Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Koncert & party beszámolók

MMM és European Mantra

Borlai Gergő - MMM és European Mantra

Borlai Gergő, a hazai dobos mester bemutatta legújabb lemezét az A38-hajón, utána pedig egyazon estén fergeteges ízelítőt kaptunk az újból összeállt European Mantrától. Őrületbe kergető, elképesztően érzékeny, mégis kőkemény mjuzikkal rukkoltak elő a srácok.

A temérdek hazai lemezen hallható, teljesen egyedi dobolásáról ismert fiatalember - akit mellesleg Borlai Gergőnek hívnak - már 2001-ben megalapította a European Mantrát (EM). Ezt lehet első igazán saját zenekarának tekinteni, hiszen előtte inkább mint dobos volt jelen mindegyik bandában, saját lemezeit pedig vendégzenészekkel rögzítette. Ez a csapat azonban minden reményt felülmúlt, legalábbis ha a vájtfülű, érzékeny és minőségi modernitásra fogékony zenekedvelők reményeit vesszük alapul, akkor bizonyosan így történt. Egy egészen innovatív, nagyon tág határokat feszegető, stílusát tekintve behatárolhatatlan, abszolút fúziós zene állt össze ugyanis Peta, Sztallone, Jancsa és Gergő játékából. Egyfajta free-modern-elektro-jazz-metálként lehetne talán a leginkább jellemezni, amit hallhatunk lemezeiken és koncertjeiken.

Borlai Gergő - MMM és European Mantra

Mostanra azonban sok minden megváltozott. Gergő még több lemezen, formáción és stíluson túl van, melyek mind-mind építették, fejlesztették, és hatást gyakoroltak a dobolására. Többek között a frankfurti Music Messére is kijutott, nem is akármilyen formában. A Meinl cég endorsere lett időközben, s így több órás dobszólóval mutatta be és reklámozta a Meinl cintányérokat. Természetesen a koncertjein is azokat használja, ha jól tudom, elsősorban a Byzance szériába tartozókat kalapálja előszeretettel Big Stick signatured dobverőivel. Na de hogy mi is változott még? Feloszlott a EM. S most újra összeállt. Egy még dinamikusabb, még keményebb brainwash-t kapunk, sok helyütt metálos zúzdával, riffekkel és dörömbölő duplákkal. Közben persze váltások, bizarr szólók és hirtelen halkulások, finomkodások.

A szólóműfaj hasonló. Dinamikus megoldások, brutálmodern hangzás. Kemény gitártémák, bombabiztos basszusalapok, finom billentyűszólók. Sok közreműködő, köztük világhírű jazz muzsikusok, és a hazai nujazz atyjai. Ezért döntött úgy Gergő, hogy mégsem zenészekkel játssza el az MMM anyagát a hajón, mint ahogy azt tervezte korábban. Végül ugyanis egyedül ült a színpadra a dobok mögé. A Meinl cintányérok és a Gustavito akryl dob hangja szólt élőben, míg alájátszották a többi hangszert, melyeket a lemezhez rögzítettek. A mester nem okozott csalódást, minden ismert és eddig ismeretlen energiáját beleadta a zenélésbe, és fergeteges hangulatot teremtett előadásával. A EM a koncert második felében végül csak néhány számot játszott, azok viszont mind újak voltak, és meglepték a közönséget. A humor és a váratlan, új ötletek most is helyet kaptak, Peta pedig bejelentette, hogy március 21-én ismét az A38 fedélzetére áll a csapat, akkor már több számot fognak majd előadni.

stanley

2010. 02. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2010. 02. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2010. 02. 28. 22:28
:-)))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

MMM és European Mantra cikk képei
Borlai Gergő - MMM és European MantraBorlai Gergő - MMM és European MantraBorlai Gergő - MMM és European Mantra