Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Koncert & party beszámolók

Zeneakadémia, Újévi Jazz Gála - 2004.01.03.

Zeneakadémia - Zeneakadémia, Újévi Jazz Gála - 2004.01.03.

Az Újévi Jazz Gála keretében az indiai zene ihlette Samsara Quartet (Lantos Zoltán, Juhász Gábor, Szalay Péter, Nyusztai Iván) lép fel Horváth Kornél vendégművésszel, míg az est második részében a Jerevánból Budapestre költözött harmonikás, David Yengibarjan és Frank London (USA) trombitás, a kiváló magyar zenészek társaságában: Dés András, Gadó Gábor, Barcza Horváth József.

A két koncert tulajdonképen két lemezbemutató is; a Samsara Quartett: Bindu és David Yengibarjan & Frank London: Pandoukht című kiváló albumok kerülnek bemutatásra.

David Yengibarjan with Frank London: Pandoukht

David Yengibarjan
A Jerevánban született zenész csak 1995 óta él Magyarországon, mégis az egyik legismertebb és legkeresettebb harmonikás. Számos színházi és filmes produkció (például Bertold Brecht: A városok sűrűjében, Lukáts Andor: Portugál, Joye Sergent Bűn és bűnhődés) zenéjének előadója, illetve szerzője (Molnár Ferenc Liliom, Szőke András: Három, Farkas György: Vérvonal, Fésős András: Street Heart Beat, Egressy Zoltán: Kék, kék, kék, Sas Tamás: Szerelemtől sújtva, Rófusz Kinga: Harlequin, Szilágyi Andor: El nem küldött levelek). Külföldi felkéréseket és meghívásokat is gyakran kap: fellép Párizsban, Londonban, Amszterdamban, Bécsben, Edinburgh-ben. Saját zenekarát, a Yengibarjan Triót 1999-ben alakította meg – miután Snétberger Ferenccel és Barcza Horváth Józseffel a tangó-témájú Holstein Lovers filmzenéjét játszotta -, arra törekedve, hogy ötvözze az argentin tangó és különböző népzenék világát. 2001-ben megjelent Tango Passion című albumán Barcza Horváth József (bőgő) és Juhász Gábor (gitár) játszott vele, a legújabb felállás szerint pedig Egri János (bőgő) és Botos József kíséri. (Új lemezének címe – Pandoukht – örményül azt jelenti, hogy „hazájától elszakadt” – és arra utal, hogy Yengibarjan már nyolc éve távol van szülőhelyétől.)

Frank London
A Klezmatics frontembere világszerte ismert trombitás, zenekarával a klezmerzenészek egyik leghíresebbike. Többszáz lemezfelvételen működött közre, mindenféle műfajban, LL Cool J-től Boban Markovic-on keresztül Lester Bowie-ig sok-sok elismert zenésszel működött együtt. Tucatnyi színházi és filmes munkában is részt vett.

Samsara
Lantos Zoltán – hegedű, Juhász Gábor – gitár, oud, Szalai Péter– tabla, Nyusztai Iván - ghatam, kanjira

A Samsara együttest 2001-ben négy zenész hívta létre egy közös célból: hogy különböző zenei irányultságaikat ötvözzék az indiai zene és más keleti kultúrák területén szerzett tudásukkal és tapasztalataikkal. A kvartett zenéje a Nyugat azon művészeinek ambícióját tükrözi, akik saját zenei világukat oly módon próbálják kialakítani, hogy abban a nyugati improvizációs technikák mellett jelentős szerepet kapjon az indiai zene iránti elkötelezettségük is.

Akár a jazzben, a legtöbb kompozíció egy meghatározott témát bont ki, de az improvizációkat és az egész zenei szövetet át meg átszövik az indiai rágák és az arab makámok szerkezeti elemei. A hangképet két melodikus illetve két ütőhangszer együttjátéka adja. Bár a hangsúlyok és a harmóniák szintén a jazz-re emlékeztetnek, gyakran jelennek meg a kortárs zene, sőt a repetitív zene árnyalatai is.

2004. január 3. szombat, 19.30
Zeneakadémia, Újévi Jazz Gála

Simon Péter

2004. 01. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2004. 01. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zeneakadémia, Újévi Jazz Gála - 2004.01.03. cikk képei
Zeneakadémia - Zeneakadémia, Újévi Jazz Gála - 2004.01.03.