Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Koncert & party beszámolók

Mitsoura és Oregon - két nagy név az A38-on!

A38 hajó - Mitsoura és Oregon - két nagy név az A38-on!

Szeptember 19-én Mitsoura, szeptember 21-én az Oregon ad koncertet az A38 hajón. Mitsou egyedi hangjával és indiai-gipsy elektro-world zenéjével nyűgözi le közönségét, Ralph Towner csapata pedig szinte már zenetörténetet írt hosszú fennállása során a világ egyik legnevesebb akusztikus jazz kvartettjeként.

MITSOURA

Juhász Miczura Mónika, azaz Mitsou lenyűgözően egyéni hangjával és kiforrott előadói tehetségével a legnépszerűbb roma előadóművészek közé tartozik. Zenei-előadói világképét elsősorban a családi hagyományok formálták. Békéscsabán nevelkedett, majd a szentesi gimnázium dráma-irodalom tagozatára járt. Később a család Budapestre költözött, ahol Mitsou találkozott Zsigó Jenővel, az Ando Drom együttes vezetőjével. Mitsou nyolc éven át volt a zenekar énekesnője – több lemez és filmzene, számtalan magyarországi és külföldi fellépés lett az eredmény.

A38 hajó - Mitsoura és Oregon - két nagy név az A38-on!

Mitsou később kivált a zenekarból – az igazi szólókarrierre mégis három évet kellett várni. Ez az időszak elsősorban az útkereséssel, a kísérletezéssel telt. Végül 2003 második felére összeállt az az anyag, ami jóval több, mint egy lemez: valóságos zenei és audiovizuális projekt. A Mitsoura album nagyrészt tradicionális cigány dalok feldolgozásaiból áll. Ám ezek a feldolgozások nem egyszerűen újrahangszerelések vagy hagyományőrző előadások az eredeti motívumok szigorú megőrzésével. A cél sokkal inkább annak az atmoszférának a megidézése, amelyből e dalok származnak.

Ebben Mitsou páratlan és különleges énekhangja mellett nagy szerepet játszik a hangszeres gazdagság: a multiinstrumentalista zenészek nem csupán hagyományos roma hangszereket szólaltatnak meg (mint például a kanna vagy a cimbalom), hanem az ír, az egyiptomi, a török, a bolgár, az afrikai és az indiai népzene eszközeit is. Mindez – a Neóból ismert Moldvai Márknak köszönhetően – erőteljes elektronikus hangzásokkal keveredik. Mindennek rendkívül sűrű szövésű zenei textúra, meglepő ritmikai változatosság és még a nyugodtabb számok esetében is magával ragadó dinamizmus az eredménye.

A Mitsoura intenzitását csak fokozza a Mandula Éva által létrehozott, kör alakú vászonra vetített látvány, melyben roma festők motívumai éppúgy szerepelnek, mint elektronikusan létrehozott, pszichedelikus víziók.

A Mitsoura zenekar és előadása a kortárs elektronikus világzenei színtér egyik legerősebb, legeredetibb és leghatásosabb és színpadi produkciója.

Zenészek:

Juhász Miczura Mónika – Mitsou: ének
Lukács Miklós: cimbalom
Moldvai Márk: billentyűsök, programozás
Monori András: gadulka, kaval, ektar, zurna, kalimba, szájorgona, sarangi, bansuri, szitár
Szalai Péter: tabla, ghatam, doromb, dhol, beszéd

Mandula Éva: látvány

Lemezek
Dura, Dura, Dura, 2007
Mitsoura, 2003

OREGON

Az Oregon 1960-ban kezdte meg pályafutását, amikor az University of Oregon egyetem két zenei szakos hallgatója, a zongorista Ralph Towner és a bőgős Glenn Moore barátságot kötött, és elkezdtek együtt zenélni. A 60-as évek végén mindketten Európában folytatták tanulmányaikat: Ralph Towner Bécsben klasszikus gitárt, Moore Koppenhágában klasszikus bőgőt.

1969-ben New Yorkban a Weather Report és a Mahavishnu Orchestra tagjaival zenéltek együtt. A 69-es Woodstocki fesztiválon fellépett a folk énekes Tim Hardin, akinek kísérő zenekarában a Paul Winter Consortban játszott Towner és Moore is. Egy lemezt készítettek Tim Hardinnal, ahol találkoztak a szitáros-ütős Collin Walcottal. Hárman nemsokára megismerték az oboás Paul Mc Candlesst, aki a Manhattan Scool of Music egyetemen tanult.

Összeállt a legendás kvartett, akik tehát mindannyian a komolyzene felől érkeztek a jazzhez, beleépítve muzsikájukba az indiai és a brazil etnozenét is. 1971-ben volt az első koncertjük Oregon néven, és azonnal elnyerték a közönség tetszését. Zenéjükben mindenki megtalálja azt a réteget, amit nagyon szerethet: a szép dallamot, a rafinált ritmust, a klasszikus zenei építkezést, a virtuozitást, az egymásra figyelő magas szintű kamarazenélést.

Az együttes, az akkor új kiadónál, a német ECM-nél kilenc albumot hozott létre, amelybe beletartoztak Ralph Towner szólólemezei is. Ők voltak az „ECM hangzás” egyik kialakítói. Hat év után az Elekta kiadóhoz szerződtek, ahol az Out of the Woods lemezük bekerült a 100 legnépszerűbb pop album közé, így széles körben ismertté váltak a jazz műfaján kívül is.

1980-ban (mikor Colin Walcottnak gyermeke megszületett) a zenészek egyéves szólókarriert kezdtek. A nyolcvanas évek elején felléptek a debreceni jazz fesztiválon is, ahol jó néhány magyar rajongót is szereztek. 1984-ben éppen Magyarországról tartottak hazafelé mikrobuszukkal, amikor a volt NDK területén egy autókarambol következtében elhunyt a szitáros Collin Walcott. A zenésztárs elvesztése súlyosan megrázta az együttes tagjait. Egy év után álltak újra össze, egy emlékkoncertre, ahol az indiai ütős Trilok Gurtu helyettesítette az elhunyt Walcottot.

A következő évtől Gurtu öt évre elkötelezte magát az együttessel, és olyan nagyszerű albumot adtak ki, mint az Ecotopia vagy a 45th Parallel in Epic. Miután Gurtu elhagyta a zenekart, trióban folytatták, így két albumot vettek fel. 1996-ban csatlakozott az együttesbe a chicagoi ütőhangszeres Mark Walker, aki Paquita D’ Rivera kubai zenész együttesében játszott előtte. 1999-ben vették fel a Moszkvában a Csajkovszkij Filharmonikusokkal az Oregon in Moscow című dupla cd-t, amely négy Grammy jelölést kapott. Az együttesnek eddig több, mint 30 lemeze jelent meg.

Az Oregon együttes tagjai:

Paul McCandless - szaxofon
Glenn Moore - bőgő
Ralph Towner - gitár, zongora
Mark Walker - ütők

stanley

2009. 09. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2009. 09. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Mitsoura és Oregon - két nagy név az A38-on! cikk képei
A38 hajó - Mitsoura és Oregon - két nagy név az A38-on!A38 hajó - Mitsoura és Oregon - két nagy név az A38-on!