vista Social Club tagjaival

Buena Vista Social Club - Ismét egy fergeteges kubai koncert a Buena Vista Social Club tagjaival

Július 19-én a Papp László Budapest Sportarénában a Buena Vista Social Club sorozatból négy régi ismerős egy tizenegy tagú zenekarban mutatja meg, hogy mi fán terem Kuba – vagy ha úgy tetszik: a Buena Vista Social Club – muzsikája.

A Buena Vista Social Club „szívverésének” aposztrofált Cachaíto López (nagybőgő) önálló fejezetet képez a kubai zene történetében. Az ország legismertebb zenészdinasztiájának a tagja, apja és nagybátyja (Orestes és Israel López) forradalmasította a kubai tánczenét a harmincas években, hozzájuk kötődik a mambo elterjedése is. A családfa harminc bőgőst számol műfaji korlátok nélkül – a kis Cachaító is úgy cseperedett fel, hogy reggel a havannai szimfonikusokhoz, este pedig valamelyik dzsesszklubba cipelte apja kottáit. Később aztán „válogatás nélkül” játszott komolyzenét, dzsesszt és tánczenét maga is, szinte mindenkivel, aki számít: többek közt az Orchestre Arcano, az Orchestre Bambú, az Orchestre Riverside, a National Symphony és a Los Zafiros zenekarban. A Buena Vista Social Club album megszületése óta pedig nem kevesebbet kell tudni róla, mint hogy ő bőgőzik valamennyi BVSC-lemez valamennyi számában, s mindeközben 2001-ben Cachaito címmel egy olyan fúziós szólóalbumot készített, amely a kubai zenét napjaink DJ-kultúrájával szőtte át.

Buena Vista Social Club - Ismét egy fergeteges kubai koncert a Buena Vista Social Club tagjaival

Guajiro Mirabal (trombita) a kezdettől biztos támasza a Buena Vista Social Club kiadványainak és koncertjeinek. Az utóbbi harminc évben a Tropicana Club házizenekarában muzsikált, azelőtt pedig az Orquesta Cubane de Música Moderna, a Conjunto Rumbacana és a Swing Casino zenekarok tagja volt. Mindent megtanult az amerikai dzsesszről és a kubai városi és falusi stílusokról, de szólistaként csak 2004-es szólóalbuma után állt a frontvonalba. Azon főleg Arsenio Rodriguez ötvenes-hatvans évekbeli darabjait játssza, mégsincs benne semmi „nosztalgikus”, hiszen Kuba zenéje nemcsak a természetességétől, de az időtlenségétől is varázslatos.

Jesús ’Aguaje’ Ramos (harsona) 1979-ben költözött Pinar del Rióból Havannába, ahol Omara Portoundo egykori női énekegyüttese, a Cuarteto Las D’Aida kísérője lett, és még abban az évben az Estrellas de Areito című lemezen is bemutatkozhatott. A Buena Vista Social Club című alaplemezen éppoly nélkülözhetetlen volt, mint Ibrahim Ferrer, Rubén González és Omara Portuondo szólóalbumain, amiként oszlopos tagja a Buena Vista Social Club-projectek turnéinak is.

Manuel Galbánhoz (gitár, orgona) a kubai tánczenének egy teljesen önálló fejezete, a doo-wop köthető. Ő ugyanis az 1962-től 75-ig fennálló Los Zafiros énekegyüttes gitárosaként vált ismertté, mely a The Platters és a Frankie Lymon and the Teenagers követőjeként egyedül képviselte Kubában a rock ’n’ roll-fílingű amerikai énekegyüttesek stílusát. „Négy hang és egy gitár” – ez volt a Los Zafiros szlogenje, de Galbán szerepe messze túlnőtt a pengetésen: zenei rendezőként és zongoristaként is ő felelt a hangzásért. És ha szerencsésebb politikai körülmények között működhettek volna, ha eleget tehettek volna a nyugati meghívásaiknak, simán befuthattak volna a világon mindenütt, hiszen igazán egyéni ízű – boleróval, calypsóval, bossa novával átszőtt – doo-wop volt az övék. Így azonban a nyolcvanas évekre Galbán a partvonalra került – onnan „emelte” be Cooder, amikor „új” arcokat keresett Ibrahim Ferrer első szólólemezéhez. Azóta újra nélkülözhetetlen kulcsfigura, kinek Ry Cooderrel közös Mambo Sinuendo albuma Grammy-díjat kapott 2004-ben.

Jegyárak: 10900 Ft. 8900 Ft. 6900 Ft. 3900 Ft. Jegyek kaphatók a Concert and Media jegyirodáiban, a Libri áruházakban, valamint az összes ismert jegyirodában!

Jónap Tamás

2007. 06. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2007. 06. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ismét egy fergeteges kubai koncert a Buena Vista Social Club tagjaival cikk képei
Buena Vista Social Club - Ismét egy fergeteges kubai koncert a Buena Vista Social Club tagjaivalBuena Vista Social Club - Ismét egy fergeteges kubai koncert a Buena Vista Social Club tagjaival