Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Aktuális

Bin-Jip: nem koreai film, magyar nu-jazz banda

Bin-Jip - Bin-Jip: nem koreai film, magyar nu-jazz banda

A szokatlan hangzású név (ejtsd: bin dzsip) mögött négy fiatal zenész rejtőzik. Harcsa Veronika, Kaltenecker Zsolt, Gyémánt Bálint és Andrew J. electronic, trip-hop, nu-jazz bandájáról esik szó ugyanis cikkünkben.

Bár a zenekar léte és a tagok közös munkája egy ideje nyílt titok, a csapat nem akarta elkapkodni a színre lépést: több, mint egy évig írták és csiszolgatták eklektikus, a korábbi munkáikhoz képest modernebb és kísérletezőbb hangzású, mégis dalközpontú műsorukat, mielőtt koncertezni kezdtek volna vele. A Bin-Jip zenekar igen demokratikus munkamódszerrel dolgozik: a zenészek szinte egyenrangú zeneszerzőkként, hangszerelőkként és producerekként vesznek részt a munkában - nemcsak saját hangszeres szólamaikkal járulnak hozzá az egészhez, hanem együtt alakítgatják a dalszerkezeteket, hangszíneket, effekteket, stb.

Bin-Jip - Bin-Jip: nem koreai film, magyar nu-jazz banda

Nem egészen egy év alatt egy teljes nagylemeznyi anyagot vettek fel. A zenekar nevét az azonos című koreai film után kapta, a kötődési pont – túl azon, hogy ez a tagok egyik kedvelt filmje – az, hogy a különös hangulatú alkotás lakásokban, szobákban játszódik, a zenekar eddigi léte pedig szintén egyetlen szobában, Andrew nappalijában zajlott, ahol a dalok készültek, és a zenészekből zenekar lett.

Harcsa Veronika hangját már sokan ismerik, elsősorban saját zenekarában hallhattuk eddig. Kaltenecker Zsolt a jazz körökben a mindig megújuló, modern stílust képviselő billentyűs szerepét tölti be már kb. tizenöt éve. Rengeteg izgalmas formációja után most a háttérben maradó, harmóniákkal kísérő keyboard melódiáját hallatja. Gyémánt Bálint a hazai és nemzetközi klubokban is gyakran fellép, gitárjával ő is leginkább a jazzhez közeli világot közelíti. Andrew J. neve a DJ-k körében, és a scratch-es zenét kedvelők körében lehet ismerős. Kalteneckerrel már készítettek néhány éve két érdekes billentyű-turntable központú albumot, melyek közül a Melodies címet viselő korong annyira sikeres lett, hogy még Japánban is kiadták. Nos, az új formáció, a Bin-Jip ezen művészek egyedi világából alkot egy teljesen sajátos, újszerú, nagyon innovatív és izgalmas harmóniát.

Legközelebbi fellépéseik:
Február 10 - Fonogram Díjátadó Gála M1 - Budapest
Március 5 - A38 - Budapest
Március 29 - JATE Klub - Szeged

stanley

2010. 01. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2010. 01. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2010. 02. 06. 14:57
Erdélyben is szívesen megnéznénk őket.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bin-Jip: nem koreai film, magyar nu-jazz banda cikk képei
Bin-Jip - Bin-Jip: nem koreai film, magyar nu-jazz bandaBin-Jip - Bin-Jip: nem koreai film, magyar nu-jazz banda