Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Koncert & party beszámolók

Meredith Monk & Vocal Ensemble

Meredith Monk - Meredith Monk & Vocal Ensemble

Meredith Monk fellépése mindig ünnepet jelent a Trafó és közönsége számára. Különösen igaz lesz ez ezen a két estén, mivel jelenlegi turnéjával pályafutásának negyvenedik évfordulóját ünnepli. A koncerteken ennek megfelelően pályájának minden korszakából válogat darabokat, egyfajta áttekintést adva kivételes életművéből.

Monk igen sok területen tevékenykedik – mint zeneszerző, énekesnő, filmkészítő, rendező és koreográfus. Nevéhez kötődik az ún. „kiterjesztett vokális technika” kifejezés, melyet a kritikusok kezdtek használni Monk különleges hangképzésének kapcsán, ami az emberi hang hangszerként való felfogását jelenti. A táncból, énekből, mozgásból és szöveg nélküli hangokból felépülő, egy-egy történet köré szerveződő művei az utóbbi harminc év legkiemelkedőbb előadóművészeti teljesítményének számítanak, munkásságát számos díjjal jutalmazták.

Meredith Monk - Meredith Monk & Vocal Ensemble

Családjában igen sok zenész volt, ő maga előbb tudott énekelni, mint beszélni, a kottát is előbb olvasta, mint a betűket. Három éves korában kezdett zenét és mozgás koordinációt tanulni New Yorkban, ahol a 60-as években nagy hatást tett rá a város downtown negyedének művészethez való hozzáállása, amely a teljes szabadság jegyében működött. 1964-ben végzett a Sarah Lawrence College-ben. 1968-ban megalapította a The House társulatot, amelynek kommunaszerűen együtt élő tagjaival „interdiszciplináris performance-okat” hozott létre, valamint 1978-ban a Meredith Monk & Vocal Ensemble-ot, amellyel saját vokális kompozícióit adja elő. Ennek tagjait több mint 400 jelentkező közül választotta ki, őket mára külön-külön is a világ legjobb énekesei között tartják számon, akik Monkhoz hasonlóan teljességgel birtokában vannak a zene, a tánc és a színjátszás mesterségbeli tudományának.

Idő: 2005. március 18–19. 20h
Hely: Trafó
Jjegyár: 2500 Ft

Ferenczi Attila

2005. 03. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Ferenczi Attila 2005. 03. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Edith Piaf 2007. 09. 11. 21:38
http://www.piaf.biz Edith Piaf
Vendég 2008. 12. 19. 15:28
http://balett.dancemelody.com
Ivan 2020. 10. 10. 9:00
Free sheet music
Ivan 2020. 10. 10. 9:01
[url=http://sheetmusic.ws][img alt="Free Sheet Music" title="Free Sheet Music"]http://sheetmusic.ws/wp-content/uploads/2017/06/sheetmusic.jpg[/img][/url]

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Meredith Monk & Vocal Ensemble cikk képei
Meredith Monk - Meredith Monk & Vocal EnsembleMeredith Monk - Meredith Monk & Vocal Ensemble