Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Aktuális

Változik a világ, remélem változtok Ti is!

Moby - Változik a világ, remélem változtok Ti is!

Változik a világ, de úgy látszik a zeneiparban nem mindenki képes lépést tartani az új trendekkel. Moby vette a bátorságot és nyílt levelet intézett kiadójához, melyben megkísérli felnyitni a kerekasztalnál dolgozó, minden bizonnyal őszülő halántékú urak figyelmét hibáikra.

Disco Lies

Minden fajta komolyabb elemzés nélkül nézzük is meg mire világít rá Moby, a levél végére világos lesz mindenki számára miről is van szó.

„Ezt az egyfajta nyílt levelet az EMI-nél dolgozó embereknek írom.
A Mute Records-al dolgozok (mintegy 15 éve már) és mivel a Mute-ot az EMI birtokolja így én is EMI előadó vagyok.
Mint azt néhányan tudjátok, a zene üzlet szétesőben van, a bevételek csökkenőben, a CD eladások zuhannak, emberek veszítik el a munkájukat, stb. A lemezkiadók, különösen a nagyok, nem állnak valami jól. Az egyetlen fénylő pont az eladások lehangoló égboltján a zene on-line értékesítése olyan portálokon keresztül, mint az i-Tunes. Az i-Tunes dance zenei megfelelője egy beatport nevezetű oldal.
A beatport és hasonló oldalak lehetővé teszik, hogy belehallgass a számokba, és ha tetszik, megvásárold azokat. A beatport-on eladott számok általában 2-3-szor annyiba kerülnek, mint az i-Tunes által eladottak (ami teljesen érthető, hiszen a számok általában hosszabbak). Az EMI örömmel teszi fel az általa forgalmazott zenét eladásra az i-Tunes-ra, de nem engedi hogy az ő (és ezáltal az én) zenémet más oldalakon, például a beatport-on árulják.
Már több mint egy éve kérdezem az EMI dolgozóit, miért nem teszik lehetővé az elektronikus dance zenék eladását a beatport-on, de még mindig nem kaptam egy értelmes választ sem.
Azt gondolná az ember, hogy az ilyen időkben, mikor rohamosan csökkennek a bevételek, egy ilyen életképes és bizonyított eladási lehetőséget, mint a beatport kitörő örömmel fogadná az EMI és a többi nagy kiadó. De nem, egyszerűen nem értem, hogy az EMI miért nem engedi, hogy az elektronikus dance zenéiket (és az enyémet) megvásárolhassák a beatport-on (számonként átlagosan 2 dollárért), de azt tudom, hogy ezzel komoly bevételi forrástól vágja el magát és egyúttal limitálja az elektronikus dance előadók közönségét is (nem is beszélve a nem elektronikus zenét játszó előadók, mint például a Radiohead vagy Coldplay zenéinek remixeiről).
Rengeteg Dj él nagyvárosban remek alternatív-dance zenét áruló üzletekkel, sokuk rendeli on-line a bakelit- és CD lemezeket ilyen üzletektől, de több ezer olyan DJ is van, akik szinte kizárólag a beatport-hoz hasonló oldalaktól veszik a zenéket. És mivel az EMI megtagadja a beatport és hasonló oldalak számára zenéi árusítását, Dj-k tízezrei a világon nem juthatnak hozzá a Mute és EMI alá tartozó előadók zenéihez.
Itt van tehát levelem az EMI-nek, hátha olvassa valaki: azzal, hogy nem teszitek elérhetővé a zenéteket a beatport és hasonló oldalak számára minden nap pénzt veszítetek és komoly veszélybe sodorjátok az elektronikus előadóitok karrierjét (például Chemical Brothers, Massive Attack, vagy én). Nem értem, hogy ti (az EMI dolgozói) miért ne orvosolnátok a problémát minél előbb azzal, hogy az emberek számára elérhetővé teszitek a lemezek megvásárlását a beatport-hoz hasonló oldalakon.
Köszi,

Moby - Változik a világ, remélem változtok Ti is!

Moby”

vazze

2008. 10. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

vazze 2008. 10. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Változik a világ, remélem változtok Ti is! cikk képei
Moby - Változik a világ, remélem változtok Ti is!Moby - Változik a világ, remélem változtok Ti is!