Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Koncert & party beszámolók

Teltudvaros Jazz és Bor volt Bogláron!

Jazz és a bor fesztiválja Balatonboglár - Teltudvaros Jazz és Bor volt Bogláron!

Fergeteges koncertsorozattal és borkóstolóval kedveskedett a balatonboglári Helyiérték egyesület a X. Jazz és a Bor fesztiválra látogatóknak. Mi a pénteki napot választottuk. Transition, K.L.B. Trio és temérdek bor várt minket a Kultúrház udvarán.

K.L.B. Trio koncert részlet

A péntek esti két koncertet látogattam meg fotós kollegámmal, és bár ismertük a fesztivált és a zenészeket is, nem túlzok, ha azt mondom, tátva maradt a szánk. Egyrészt a nyolc órás kezdéskor megjelenő negyven-ötven embernyi közönség a második koncert kezdésére már úgy megnőtt, hogy az egész udvart betöltötte, másrészt mindkét csapat nagyon modern, és színvonalas zenével szolgált. A Transition Szendőfi Péter dobos nevéhez fűződik, aki most Fekete-Kovács Kornéllal, Mits Gergővel és Szakcsi Lakatos Róberttel hozott létre egy új formációt. Mindegyikük szerzeményeit játsszák, és mindannyian kapnak jócskán szólószerepet a produkcióban. A klasszikusabb jazztől a funkyig igen sokféle stíluselemből ötvözték össze zenéjüket.

Jazz és a bor fesztiválja Balatonboglár - Teltudvaros Jazz és Bor volt Bogláron!

Ám sokkal nagyobb meglepetéssel szolgált a K.L.B. Trio, a Kaltenecker Zsolt, Lukács Peta és Borlai Gergő hármas, akik már önmagukban is zseniális, őstehetségnek nyugodtan titulálható zenészek. Ez az új trió magában foglalja mindhármuk egész eddigi munkásságát, ugyanis éppúgy megtalálható benne a még Kaltenecker Trió néven futó formációk sok-sok újítása és modernitása, mint a Borlai-Lukács szerzőpáros által vitt European Mantra jazzmetal csapat által képviselt és megteremtett stílusjegyek sokfélesége. A két banda feloszlása után egy nagyon összetett, egyedi irányban haladó, innovatív és kirobbanó trió jött létre, melyben mindhárom zenész elképesztő szólóképességével és a fizika határait súroló játékával az első perctől kezdve elárasztotta harmóniáival és katartikus játékával a közönséget. Kaltenecker Zsolt dupla keyboarddal hozta a basszus és a szólótémákat, Peta temérdek effektjével kontrázott és szólózott, és Borlai is a tőle megszokott, teljesen a zenével összhangban lévő „borlais” dobolást hozta a jól ismert pergetésekkel, és a felszerelés összes részének egyszerre való megszólaltatásával együtt. A hangulat tehát adott volt, a bor pedig csak még inkább fokozta. Jól sikerült ez a tizedik fesztivál is, köszönet érte a boglári szervezőknek!

Jazz és a bor fesztiválja Balatonboglár - Teltudvaros Jazz és Bor volt Bogláron!

További infók a sonline.hu oldalnak köszönhetően:

A balatoni programok palettáján egyedi színfoltként megjelenő esemény két-két koncertet kínált esténként. Figyelemre méltó, hogy több, a fesztiválon hagyományosan fellépő zenész új vagy eddig kevéssé ismert formációval érkezett. Míg ezt elsősorban a Transition és a KLB Trio szereplésével fémjelzett pénteki nap domborította ki, addig a Babos Project Special, Fekete-Kovács Kornél zenekara és a Budapest Jazz Orchestra koncertjei immár a fesztivál elmaradhatatlan részét jelentik. A balatonboglári rendezvény látogatóinak száma idén az ezres bűvös határt súrolta.

Jazz és a bor fesztiválja Balatonboglár - Teltudvaros Jazz és Bor volt Bogláron!

A „könnyen emészthető produktum nagy tömegeknek” megjelöléssel a legkevésbé illethető fesztivál esetében a nem meglepő, hogy megrendezését évről évre élethalálharc előzi meg, amellett, hogy a tavaszi, nulla forintos büdzsé ellenére idén sem volt kérdés: Jazz és a Bor márpedig lesz. Azt, hogy a pár hónappal ezelőtti kilátástalanságból a múlt héten a megszokott színvonalú, négymillió forintos költségvetésű rendezvény létrejött, a hazai dzsesszélet támogatásának, azon belül is Babos Gyula és Fekete-Kovács Kornél védnöki szerepének köszönhető. Ők Szalai Tündét, a helyi művelődési ház vezetőjét, a programot jegyző boglári Helyiérték Egyesület igazgató-titkárát említik gyakran a „siker titkaként”. A napokban az elismert dzsessz-gitáros egyenesen a „tücsisek vagyunk” megfogalmazást használta a fő szervezőt említve.

–Húsz önkéntes dolgozott időt és energiát nem kímélve – emelte ki Szalai Tünde a megítélése szerint legfontosabb tényezők egyikét. Elmondta: Tatabányáról, Ózdról és az ország legkülönbözőbb részeiből ajánlkoznak segítők. Közel két tucatnyi szponzor állt hadrendbe ezen felül az idei programért, a szakmai szervezetek és egy pénzintézet anyagi támogatásán túl számos vállalkozás ingyenes szolgáltatásokat ajánlott fel. (sonline.hu)

stanley

2009. 07. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

További Jazz és a bor fesztiválja Balatonboglár cikkek

További friss zenei hírek »

Neked mi a véleményed?

stanley 2009. 07. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Teltudvaros Jazz és Bor volt Bogláron! cikk képei
Jazz és a bor fesztiválja Balatonboglár - Teltudvaros Jazz és Bor volt Bogláron!Jazz és a bor fesztiválja Balatonboglár - Teltudvaros Jazz és Bor volt Bogláron!Jazz és a bor fesztiválja Balatonboglár - Teltudvaros Jazz és Bor volt Bogláron!Jazz és a bor fesztiválja Balatonboglár - Teltudvaros Jazz és Bor volt Bogláron!Jazz és a bor fesztiválja Balatonboglár - Teltudvaros Jazz és Bor volt Bogláron!