Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Koncert & party beszámolók

A Stratovarius visszatért, egyenesen a PeCsába!

Stratovarius - A Stratovarius visszatért, egyenesen a PeCsába!

Ami pár éve még elképzelhetetlennek tűnt, most mégis megtörtént! A Stratovarius legénysége újra összeállt, lemezt készítettek, ráadásul turnéra is indulnak, és 4 év után újra, 2010. január 26-án Budapesten, a Petőfi Csarnok színpadán is megtekinthetjük őket.

Distant Skies (Live @ Wacken Open Air 2007)

A Stratovarius zenei világa a dallamos power metalból építkezik, sok helyütt szimfonikus elemekkel tarkítva. A legnépszerűbb finn zenekarok között vannak, több millió eladott lemezzel. 1984-ben még Black Water néven alapították az együttest, majd - ahogy szokásos - az elkövetkező idő a saját hang keresésével telt, tagcserékkel kísérve. A következő évben vették fel a Stratovarius nevet (a Stratocaster és Stradivarius egyfajta kombinációja) és beszállt egy bizonyos Timo Tolkki gitáros. A neoklasszikus ízt is ő hozta be az együttes világába és a fő dalszerzővé vált. Sőt, kezdetben még az énekesi teendőket is magára vállalta.

Stratovarius - A Stratovarius visszatért, egyenesen a PeCsába!

Timo Kotipelto énekes először az 1995-ös Fourth Dimension albumon mutatkozott be a csapatban, a lemez pedig hatalmas siker lett. Ezután csatlakozott az Yngwie Malmsteen mellett hírnevet szerző Jens Johansson billentyűs; és Jörg Michael dobos. Innentől fogva indult meg a sikertörténetük, lemezről-lemezre egyre nagyobb rajongói bázist kialakítva. Ezen időszak alatt maradandó power metal himnuszokat írtak, Magyarországra is visszajártak koncertezni. A zenekar később többször válságba került (problémák a kiadókkal, többszöri tagkirúgások és végül Tolkki távozása nehezítette életüket), de végül mégis fel tudott állni.

2008 májusa volt a fordulópont, amikor Timo Tolkki jóváhagyta a Stratovarius további működését: Kotipeltoék nem csak a nevet, hanem a korábbi dalok jogait is megkapták. 2008 augusztusra már be is jelentették a gitáros utódját, a fiatal Matias Kupiainen személyében. A gitárzseni a Solaris-on már megcsillogtatja tehetségét, a lemez legerősebb dalaiban szerzőként szerepel. Ezen az albumon tudta megmutatni végre a banda, hogy Timo Tolkki nélkül is van létjogosultságuk és együtt is remek dalokat tudnak írni. A januári koncerten pedig mindenki saját fülével is tanúbizonyságot szerezhet erről.

A szintén szereplő finn Tracedawn legénysége már többször bizonyított, hogy fiatal koruk ellenére nem félnek a nagy színpadoktól: a közönségnek és a kritikusoknak is tátva maradt a szájuk a csapatot hallva. Többek között a Wacken fesztiválon és az Ensiferummal közös turnéjukon is megmutatták, hogy olyan mesterei a hangszereiknek, amit az ő korukban kevesen mondhatnak el magukról. A kezdést a ciprusi Winter's Verge vállalja majd magára, akik szintén dallamos power metalban utaznak.

A koncertre jegyek a Ticketportal országos hálózatában valamint ismert rockboltokban vásárolhatók.

Stratovarius a Pecsában:
- helyszín: Budapest, Petőfi Csarnok
- időpont: 2010. január 26. kedd 19h
- további fellépő: Tracedawn, Winter's Verge
- belépő: 6.900,-Ft
- jegyek: Ticketportal hálózat + ismert rockboltok

Gab

2010. 01. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2010. 01. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A Stratovarius visszatért, egyenesen a PeCsába! cikk képei
Stratovarius - A Stratovarius visszatért, egyenesen a PeCsába!Stratovarius - A Stratovarius visszatért, egyenesen a PeCsába!