Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Koncert & party beszámolók

Arany Zsiráf 2001,

Kilencedik alkalommal adják át a könnyűzenei élet szereplőinek az Arany Zsiráf-díjakat, az ez évi ünnepséget március 8-án rendezik a Budapest Kongresszusi Központban. A Mahasz által 1992-ben létesített Arany Zsiráf díjra azokkal a lemezekkel nevezhetnek a kiadók, amelyek a díjátadást megelőző két évben jelentek meg. Az Arany Zsiráf díj célja, hogy méltányolja a hanglemezipar kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét, valamint azokat a hanglemezek előállításához szükséges tevékenységeket, - illetve azok művelőit - amelyek zenei életünket és a hanglemezkiadást előre viszik, illetve olyan új és eredeti produktumokat hoznak létre, amelyek a szakma képviselői és a közönség előtt kiemelkedőnek minősülhetnek. A kiadók egy 200 fős jelölő bizottságnak juttatják el javaslataikat. Ez a testület választja ki 15 kategóriában a díjra javasolt 5-5 jelöltet. A jelölő bizottságot a kiadók szavazatai alapján állítják össze, és a legtöbb jelölést kapott művészek kerülnek abba a héttagú zsűribe, amely a díj nyerteseiről dönt. Az elismerés odaítélésénél a lemez szakmai értékein kívül az eladási példányszám alapján kapott pontok is meghatározóak. Fontos megjegyezni, hogy idén először a gála a nagyközönség számára is nyilvános lesz. Az év hazai rock albuma díjra a Bikini: Nem lesz ennek jó vége, a Kispál és a Borz: Velőrózsák, Presser Gábor: Angyalok és emberek, a Republic: Só és cukor valamint a TRB: Szárnyakon szédülő c. lemeze pályázik. A hazai pop albumok közül jelölték Balázs Pali, Cserháti Zsuzsa, a Romantic, a United és a V-Tech egy-egy lemezét. A hazai dance kategória győztesét Ágnes, Betty Love, Kerozin, Sterbinszky és a T.N.T. lemeze közül választják ki. A hazai modern rock kategóriában Ákos, a Fresh, a Másfél, Roy és Ádám és a Venus pályázik az Arany Zsiráfra. Az év hazai felfedezettje kategóriába a Besh o Drom, a Crystal, az Inflagranti, a Romatic és a Yonderboi lemezeit jelölték. A rapperek közül a Dopeman, a Ganxsta Zolee, Harsányi Levente, a Kicsi G. és a Mohaman feat. Game bízhat a sikerben. Több külföldi előadó lemezét is jelölték az Arany Zsiráfra. A rockalbumok között várományos többek között az AC/DC; Eric Clapton és B. B. King Grammy-díjas közös lemeze, az U2.
A popalbumok jelöltjei sorában van a Backstreet Boys, Britney Spears és Madonna. A modern rock albumok között indul a versengésben például a Guano Apes, a Radiohead és Melanie C. A rapalbumok lemezei közül az Arany Zsiráf-díj esélyese Busta Rhymes, Cypress Hill, Eminem és Sisqo is.
A Westel életműdíját Koncz Zsuzsa, Presser Gábor, Zorán és Demjén Ferenc után az idén Charlie kapja.
A kategóriák díjátadásai között a hazai könnyűzene élvonalába tartozó sztárok lépnek fel, a Gála végén pedig egy külföldi énekes. A hazai fellépők: Ákos, Crystal, Heaven Street Seven, Irigy Hónaljmirigy, Kozmix, Roy & Ádám, Sub Bass Monster, Venus és a Westel életmű díjasa. Az idei Arany Zsiráf Gála külföldi sztárvendége Anastacia lesz, aki Párizsból repül ide az esti fellépésre. Ha minden igaz szerkesztőségünk is jelen lesz a nem mindennapi eseményen, melyről a tervek szerint később fogunk beszámolni.

Jónap Tamás

2001. 03. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 06. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 10. 12. 0:00
xyx
Vendég 2004. 10. 17. 0:00
Semmi nem olvastam!
Vendég 2004. 11. 06. 12:35
Itt nem lehet letölteni dolgoka???

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »