Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Koncert & party beszámolók

Sex Mob Magyarországon

Sex Mob - Sex Mob Magyarországon

A Sex Mob a kortárs modern jazz, azon belül New York „downtown” jazzéletének egyik legsikeresebb zenekara. Amennyiben hihetünk az amerikai zenei szaklap, a Downbeat kritikusainak, a Sex Mob napjaink legkreatívabb, legerőteljesebb zenekara.

2003-ban két díjat ítéltek nekik, köztük az év akusztikus zenekarának járó elismerést. A hét éve létező együttes első négy lemeze nagyrészt feldolgozásokból áll. Sokszínűségük már témaválasztásaikban is megmutatkozik: a Nirvana, a Rolling Stones, az Art Ensemble of Chichago, Duke Ellington, James Brown, George Harrison vagy James Bond filmzenék témáit használják fel.

Sex Mob - Sex Mob Magyarországon

A Sex Mob tagjai a legkiválóbb zenészek: a dobos Kenny Wollesen jelenleg is a John Zorn által vezetett Electric Masada tagja, Tom Waits, Sean Lennon, John Scofield, John Lurie, John Medeski zenekaraiban játszott, ezen kívül Tony Scherr nagybőgőssel együtt alkotják Bill Frisell quartettjének és triójának ritmusszekcióját.

„Tony és Kenny lehetővé teszi számomra azt a fényűzést, hogy bármikor, bármit játsszak, ami csak eszembe jut.” (Bill Frisell)

"Kenny csodálatos muzsikus, kizárólag jót tudok róla mondani. Ő az a zenész akivel mindig is szeretnék egy prominens projectet csinálni, egyszerűen imádok vele dolgozni..."(John Zorn)

Tony Scherr és Steven Bernstein John Lurie Lounge Lizards nevű zenekarában játszott együtt. Scherr játékát legtöbben talán Norah Jones Come away with me című lemezéről ismerik. Steven Bernstein zeneszerzőként tizenegy jelölésből ötször nyert Emmy díjat (pl. Steven Spielberg filmjeinek kísérőzenéjéért), Robert Altman itthon is bemutatott Kansas City című filmjéhez írt zenét, valamint Lou Reed zenekarának is tagja volt. Bernstein egy nagyon ritkán alkalmazott hangszeren, a szoprán harsonán játszik. Ez tulajdonképpen átmenetet képez a trombita és a harsona között. Hangtartománya a trombitáé, megszólaltatása viszont a harsonáé, tehát nem billentyűkkel, hanem tolócsővel történik.

Őszi Európa-turnéjukon részben a Dime Grind Palace című új lemezük anyagát mutatják be. A Sex Mob zenéje elképesztő erejű tánczenéből free jazzbe, autentikus New Orleans-i hangulatba, majd party zenébe vezet, hihetetlen könnyedséggel és vidámsággal.

Külön érdekesség, hogy Steven Bernstein és Brigann Krauss vendégként működik közre a legújabb, szeptemberben megjelent Medeski, Martin and Wood albumon.

STEVEN BERNSTEIN – szoprán harsona, trombita
BRIGGAN KRAUSS – szaxofon
TONY SCHERR – nagybőgő
KENNY WOLLESEN – dob

A Sex Mob előtt Grencsó István méltatlanul ritkán hallható anyaga, a 7 ének az utolsó mohikánoknak kerül másodszor bemutatásra a Trafó színpadán a Grencsó Kollektíva Plusz előadásában. Kivételes alkalom, különleges zene.

Grencsó István – szaxofon
Benkő Róbert – nagybőgő
Jeszenszki György – dobok
Dj Mangó – turntables
Hajnóczy Csaba – gitár, sampler
Kenderesi Gabi – hegedű, ének
Mizsei Zsolt – ének, ütőhangszerek
Gyulai Csaba – ének, ütőhangszerek

Idő: 2004. október 23. (szombat) 20h
Helyszín: Trafó

Ferenczi Attila

2004. 10. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2004. 10. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sex Mob Magyarországon cikk képei
Sex Mob - Sex Mob MagyarországonSex Mob - Sex Mob Magyarországon