Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Koncert & party beszámolók

Wigwam Gála + Csipa interjú – Voltunk, láttuk, elmeséljük

Wigwam - Wigwam Gála + Csipa interjú – Voltunk, láttuk, elmeséljük

Bizony . bizony. Elmentünk és végigbuliztuk a gálát. Volt minden ami egy jó partyhoz kell: hírességek, sok szesz, tánc és zene minden mennyiségben. A sok előzetes után úgy éreztük meg kell osztani veletek milyen is volt az Arany Nyíl.

21:10… hajjaj, 9-re már a Wigwamban kellett volna lennünk. Gyorsan le a villamosról, futás át az úton, beesünk, pénztár: Jónapot! Arcunkon már az izzadságcsepp is liheg a fáradtságtól. Szinte hihetetlen, de zokszó nélkül odaadták a 4 sajtójegyet, sőt még a két markos biztonságrendészeti illetékes is jó szórakozást kívánt - hát itt lementünk hídba.

Odabennt minden nyugis, mintha csak minket vártak volna, elsőként a tombolda közepén táncoló két illuminált hölgyeményre lettünk figyelmesek, nosza még ülőhelyünk is akadt. Itt kezdtünk el gyanakodni... Az ilyen alkalmakra rendszeresített hangulatmérőnk ezúttal igen alacsony értéket mutatott volna. Elfogyott egy sör, meg még egy, meg még egy, de 2 órás késéssel végre elkezdődött! A bőszült és éhes tömeg elé Replugged-et (a 2003-as év felfedezettjeit) küldék hangulatfokozónak, hogy eljátsszanak néhány szelídnek nem nevezhető gitárnótát.

Wigwam - Wigwam Gála + Csipa interjú – Voltunk, láttuk, elmeséljük

A koncertet követő rövid várakozás után egy magányos éjszakáinkról ismert régi ismerős bukkant fel a színpadon Michelle Wilde személyében – aki egyébként (a közönség bánatára) igen szolidan volt öltözködve. A nézők néhány elejtett ízléstelen megjegyzésére a művésznő arca meg se rezzent, rendületlenül és természetes (!) mosollyal az arcán folytatta mondókáját. Tapsözön közepette ki is osztották a díjakat, a gála eredménye a következő lett:

Az év énekese: Ördögh Csipa (Holligans)
Az év énekesnője: Linda Damon (Zero-G)
Az év dobosa: Bonyhádi Bálint (Junkies)
Az év basszgitárosa: Beloberg István (Kalapács)
Az év gitárosa: Barbaró Attila (Junkies)
Az év billentyűse: Galambos Zoltán (Hrutka – Winchester)
Az év egyéb hangszerese: Makovics Dénes (Bikini)
Az év koncertje a Wigwamban: Depresszió
Az év hazai fesztiválja: Tokaj, Hegyalja
Az év felfedezettje: Zorall
Az év hazai lemeze: Hooligans - Szenzáció
Az év zenekara: Depresszió
Az év rock klubja: Vian – Miskolc (presze csak a Wigwam után)

A sok izgalom után, nem is tudtuk merre nézzünk, végül figyelmünket a színpadon éppen zenélni igyekvő Hollywood Roses kötötte le, akik mellesleg meglepően ügyesen játszottak Guns’n’Roses számokat. Az emberek legalábbis elkezdtek rá ütemesen ugrabugrálni. Közbe’ persze riport ügyeinket is kellett intézünk (fő a kötelesség), a türelmünket önkéntelenül is próbára tevő Csipa végül is bevállalt néhány meghitt percet diktafonunk társaságában:

Először is, hogy érzed magad?

Ó nagyon klasszul, főleg így, hogy én lettem az év énekese, így a Wigwamban illetve a Wigwam berkein belül. Teljesen jól érzem magam, most már teljesen bepálinkáztam, de aztán szép lassan kell hazamennem, mert holnap játszunk a Pecsában és addig kondiba kéne lenni.

Na hát erre rá is akartam kérdezni..

Meg is előztelek!

Nem tudod miért késett ez a dolog? Mert hogy 2 órás késéssel indult minden?

Én nem tudom…Csak azt tudom, hogy mielőtt fel kellett volna mennem a színpadra, én már jóval megelőztem azt, mert mikor hallottam 1-2 helyről, hogy én leszek az első, hogy leyek itt a közelbe, és hallottam a műsorvezető hangját, és rohantam le, nem figyeltem semmit, csak elindult a Királylány-videó és azt hittem nekem lent kéne lenni a színpadon és akkor szólt rám a Balogh Zoli a műsorvezető, hogy még nem kéne és akkor lebújtam.

Az az igazság, hogy nekünk már megsúgta valaki, hogy te fogod kapni a díjat!

Én ezt akkor nem tudtam!! Csak hallottam egy újságírótól, hogy legyek ott előtte!

Akkor biztos nagy meglepetés volt!

Persze, persze! Hát ezt a díjat köszönhetem a zenekarnak elsősorban, másodsorban Tóth Tibinek a zeneírónak, ő írja a dalokat a Hooligansban, a Tóth Tibi, meg hát köszönhetem – mittudomén – mindazoknak akik tényleg úgy gondolják, hogy tényleg érdemes vagyok erre a díjra! Valószínű, hogy így történt, ha meg nem, akkor elnézést, átadom bármikor bárkinek aki úgy érzi, hogy ő jobb mint én, egyébként köszönöm a bizalmat és igyekszem megfelelni.

Ha neked kellett volna odaadni a díjat valakinek, kinek adtad volna?

Fiatalok közül?

Elsősorban szűkítsük a 3 jelöltre.

Én voltam, Kalapács Józsi és Szekeres András [Junkies]? [Csipa nincs teljesen, képben Kalapács Józsit nem jelölték, csak az együttes basszgitárosát]. Hát természetesen magamnak! Na ezt teljesen nem úgy szántam, de Józsi lehetne sokkal jobb de már…

Öreg?

Ő ilyen… Nem, nem öreg, az ember maga nem öreg, mert ott van maga David Coverdale Józsitól idősebb 15 évvel és még mindig… Én voltam két ével ezelőtt Bécsben egy koncerten és még mindig úgy énekelt mint ’85-ben Tehát Józsi itt van mit tudom én 37-38 évesen ő is énekel úgy mint David Coverdale, csak oda kéne figyelni. Tehát ez a magyar zenész-énekeseknél ilyen mánia, vagy ilyen rossz tapasztalat illetve rossz… Szar az egész! Tehát nem figyelnek oda a magukra sem, szép lassan elhízik, szép lassan elpiázzák a hangjukat, kész.. Tehát Magyarországon ez jellemző, szóval nem szeretnék ebbe a kategóriába belekerülni. Én most elmondom nektek, most is meg még egy jó párszor, hogy 10 év múlva nem fogtok úgy látni, engem mint a… [nem akar neveket mondani, érthető] Nem tudom, szóval ettől csak jobb lehetek, rosszabb nem. Le is kopogom [lekopogja]

Fejleszted a hangod? Jársz énektanárhoz?

Nem fejlesztem, ugye ezt nem kell fejleszteni, Kalapács Józsi ő megtanulta már régen, meg nem akarok neveket mondani, csak elszúrták valahol.

D. Nagy Lajos is csak ugyanúgy tud énekelni

Persze, de ő megtartotta azt, ami volt. A Józsi ő megtanult… Volt egy színvonal amit elért és jól csinálta, azóta szerintem kínlódik meg erőlködik, tehát amikor a koncerteken nem tud lazán énekelni az ember, a közönséggel kommunikálni akkor megette a fene! Az teljesen káosz! Én azért mindig odafigyelek arra, hogy énekelni is tudjak, meg mellette még „beszélgetni” is.

Akkor te nagyon kötődhetsz a közönséghez!

Muszáj!! Közönség nélkül megette a fene, lehetek én Pavarotti! Egyébként azt mondom, hogy a rock-szakmában is azért énekelni tudni kell, mert ezt szerintem én találtam ki, hogy én egy rock együttesben vagyok, tőlem nem várják el azt, hogy kristálytisztán énekeljek koncerten.

Hogy kiénekeld a 3 oktávot ….

Így van. Szóval mindig megpróbálok megfelelni az elvárásoknak.

Előbb említetted – fiatal együttesek közül kinek adnád ezt a díjat?

Én nem ismerek fiatal énekeseket… Egyébként tehetségesnek tartom a Porno 69-t bár hallom, hogy az embernek van egy erős hangja, csak nem tudja használni, de végül is 25 éves az arc. Kiabál hangosan, meg azt hallom, hogy van hangja, de majd úgy 30 éves korára rájön, hogy hogyan kell énekelni, vagy elmegy tanárhoz, tökmindegy. Ki mit igényel… úgy igazából nem ismerek olyan jó énekeseket. Biztos van rengeteg, hát látjátok Megasztár!

Akkor a Megasztárt te rendszeresen nézed?

Szoktam nézni, mikor hazamegyek és a csajom mindig a fontosabb részeket felveszi videóra, és akkor lejátssza nekem. Vasárnap reggel 7-től nézem a Megasztárt. És ez a roma csaj…Hogy hívják? Szerintem ő bármit el tud énekelni, csak nem biztos, hogy kell az!

Az együttesek között [zenészek között] nem megy a kontakt, hogy hé fiúk ennél azért lehetne jobban is csinálni?

Nem, nem kell mondani. Nem kell mondani. Azért nem kell mondani, mert érzik ők maguktól. Aki meg nem érzi magától… Húú ez olyan hosszú, olyan bonyolult. Egy-két ilyen előzenekar, akik voltak előttünk az évek folyamán észrevették, hogy már igazából nem nagyon szeretnénk, meg már mondta a hely tulajdonosa, hogy muszáj hozni azt a zenekart, akit úgy 3 héttel ezelőtt? És persze nem – ez volt válasz. De hát fél éve velük nyomjuk és semmi gáz, jól játszanak. Ez tényleg ilyen rutin dolgok.

Ahogy így a Replugged szólt az előbb – róluk mit gondolsz?

Ez most volt? Ez nem a Hollywood Roses? Esküszöm, hogy nem figyeltem…Nem, nekem az már brutál. A metál az már nekem brutál! Nekem ugye a rock meg a rock között is van különbség.

No és a Hollywood Roses?

Jó, hogy zenélnek, halál jófej emberek. Csak érted ez olyan, olyan mintha van egy zenekar akik ACDC-t akarnak játszani. Meg lehet próbálni, de hát úgyse tudná senki az égvilágon.

Nem, de mondjuk elbohóckodnak a színpadon.

De nem bohócok… Ha felmegy akkor legyen bohóc, olyan nincs, hogy felmegyek zenélni, de elbohóckodom. Én ezt nem tartom… Ott van az az ember a színpadon és valószínű, hogy a közönség vár valamit, vagy pozitív, vagy negatív, csak sértse meg valahol.

Végülis az, hogy Guns’n’Roses-t másolnak az…

De mi az, hogy Guns’n’Roses másolat?! Amikor itt voltak mi őrjöngtünk, téptük egymás haját. Nem szabad így eljátszani mert lehet, hogy a srác forgolódik a sírjában! Lehet, hogy ha azt hallaná, hogy ilyen rosszul csinálom? Jó, hát könnyű elbutítani az embereket, de nem baj. Jó ez, de kinek kell? Amerikába kimegyünk ezermillió zenekar van, csak néznél.

Mit szólnál ahhoz, ha Hooligans tribute koncerten titeket játszanának?

Én személy szerint semmit. Meg tapsolnék, mert én tudom… De igazából az a lényeg, hogy az embereknek tetszik-e? Csak itt egy csomó zenész, akik meg tépik a hajukat. Ennyi az egész.

Úgyis a közönség mondja meg mindig, hogy mit akar hallani, abba nincs beleszólásod!

Így van, ezek szerint a közönségnek az is mindegy, hogy mi az, csak hasonlítson az ACDC-re, nem baj ha nem az a szóló, csak hasonlítson. Tehát innentől az emberek hülyére vevése. Tudod. Neked ez is jó, jól van akkor ez: „Kérsz Whisky-t? – Kérek! – Jó kapsz egy vodkát jó neked az is.”. Ez ugyanaz - ennyi az egész.

Hogy állsz a könnyű drogokkal?

Én szeretem. Szeretem a fűt, meg a fűt… meg a lóherét. Belekerülhet, én mindenhol elmondom ezt. Ismerek, politikus csávót, kb annyiszor szív füvet mint én.

Mikor alkotói válságban vagy?

Nem teljesen csak pihenésképpen Alkotói válsághoz az alkoholt használom. Nem, a fűtől én meditálni akarok. Akkor szívok mikor le akarok feküdni.

Végül egy nagy kérdés: Mit üzensz azoknak akik rád szavaztak?

Jövőre is szavazzatok rám! Figyelj, én ugyanúgy fogok énekelni, remélhetőleg jobban, de ha jobban éneklek az valószínűleg nem tetszik nektek, mert az már opera lesz, tehát megpróbálom ezt a szintet tartani. Füleitek hallatára. De ha mégsem akkor bocs.

És mit üzensz azoknak akik nem szavaztak rád?

Akik az idén nem szavaztak rám valószínű, hogy jövőre rám fognak, mert jövőre operát fogok énekelni.

Ferenczi Attila

2004. 03. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2004. 03. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 04. 02. 0:00
szeretünk csipa. te vagy a legjobb és ha jövőre operákat akarsz énekelni akkor köst felagatyát. mia ugyis szeretni fogunk
Vendég 2004. 06. 19. 0:00
Csipa egy buta drogos műmajom. A látvány a bohóckodásra épül, meg a farokfogdosásra. Semmi mást nem csinál. De a hangja jó.
Vendég 2004. 08. 02. 0:00
Ne ítélkezz úgy, hogy nem is ismered őt!!! Imádunk Csipa!!!
Vendég 2004. 08. 03. 0:00
Figyelj, te drogos majmos beszóló! Előbb nézz már légyszíves magadra, utána pattogj! Kíváncsi vagyok, te hogy vernéd magad, légyszi állj le, mert szétverlek! És te vagy a műmajom! Remélem magadra ismertél, te köcsög... Majd ha te leszel az év énekese téged is lehet sokan elismernének, de én akkor is szarni fogok a fejedre...MAGASRÓL! Csipa 4ever!!! Egy hooligirl a sok közül

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Wigwam Gála + Csipa interjú – Voltunk, láttuk, elmeséljük cikk képei
Wigwam - Wigwam Gála + Csipa interjú – Voltunk, láttuk, elmeséljükWigwam - Wigwam Gála + Csipa interjú – Voltunk, láttuk, elmeséljük