Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Koncert & party beszámolók

Marcel „Gamblers' Delight”

Marcel - Marcel „Gamblers' Delight”

Verbunkos magyar vérünket feledve, hazánk fiataljai is egyre jobban kacsingatnak a tört ütemek agyonmodernizált világa felé, ahol mindenki levetkőzheti az ősei által beléültetett gátlásokat, átélve az elektronikus zene által nyújtott súlyos riddimeket. Az egyre növekvő ördögi kör legújabb fenegyereke a Cookin Records kiadó Marcel nevű ember-DJ hibridje.

Fellépők:
Marcel (Cookin Records / Good Looking Organisation)
közreműködik a Street Sonic Squad:
MC Sena (Gimmeshot Records)
MC Cee-Rock „The Fury” (!Handzup! Records / New York, USA)
Redő Dániel (Tropical Transform Quintet)
DJ Ozon (Gimmeshot Records)

A koncert után:
Nostalgia 77 (Tru Thoughts / Brighton, UK) – dj set
Keyser & Shuriken (Crate Soul Brothers)

Marcel - Marcel „Gamblers' Delight”

Félreértés ne essék: Marcel már közepesen öreg róka a szakmában (feltéve, hogy a 40-en felüli Dj Palotait vesszük alapul) egyike azon producereknek, akik a nemzetközi színtéren is jelentős sikereket értek el. A most bemutatandó lemeze a „Gamblers’ Delight” harmadik a sorban, de az első, amelyet az LTJ Bukem-féle Cookin Records ad ki. Eddigi mérlege: két nagylemez, több mint 50 nemzetközi válogatás

MC Sena vendégszereplését már megszokhattuk Marcel fellépésein, ám az A38 színpadán egész együttes dolgozik majd a downtempótól a hiphop témákon keresztül a deep house-ig és a detroiti technoig húzódó sokszínű anyag megszólaltatásán. Marcel továbbra is live acttel szerepel – a népszerű ghánai énekesnő mellett a New York-i Cee-Rock The Fury rappel, a Gimmeshot bulikról ismert DJ Ozon a lemezjátszóról, Redő Dániel, a Tropical Transform Quintet perkása pedig ütőhangszereken kíséri a gépeit élőben vezérlő Marcelt.

Marcel sokoldalú produceri tevékenységét jelzi, hogy 2002 tavasza óta a Carmel álnév mögé bújva jelenteti meg jazzesebb, elborultabb felvételeit. A Fluid Ounce kiadónál megjelent maxiról a Nujazzkiller, illetve az opera hangmintákat hiphopba oltó Harakiri Blues felvétele is hatalmas siker volt, utóbbi szám hosszú ideig állandó szereplője volt a BBC Radio1 legendás dj-je, Gilles Petterson szettjeinek.

Marcel mindeközben egyedülálló live act-jeivel járja Európát, az elmúlt időszakban fellépett Párizsban, Mannheimben, Amszterdamban, a rennes-i Transmusicales fesztiválon, illetve gyakori vendége a Good Looking londoni estjeinek a The End és a Bridge & Tunnel klubbokban.

---
2005. március 12., szombat, 22-04 óráig
Helyszín: A38 Hajó (a Petőfi híd budai hídfőjének déli oldalánál)
Belépő: 1500 forint; jegyinformáció: 06(1)464-3940; a38@a38.hu

---

Információ a közreműködőkről:

Sena (Gimmeshot Records)
Marcel és Sena összeszokott, számtalan élő bevetésen edződött páros: a tavalyi VOLT-Fesztiválon MC Conraddal kiegészülve pedig elképesztő, mindenki számára emlékezetes bulit csaptak. A Budapesten tanuló ghánai lány egyaránt otthonosan mozog a rap, a jamaikai stílusú DJ-chatting, az angolszász spoken word és a jazz éneklés világában, s e sokirányú tehetségét a magyar underground zenei világ olyan formációiban csiszolja, mint a húzós fúziós jazz-funkot játszó Kamu, vagy a zenei kísérletezésben kifogyhatatlan Skeg. Első albumának zenei alapjait is jellemzi ez a sokszínűség, a 2003-ban megjelent First One zenei alapjaival a hazai zenei underground színe java csillogtatta meg foga fehérjét. Szólóegyüttesével két éve adnak sikeres koncerteket. Sena emellett turnézott Európában a dZihan & Kamien Banddel, és készített felvételeket a brit absztrakt hip hop mester DJ Vadimmal, és a Colorblind formációból ismert lyoni DJ Spiderrel is.

Cee-Rock „The Fury” (Handzup! Records / New York)
Cee-Rock „The Fury” Queens Jamaica nevű negyedében nőtt fel, és mióta demókazijára a nyolcvanas évek vége felé Rakim azt mondta, hogy korrekt, szórja a rímeket, ahol teheti. Hol a Public Enemy Flavor Flav-jével, hol skandináv és angol projektekben. Valahogy így keveredett a Good Looking Records háza tájára, s így adódott, hogy vendégszövegeljen a Gamblers’ Delight album egyik számán, a Memories-on. Marcel és Cee-Rock találkozása olyan jól sikerült, hogy a New York-i MC felkérte Marcelt, készítsenek egy közös albumot, amelyen máris gőzerővel dolgoznak. Cee-Rock debütáló, „Bringin' Da' Yowzah!” című szólóalbuma egyébként a napokban jelenik meg a svéd !Handzup! Records, illetve az angol Wolfstown Recordings gondozásában, a lemezt beharangozó maxiról valamennyi angol hiphop szaklap áradozva írt.

DJ Ozon (Gimmeshot Records)
Ozon a Gimmeshot család tagja. Először drum and bass DJ-ként tűnt fel, mára azonban a hazai független/absztrakt hip hop vonal egyik elismert lemezlovasa, aki mostantól Marcel Street Sonic Squad nevű kísérőzenekarában is nyűvi a lemezjátszót.

Redő Dániel (Tropical Transform Quintet)
Kisebb-nagyobb megszakításokkal tizenkét éves kora óta foglalkozik ütőhangszerekkel. 1995-ben alapító tagja az Egyesült Államokbeli „The Melting Po” etno-jazz zenekarnak. 1997-ben csatlakozik az alter-etno-punk-funk zenét játszó Meszkalin együtteshez, de emellett egy ideig tagja a Hey Band szefárd zenekarnak, illetve a Fuego del Flamenco tradicionális flamenco zenét játszó együttesnek. 1998-tól tagja a Tropical Transform zenekarnak, amely az egyik legegyénibb, leginvenciózusabb zenét játszó jazz-zenekar Magyarországon. Progresszív zenei világuk egyaránt betekintést enged a fusion jazz, a népzenei hagyományok, és a klasszikus romanticizmus világába. Redő Dániel játékára a legnagyobb hatással Giovanni Hidalgo, Horváth Kornél, Munyungo Jackson, Don Alias, Sammy Figueroa és Gálfi Attila vannak.

A koncert után fellép:

Nostalgia 77 (Tru Thoughts / Brighton, UK)
A Brightoni Tru Thoughts - a kortárs és hangmintaalapú funk jelentős bástyája, többek között Quantic kiadója - egyik meghatározó DJ-je, producere. Húzós, filmzenehatásokkal feszített kislemezei és a „Songs For My Funeral” című, tavaly megjelent albuma a hazai funk DJ-k sokat koptatott kedvencei. Márciusban várható Alice Russel és brit jazz zenészek közreműködésével készített, „The Garden” című új nagylemeze. A srác már járt DJ-ként Magyarországon, akkor is felforrt a tánctér, és a balatonalmádi strandon még a pult mellett könyökölő nyugdíjasok is bólogattak. Budapesten most játszik először, és már előre borítékolható, hogy az év egyik legjobb eklektikus dj-szettjét hallhatjuk majd tőle.

Keyser & Shuriken (Crate Soul Brothers / Tilos Rádió)
Keyser & Shuriken a hazai eklektikus DJ-zés alapjait lefektető mozgalmárok egyikeként ismertek. A kilencvenes évek vége óta együtt játszanak bulikon és a Tilos Rádióban, a Barázdán is csomót! című műsorban. Az Amorf Ördögökből és szólóban Erik Sumoként zenélő Tövisházi Ambrussal alapított Crate Soul Brothers formáció tagjaiként számos remixet készített a nemzetközi eklektikus szcéna kiadói számára. Keyser & Shuriken a változó aktivitással futó Crate Soul Pressure és S.O.U.L. bulisorozatok szervező motorja, elkötelezett lemezbúvár és sokoldalú – az afrojazztől az absztrakt funk alapú r&b-ig terjedő eklektikus spektrumot könnyedén átfogó – lemezlovasok.

Ferenczi Attila

2005. 03. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2005. 03. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
pafff 2009. 03. 29. 17:16
friss Sena interjú: http://www.radiobogre.com/index.php/adasok/34-interju/185-sena-interju

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Marcel „Gamblers' Delight” cikk képei
Marcel - Marcel „Gamblers' Delight”Marcel - Marcel „Gamblers' Delight”