Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Aktuális

Az EDDA művek már 30 éve termel

Edda - Az EDDA művek már 30 éve termel

Az első album megjelenésének 30. évfordulóját ünneplő zenekar Pataki Attilával az élen a három évtizedet összefoglaló nagykoncerttel várja a Budapest Sportarénába mindazokat a rajongókat, akikkel elkezdték, akikkel folytatták és akikkel még ma is együtt élik meg a Rock'n'Rollt.

Csak bírd ki

Az együttes 1978-ban koncertezhetett először több ezer ember előtt a Budai Ifjúsági Parkban a Piramis előzenekaraként. Azóta is országszerte nagy sikereket aratnak koncertjeiken.

Az első „bakancsos formáció” 1983. december 17-én feloszlott. Pataky Attila újjászervezte a Zenekart, azóta több tagcsere történt az évek során. A legrégebbi zenész, Gömöry Zsolt billentyűs 26 éve, a legújabb, Hetényi Zoltán dobos 10 éve tagja az Eddának. Alapi István szólógitáros 19, Kicska László basszusgitáros 15 évet húzott le Pataky Attilával, a frontemberrel, aki dalaik szövegírója is.

Az EDDA első nagylemeze 1980-ban, a legutóbbi 2006 februárjában jelent meg. A 29 lemez között a sorlemezek mellett válogatás-, és koncertalbumok, valamint mixlemezek is szerepelnek. Unplugged lemez készült az autóbalesetben elhunyt EDDA-gitáros, Kun Péter közreműködésével, közös lemezt adtak ki a Mester és Tanítványaival. 1996-ban az Elvarázsolt Edda Dalok című albumon Ákos mellett, az Animal Cannibals és Keresztes Ildikó is énekelt Edda-számokat; 1998-ban jelent meg a Fire and Rain című angol nyelvű lemezük.

Az indulás óta eltelt 35 év alatt az Eddások 27 aranylemezt, 2 platinaalbumot, 1 gyémántlemezt gyűjtöttek össze, és Európában is több mint 5 millió eladott lemezük fogyott. Számos videoklipje, koncertfelvétele jelent meg az Eddának, és a 2007-i BS-beli koncertjükről DVD is készült.
A pártfogolt című film egyik jelenete az egyik miskolci koncerten készült. A Ballagás című filmben elhangzik a Zenekar több dala is, valamint film készült az Edda 15. születésnapjáról és 20. jubileumi koncertjéről is. Riskó Géza két, Pataky Attila három könyvvel járult hozzá a zenekar történetének és emlékének őrzéséhez.

A sorrendben 30. albumot bemutató koncerten az Átok&Áldás dalain kívül fölcsendülnek az múlt évtizedek legsikeresebb számai is.

Edda - Az EDDA művek már 30 éve termel

A Zenekar szeretettel vár mindenkit december 19-én, a Papp László Budapest Sportarénába, hogy együtt ünnepelhessenek azokkal, akik mindezt lehetővé tették!

-CsL-

2010. 11. 18. 18:01

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Vendég 2010. 11. 19. 14:36
Kikéne javítani 3dolgot, és elég fontos!!! NEm 27aranylemez, hanem 30!!! NEM 2platina hanem 4!!! NEM 1Gyémántlemez hanem 3!!!! TEssék kijavítani!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Az EDDA művek már 30 éve termel cikk képei
Edda - Az EDDA művek már 30 éve termelEdda - Az EDDA művek már 30 éve termel