Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Koncert & party beszámolók

Havasi koncert 2013. Az élmény kódolva volt

Havasi Balázs - Havasi koncert 2013. Az élmény kódolva volt

Nos, ha havat nem is láthatunk idén karácsonykor, Havasi élményekben minden olyannak lehetett része, aki jelen volt a szombat este megrendezett megaprodukción, ahol zsúfolásig telt a sportaréna, bizonyítandó a művész egyre vitathatatlanabb sikerét és népszerűségét.

Havasi 2 órás zenei utazása a világ megannyi zenei stílusát és hangszereit felvonultatva igazi zenei origia volt. Honi léptekben egészen elképesztő, mintegy 450 ember dolgozott azon a zenei projekten, amely méltán érdemelhetné ki a legszínvonalasabb zenei produkció címét egy magyar Awards-on, noha egy nemzetközi szakemberek is vannak a projekt mögött.

Mivel a helyszín jó szokás szerint csak igen nagy küzdelmek árán volt gépjárművel megközelíthető a szinte teljesen bedugult földszinti parkoló és a hasonló sorsra jutott környező utcák miatt, így kis késéssel, 8 órakor kezdődött el a koncert. Grandiózus, Európa legnagyobb kivetítője és a 150 fős zenészcsapat adta meg a hátterét az egész műsornak, melyet a nézők között, az adott zeneszámhoz illő lámpásokkal, fáklyákkal vagy éppen zászlókkal felvonuló táncosok színesítettek még tovább.

Havasi Balázs - Havasi koncert 2013. Az élmény kódolva volt

A koncerten a legismertebb dallamok ugyanúgy felcsendültek, mint ahogy a kevésbé ismert, például gyermekének írt Altató vagy az egészen új hangzásvilágot adó Waving Flags. A produkcióra meghívott vendégek listája is igen impozáns volt. Lisa Gerrard énekes és zeneszerző - aki a Gladiátor főcímdalával lett méltán világhírű - láthatóan hatalmas rajongót és tisztelőt talált Havasi Balázsban, aki Storm című számának Lisásított változatát is bemutatta a nagyközönségnek… nem kis sikerrel.

Tina Guo csellóvirtuóz hatalmas csellócsatát vívott Pejtsik Péterrel (Havasi alkotótársa, aki egyben a karmester), átlépve ezzel nemcsak a műfaji határokat, hanem bizonyára sokak ingerküszöbét is. Mert noha maradandó élmény volt a csinos keleti művésznő által, egy cselló, gyakorlatilag nézők előtti megerőszakolása, de a hangzásvilág bizonyára erősen megosztotta a közönséget.

Endit, a dobost nem tudni hogy Balázs, vagy a producer vette rá a mutatványra de mindenképpen bátor vállalás volt: amikor a levegőbe emelkedett a teljes dobfelszereléssel, és a nézők felé 45 fokban előredöntve dobolt tovább, még csak halk sustorgás vette kezdetét. Amikor azonban a kis színpad 360 fokban pörögni kezdett, és Endi csak ütötte tovább a dobokat és cintányérokat, bizony nem kis meglepetést keltett. Tudjuk, hogy a NASA-nál az űrhajósokat komoly kiképzésnek vetik alá az ilyen nehézségek leküzdése végett, nem véletlenül kell egy évtized mire űrhajóba ülhetnek. De hogy 2013-ban a zenészeknek is hasonló szenvedéseket kelljen kiállni, ha produkcióban akarnak maradni…?

A Megasztár nyertes Radics Gigi a 24.000 ember előtt bizonyította, milyen elképesztő tehetséggel rendelkezik, így méltán kerülhetett fel a meghívottak listájára, nem kisebb névvel énekelve közös dalt, mint a Harlem Gospel 10 fős kórusa.

Szubjektív: a hihetetlenül látványos színpadtechnika, a hatalmas zenei élmény mellett azonban meg kell jegyeznünk, hogy a főszereplő, Havasi és a zongora bizony kezd háttérbe szorulni a műsorban. Míg néhány éve azzal töltött meg egy színházat, hogy egyedül, csupán egy zongorával varázsolta el a közönségét, addig mostanra egy showműsoros irány alakult ki, amely bizonyára szélesebb közönséget tud kiszolgálni, de az élmény bizony nem ugyanaz a zenei csemegére éhezőknek. „Sajnos” jelen voltam a 2 évvel ezelőtti, Kongresszusi Központban megrendezett év végi Havasi koncerten is, ahol egy tökéletes zenei produkciót láthattunk-hallhattunk egészen fantasztikus, szinte megismételhetetlen élménnyel. Így bizony önmaguk emelték igen magasra azt mércét, amelyet a jövőben nagyon nehéz lesz felülmúlni egy egészen más atmoszférájú arénában, egy show műsor-szerűen megkomponált produkcióval.

 

A lélegzetelállító élmény során HAVASI zeneszerzőként egyszerre tisztelgett a klasszikus zene öröksége, a világzene sokszínűsége és a rockzene letisztult ereje előtt. Ez a zenei produkció ma a csúcs, és minden bizonnyal Havasi maximalizmusa lesz majd az, ami miatt koncertjeit a jövőben is a legjobb jelzővel fogják csak illetni.

Pet

2013. 02. 22. 12:51

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Havasi koncert 2013. Az élmény kódolva volt cikk képei
Havasi Balázs - Havasi koncert 2013. Az élmény kódolva voltHavasi Balázs - Havasi koncert 2013. Az élmény kódolva volt