Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Aktuális

Mc Columbo [feketén fehéren]

Mc Columbo - Mc Columbo [feketén fehéren]

Kéri András az egyetlen Magyarországon, akit fehér bőrbe bújt jamaikaiként emlegetnek. Egy fiatal magyar srác, aki patois nyelven rappel és énekel. Ismerhetjük a hangját az Irie Maffiából, a Brains-ből, és még sok más csapatból.

Columbót már egész kis korában beíratták zeneiskolába klarinétozni, akkor volt úgy nyolc éves. „Annak ellenére, hogy bátyám hatására már javában hip-hop kazettákat hallgattam, nem éreztem cikinek a klarinétot és elég jó eredményekkel végeztem különféle versenyeken”. Aztán ő is elkezdett rappelgetni egy barátjával, akivel csináltak egy Mad Run nevű formációt. Ennek látható eredménye egy Fila Rap Jam elődöntő és egy előzenekari fellépés lett. Utóbbi Deák Bill Gyula koncertje előtt valósult meg a Monori Művelődési Házban. „A zeneiskolában nyolc év után már nem sok mindent tudtak kezdeni velem, meg túlkoros is voltam, úgyhogy eljöttem és ez idő tájt már a rap formációnk sem volt aktív, mert hát ugye jött a középiskola és Budapest…”

Mc Columbo - Mc Columbo [feketén fehéren]

Tényleges zenei pályája 2000-ben indult be, méghozzá a Tilos rádió kapcsán, ugyanis a bátyja ott dolgozott, s „az első vagy a második Budapest Parádén a Tégláék játszottak a rádió kamionján, én fent dumáltam a testvéremmel, ő meg nyomta oda a mikrofont, hogy: ’Na, Bandi! Deszkásokkal van tele a tér!’. Csak úgy poénból szövegeltem valami kamu angolt, ami persze egyből bejött nekik”. Így Columbo már 16 évesen a Minimalheadz csapat mellett lépett fel. Ezután nem sokkal a szerda estéket uraló Rewind bulikon lehetett viszontlátni Andrást. „Egyre több drum & bass-t hallgattam, és próbáltam elsajátítani az angol MC-k által nyomott stílust, ami igazán illik egy ilyen party-hoz. Kisebb bulikban kaptam lehetőséget szövegelni, mint például a Jailhouse, ezen felül még sok-sok kisebb vidéki bulin előfordultam. Aztán jött egy party Pesten a Gizella Malomban, ahol Palotai meg Cadik játszottak, és előttük szövegeltem. Miután elkezdtek játszani, a Zsolt intett, hogy maradjak csak, és végignyomtam a szettjüket. A végén Cadik odajött és mondta, hogy szerdánként játszanak a West-Balkánban, nézzek el. Akkor ez nagyon sokat jelentett nekem, a szcéna még nem volt úgy felaprózódva és a Rewind akkor tájt, 2002-ben ugyebár a legmenőbb klubest volt. Kb. két éven keresztül rendszeres vendég voltam, ami talán a legtöbbet segített a pályámnak. Egyrészt adott némi rutint, másrészt pedig rengeteg szervezővel és DJ-vel is itt ismerkedtem meg. Itt találtak meg Rezáék, Karányi Dani, akivel az első megjelenésem volt 2004-ben, Mango, Dermot (Élő Márton) stb. Később jött a Zeek, én meg kezdtem ritkábban járni, mert jött a másik vonal. Elcsépelt lenne, ha most elkezdenék arról beszélni, mennyivel jobbak voltak akkor a bulik, mint most. Bulik voltak ugyanúgy, csak akkor újdonság volt és bírtam reggel hatig, most meg van három egy héten, és ha lehet, visszafogom magam. Sok ember hiányzik, akik régen jártak, és mára meg eltűntek. De például reggae közönség akkor még nem is létezett.”

A Rewind után jött a Gimmeshot és a Love Alliance – Dancehall fever bulik. „Dermot játszott mind a kettőben, és miután sokat hallott Rewindon, lehívott a Trafóba, Bosi bulikra. Ekkorra már teljesen rajta voltam a reggae-n meg a dancehall-on, és egyből mentem is. Összebarátkoztunk Kemonnal meg az egész brigáddal, és jöttek a jamaikai szövegek, meg a jelenlegi stílus. Később Dermot kivált a Love Alliance-ból és maradt csak a Gimmeshot, és én vele tartottam. Jött két kemény év a Kultiban minden csütörtökön, ahol igazán megtanultam, milyen másokkal együtt dolgozni a színpadon, milyen imprózni és show-t csinálni. Sena, Busa és Kemon mind nagyon sokat segítettek nekem. Nem véletlen, hogy most is együtt zenélünk. Nagyon összeszoktunk és rengeteg közös élmény köt hozzájuk”. Itt el is érkeztünk a jelenlegi bandák egyikéhez, melyben Columbo Mc-ként tevékenykedik. Az Irie Maffiának 2007 decemberében jött ki az első lemeze ’Fel a kezekkel!’ címmel. A 2005-ben alakult zenekar rövid idő alatt a fiatal magyar közönség egyik kedvenc koncertcsapatává nőtte ki magát. Nem csoda, hiszen a reggae, a hip-hop, a rock és a funk határait egymásba mosó bandának a frontvonalában koncentrálódnak az újgenerációs kedvencek: az elsőszámú underground díva Sena, és maga Mc Columbo licitálnak egymásra szövegeikkel. Mikor ideje engedi, beszáll a játékba a Zubolyból ismert reppsztár-családapa, MC Busa is. A tizenegy tagú válogatott zenekarvezetője pedig a már emlegetett, pozanon játszó Dermot. „Az egészet eredetileg Kemonnal és Busával kezdtük, de Kemon távozása után Sena került be a zenekarba”. Több tagcsere után fix lett a tag-összetétel, s azóta változatlan felállásban nyomják a srácok.

Mc Columbo - Mc Columbo [feketén fehéren]

A másik nagyon jelentős banda a drum and bass-t játszó Brains, mely lassan már egy tizenöt éves formáció. „Érkezésemmel és a Humanual nagylemezzel átalakult a zenekar profilja. Miután énekesük kivált, egy Gimmeshoton kerestek meg, hogy volna-e kedvem velük játszani. Először úgy volt, hogy csak abban az évben a fesztiválokra kell őket kisegíteni, aztán még készítettünk egy kislemezt is, és ha már van kicsi, miért ne készítsünk egy nagyot is? Egy évre rá már azt vettem észre, hogy én vagyok a Brains énekese”. 2008-ban elkészült a második nagylemez is, mely a Top Shotta névre hallgat, és az elsőhöz hasonlóan jó anyag lett. Vendégszerepel rajta többek között Harcsa Veronika is egy szám erejéig. Ez a két zenekar áll tehát jelenleg Columbo zenei életének középpontjában. Joggal kérdezik sokan, hogy miként lehet ennyi helyre menni, két ilyen csapattal járni a rengeteg koncertre. „Néha nehéz összeegyeztetni a két zenekar dátumait, de valahogy mindig sikerül, és szerencsére a két zenekar jó kapcsolatban áll egymással. Az Irie Maffiában megoszlik a teher a három énekes között, így annyira nem megerőltető a kettő együtt. Kivéve, ha van olyan kiválóan összeállított line-up, ahol egymás után osztják be a két zenekart. Ezt annyira nem szeretjük…”

Egyedi és sokak számára meglepő lehet Columbo hangja. Teljesen olyan ugyanis, mintha egy vérbeli jamaikai bennszülött pörkölné oda a szöveget. Ebben még nincs is kivetnivaló, hiszen előfordulhat ilyen. Viszont aki már hallotta beszélni Andrást, az tudja, hogy egész más a beszédhangja. Joggal merülhet fel tehát sokakban a kérdés, hogy ez vajon egy felvett póz, egy kialakított hang, és ha igen, miért épp ilyen. „Ez fokozatosan formálódott. Eleinte egy az egyben a beszédhangomon szövegeltem, de egy MC-nek kell, hogy legyen egy saját hangja, stílusa, amit ha valaki meghall, azt mondja: ’Igen, ez Ő!’. Miután elkezdtem raggákat hallgatni, kezdett kifinomulni ez a mélyebb hang, amit sokan hisznek, hogy borzasztó erőltetett, pedig annyira nem. Ilyesmi elven énekelnek a tibeti papok is. Megvan, hogy kb. milyen hangmagasság a legkényelmesebb és ezen a magasságon rezegtetem a hangszálaimat. A nehézség az benne, hogy mélyebb énekeknél nem jön ki annyira jól, de ezt lehet fejleszteni. Ellenben mostanában már próbálok többet énekelni a természetes hangomon. Nem szeretném, ha a monotonitás homályába vesznék…”

Az Irie Maffia jelenleg:

Dagadu, Sena - rap
Kéri András a.k.a Columbo - rap
Baranyai Ákos a.k.a dj Future - cuts
Dési Tamás a.k.a Möszijö Guba - drums
Busa István a.k.a Papa Diamont- rap
Meggyes Ádám a.k.a. Mézeságyas- trumpet
Élő Márton a.k.a Dermot - trombone
Horváth Gáspár a.k.a Jumo Daddy - keyboard
Havas Miklós a.k.a. Doktor úr - bass
Szekér Ádám a.k.a. Bütte de Mare- guitar
Oláh Antal a.k.a Möszijo Zsömoá – percussion

A Brains jelenleg:

Jeli Gergely a.k.a Captain Igloo - drums/sampler
Varga Norbert a.k.a Jimbo - guitar/effects
Endrei Dávid a.k.a Baroo Botanga - bass
Tőkés Ábel a.k.a SuperDj - rhytmguitar/vocal
Kéri András a.k.a MC Columbo - mc

(a cikk tartalmaz elemeket egy interjúból, mely az impulsecreator zenei magazinban olvasható - drumandbass.hu)

stanley

2009. 02. 25.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2009. 02. 25. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Mc Columbo [feketén fehéren] cikk képei
Mc Columbo - Mc Columbo [feketén fehéren]Mc Columbo - Mc Columbo [feketén fehéren]Mc Columbo - Mc Columbo [feketén fehéren]