Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Koncert & party beszámolók

Barabás Lőrinc az A38-on!

Barabás Lőrinc - Barabás Lőrinc az A38-on!

A kiváló fiatal trombitás ad koncertet csapatával március 5-én, csütörtökön este kilenctől a nagyszerű pesti koncerthajó, az Artemovszk 38 zárt fedélzetén. A bulin fellép még Keyser & Shuriken is.

A "Barabás Lőrinc Eklektric" 2005 novemberében alakult Budapesten. A zenekarvezető trombitás, Barabás Lőrinc az elmúlt évek során több zenekarban és stílusban bizonyította tehetségét (Irie Maffia, Soulwhat, The Uptown Felaz) nemcsak itthon, de szerte Európában és azon túl is. Elég tapasztalattal a háta mögött ezúttal saját útjára lépett, kiváló zenészek társaságában. A fiatal együttes rajtaütésszerű megjelenése a budapesti klubéletben sokat sejtető. Kiemelt érdeklődés és egybehangzó elismerések jellemzik fellépéseiket. Hamar kialakult törzsközönségükben éppúgy jelen vannak a jazztanszak megmondói, mint a bőnadrágos városi ifjúság. E közönség a bizonyíték nemcsak az együttes létjogosultságára, hanem filozófiájának működőképességére is: a változatosság gyönyörködtet. A jazz esszenciája pedig éppen ebben rejlett egykor és rejlik ma is.

Barabás Lőrinc - Barabás Lőrinc az A38-on!

Az eklektric hangzása értelmezhető a Barabás Lőrinc által eddig is képviselt műfajok (jazz, hiphop, dub, reggae, french house, experimental, elektronika stb.) keverékeként. Egyszer mintha Truffaz érzékeny trombitáját hallanánk, máskor Miles Davis cool-ja dereng fel korszerű ütemekbe ágyazva, de Eric Satie motívumokon sem lepődhetünk meg. Mindezekhez olyan természetes módon társul a rap és a spoken word, hogy multikulturális szétesettség helyett végül egy személyes, kiforrott és hiteles hangzású, itthoni terepen pedig kifejezetten újszerű produkció szólal meg.

Mindebben nélkülözhetetlen szerepe van Delov Jávor dobosnak, aki metronóm pontossággal alapoz a zenekarnak, és képes arra, amire nagyon kevesen a dobosok közül: nem üt, csak amikor valóban szükség van rá - ez pedig maga a funk. Bata István kellő finomsággal lépked a basszusgitár húrjain, Premecz Mátyás izgalmas billentyűjátékával a kísérleti elektronika határáig is elmerészkedik, Dermot pedig az MPC sampler nyújtotta lehetőségeket használja ki valamint szkreccsel és harsonázik. A mikrofonos szekció telitalálat: Fábián Julianna klasszikus jazzéneke valamint MC Sena és a grenadai születésű MC Kemon visszafogott rapje kiválóan működik egymás mellett a színpadon. A zenekar "eklektrikus" hangzásában, a jazz kortárs, ám egyúttal közérthető formáit mutatja meg.

A csapat tagjai:

Barabás Lőrinc - trombita
Bata István - basszusgitár
Delov Jávor - dob
Élő Márton (Dermot) - DJ, mpc
Fábián Julianna - ének
MC Sena - rap
Premecz Mátyás - billentyű
Kemon - feat

Keyser & Shuriken, azaz Mozsik Tibor és Vályi Gábor dj-duója lassan tíz éve megkerülhetetlen formációja a hazai nu jazz-szcénának. Sodrós szvingeket éppúgy pakolnak, mint vérbő latinokat, hiphopot, a dzsesszeseb kemény elektronikát. Fáradthatatlan remixerként és partiszervezőként is letették névjegyüket, nevükhöz fűződik például az A38 Hajóval közösen létrehozott Sound On Ultra Loud sorozat. Erik Sumóval közösen megalakították a Crate Soul Brothers nevű formációt, amely különösen jól sikerült jazzy remixei révén híresült el.

Mindemellett jelentős tánczene-történeti munkásságot fejtenek ki, legutóbb például Blue Light címmel hoztak össze nagyszerű válogatást a hetvenes évek magyar fúziós dzsesszéből a londoni Cosmic Soundsnál.

stanley

2009. 02. 26.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2009. 02. 26. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
pafff 2009. 03. 29. 17:35
itt egy friss Sena interjú: http://www.radiobogre.com/index.php/adasok/34-interju/185-sena-interju

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Barabás Lőrinc az A38-on! cikk képei
Barabás Lőrinc - Barabás Lőrinc az A38-on!Barabás Lőrinc - Barabás Lőrinc az A38-on!