Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Aktuális

QTRAX – ingyenes zeneletöltés, avagy nem átverés ez, öcsém?

Legális zeneletöltés - QTRAX – ingyenes zeneletöltés, avagy nem átverés ez, öcsém?

Mint arról a híradások az elmúlt hetekben beszámoltak, február elején elindult a Qtrax nevű zeneletöltő szolgáltatás, amelynek keretében a felhasználók némi reklám elviselése ellenében végre megtölthetik az MP3 lejátszókat legális zenékkel (is). Akkor eljött a Kánaán?

Tettünk egy próbát. És a PR győzött! Mármint a Qtrax PR osztálya, aki különösebb marketing-költségek nélkül elérte, hogy a szolgáltatást ezen cikkünk írásakor is 84.318 felhasználó használja, ami éppen a százszorosa annak, mint amit egy honi zeneáruház 100 milliós kampány után 1 hónap alatt összesen elérhet. Világraszóló népszerűség, alig pár hét alatt, gyakorlatilag 0 Ft-ból.
Csak egy a bökkenő. A szolgáltatás jelenleg a világon senkinek nem elérhető, hacsak az előadó-lista és az albumok nézegetése nem számít szolgáltatásnak. Pedig jelen idő szerint már az alkalmazás is letölthető, sőt sikerült két hirdetőt is találni a Samsung és egy mobilszolgáltató személyében.
A nyitólapon található Top downloads lista szerint a világ Led Zeppelin lázban ég, merthogy ezt töltik a userek ezerrel, apró gikszer hogy még ez az egy album sem elérhető, még belehallgatás szinten sem.
Egyébként a letöltés, regisztrálás, installálás egészen simán ment, azt az egy apróságot leszámítva, hogy tagadni kell nemzetiségünket, és jobb ha indiainak, vagy mondjuk mexikóinak valljuk magunkat, ellenkező esetben képtelenség regisztrálni.
Szóval ott tartunk, hogy ha regisztrálunk, letöltjük az alkalmazást, beállítjuk a gépünkön található médiafájlok elérhetőségét, akkor woalá, kapunk egy reklámokkal tűzdelt MediaPlayer Light 1.0 Beta-t. Tartok tőle, hogy ez még a Windows 3.1-es felhasználókat se fogja lázba hozni.
Ha zeneszámokra, előadókra keresünk, a T-online és a Songo zeneáruház (ami kb. 4-500.000 tracket tartalmaz) látszólag lényegesen nagyobb választékot kínál, mint az állítólag 10.000.000 zeneszámot tartalmazó Qtrax repertoár. Bizonyára a béta változatban rossz a „számláló” J
Ami pedig a jövőt illeti: mivel jómagam aktívan részt vettem a magyar zeneáruházak nagy részének létrehozásakor, így nem számítok teljesen zöldfülűnek a témában, megpróbáltam üzleti modellt felállítani.
Szóval ami a Qtrax financiális részét illeti: elviekben működhet, hogy a hirdetők fizetnek, a felhasználók élveznek. Végül is ez történik a buszmegállók esetén is.
Itt talán annyiban más a helyzet, hogy ide rögtön a nyitás után be kellene ömleszteni a világ marketing-költségeinek úgy 5-10%-át. A jelenlegi, nem működő (!) áruház felhasználói száma alapján havi 1 milliárd dollár fedezhetné a letöltéseket. Tehát ha elindítanák a szolgáltatást, akkor értelemszerűen ez „X”-el nőne. „X” egy nagyon nagy szám. Még a cirkuszban sincs ekkora, kötél nélküli mutatványnál...
Feltételezzük, hogy a Qtrax rendelkezik a világ legjobb értékesítő csapatával, és a TV, rádió, sajtó és többi média jóváhagyását adja ahhoz, hogy ezentúl a reklámköltségek egy jelentős részét Qtrax szedi be, akkor kijelenthetjük, MŰKÖDIK A MODELL!
Pesszimizmusomat félretéve, azt gondolom, hogy ami a legnagyobb problémája minden áruháznak (a marketing költségek irgalmatlanul megdrágítják az üzemeltetési költségeket) az jelen szolgáltatás esetén akár 0 is lehet, mert igazi killer-alkalmazásról van szó. A felhasználók saját maguk fogják szóban és írásban terjeszteni, hiszen egy ingyenes, ugyanakkor egy széles kört érdeklő, és hasznos dologról van szó. Ha egyszer valóban elindul…

Pet

2008. 02. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Pet 2008. 02. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
örni 2018. 05. 08. 15:28
jók

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

QTRAX – ingyenes zeneletöltés, avagy nem átverés ez, öcsém? cikk képei
Legális zeneletöltés - QTRAX – ingyenes zeneletöltés, avagy nem átverés ez, öcsém?Legális zeneletöltés - QTRAX – ingyenes zeneletöltés, avagy nem átverés ez, öcsém?