Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Koncert & party beszámolók

A38 - Egy Kiss Erzsi Zene

A38 hajó - A38 - Egy Kiss Erzsi Zene

Kiss Erzsi a magyar újzenei szcéna legüdébb foltja a world underground és az ösztönjazz határán, aki most vadonatúj repertoárral lep meg bennünket vadonatúj lendületes lemezének bemutatóján. "Ewikenö, Peuee, Okatummate!"

A 7 éve zenélő együttest Kiss Erzsi, Hajnóczi Csaba és Kenderesi Gábor alapította. Komoly váltást jelentett a zenekar életében a 2002-es tagcsere mely Hajnóczi és Kenderesi távozását, és közel egy időben Kovács Linda és Sütő Marci belépését jelentették.

Kiss Erzsi jelenleg a Színművészetin tanít improvizásciós előadásmódot, hogy hogyan tudják az emberek egy sokak számára idegen nyelven - de mégis úgy hogy mindenki megértse – kifejezni magukat. Az eredeti ősi halandzsa nyelv amit énekel, a belül hallott dallam érzésein születik meg benne. Angolszász, francia, de hol afrikai vagy török, de mindben van egy közös jegy, hogy a szöveget bár senki nem érti, jellege bámulatos könnyedséggel alkalmazkodik az amúgy igen pontatlanul „jazz és raggae beütéses world-music” -nek titulált dallamvilághoz. A dallamszövés átláthatatlansága az egyszerű groove-os menetekben és Kiss Erzsi semmihez sem fogható, magával ragadó énekében rejlik

Kovács Linda 2002 a Kiss Erzsi mellett első éves főiskolás és saját zenekarját is istápolja mely a Kovács Linda Quartett nevet viseli. Egyértelmű, hogy az ő puha, lágy mély tónusú hangja hiányzott az együttesből. Szerénysége miatt sajnos igen kevés dolgot tudtunk meg róla.

Sütő Marci gitárjátékával a zene bár a jazz felé kezdett tolódni, sokkal könnyedebb lett mint korábban, kevésbé népies mint Kenderesi ötletei voltak, s az összhang is vegyesebb lett. Marci 2004-ben a jazz tanszakon diplomázik emellett a Műszaki Egyetemen is matematika szakon. Leggyakrabban John Scofield és Bill Frisell-es hangokon pendül tova, de keze és agya gyakorlatilag bármennyire képes elvonatkoztatni, rugalmas felfogású, s a legfontosabb: a megfelelő helyen mindig a megfelelő hangot játssza. Marci mindemellett saját együttest futtat Smart Tone néven.

Vajdovich Árpád immáron 5 éve tagja a Kiss Erzsi formációnak, a jazz tanszakot Hollandiában és Magyarországon is elvégezte. Olyan „underground” zenekarokban játszik mint a Kampec, Pecha, Kardos Négyes és Kiss Erzsi (talán már hallottatok róluk). Árpi is borzasztóan nyitott befogadóképessége a londoni metróéval vetekszik.

Lamm Dávid rock-os, blues-os raggae-s játékát értelmetlen lenne túlszőtt mondatokkal jellemezni. Egyszerűen, amikor a hangszer Dávid kezébe kerül az a pillanat „Amikor a gitár megszólal…”.

Hock Ernő a legfiatalabb legtehetségesebb magyar jazzbőgős, jazz tanszakra jár, és nagyon-nagyon sok meghívást kap, de valamiért nagyon keveset vállal el belőle. Többek között Ágoston Bélával is játszott, az ő neve talán nem ismeretlen jazz berkekben.

A 2004-es Kiss Erzsi koncertek:
Május 13. (csütörtök) A38 hajó
Május 23. (vasárnap) az Arany János utcában (a pontos helyszín később)
Június 3. (csütörtök) Millenáris

Ferenczi Attila

2004. 05. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2004. 05. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A38 - Egy Kiss Erzsi Zene cikk képei
A38 hajó - A38 - Egy Kiss Erzsi Zene