Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Kosheen

Bibliográfia - Kosheen

Bristolról eddig már sok mindent írtak, de a mi szempontunkból Anglia délnyugati kikötővárosa egy jó ideje az innovatív popzene hazája. Nem nagyon ismerünk olyan helyet, ahol ennyire érvényesülne a breakbeat univerzális, megújuló ereje, mint itt. Érdemes mondjuk csak a Portishead-re vagy a Roni Sizes Reprazent-re gondolni.

Nos, most egy új fejezetet kell nyitni a város történetében Kosheen címmel, hiszen egy vadiúj trió hódítja meg szinte pillanatok alatt a világot. Körülbelül két és fél éve történt, hogy Markee Substance és Darren Decoder drum \'n\' bass producerek útjai keresztezték egymást, majd hamarosan kiegészültek az énekesnővel, Sian Evans-szal, így már kész is volt a Kosheen. Az első hallható eredménye ennek az élet által előírt találkozásnak a tavaly előtti évben a Moksha Recordings-nál megjelentetett \"Hide U\" című single volt, amely nemcsak olyan DJ-knek lett a kedvence, mint Frabio vagy Paul Oakenfold, hanem a tavalyi drum \'n\' bass díjat is kiérdemelte. Ezen felül a \"Hide U\" a belga és a holland listákon első helyet is szerzett magának, időnként maga mögé utasítva Britney Spears kisasszonyt. A következő kislemezek, a \"Catch\" és a \"(Slip & Slide) Suicide\" teljesen megalapozták a Kosheen crossover stílusát, mely valahol a klasszikus dalírás és a cutting edge produkciós technika között keresendő. A fentebb említett három dal már adhat valamiféle elképzelést arról, mit is várjunk a \"Resist\" című LP-jüktől.

tovább »Egyébként sejthetően Markee Substance és Darren Decoder nem újoncok a szakmában. Miután Darren a nyolcvanas évek végén számtalan, nem igazán sikeres punkegyüttesben tevékenykedett, 1989-ben összefutott a Portishead fejével, Geoff Barrow-val. Ő akkoriban a Massive Attacknak készített néhány dolgot az otthoni kis stúdiójában. \"Még emlékezem, ahogy Geoffnál otthon találkoztunk. Megmutatta nekem a samplert, lejátszott belőle egy kis zenét, majd elkezdett rajta bíbelődni. Ekkor esett le nekem a tantusz.\" Ettől kezdve Darren maga irányította az eseményeket. 17 évesen szögre akasztotta a gitárját, felfedezte magának az Open Air Rave-partyk szabadságát és a samplerek végtelen lehetőségeit.

Markee Substance barátjához hasonló utat járt be. Az élete szülővárosából, Glasgowból Bristolba vezényelte, ahol a 90-es évek elején összetalálkozott Darrennel, akivel együtt sorra csinálták a \"Ruffneck Ting\" című breakbeat partikat. Magukat kinőve aztán napjainkban is igen befolyásos drum \'n\' bass kiadókat hoztak létre Breakbeat Culture és Tech Itch néven.

Itt jön a képbe Sian Evans. Ő állandó vendége volt a Ruffneck Ting partiknak, még akkor is, amikor nem volt belépője. Korábbi életében Sian is sokat járt rave bulikba, de aztán a kisfia megszületése megváltoztatta a szokásait. Felhagyott egy időre ezzel a stílussal, s elsősorban a gyermekére és a szövegírásra kezdett koncentrálni. Egy rövid ideig kiköltözött a fiával a walesi hegyekbe is, ahol egy sátorban éltek. Egy év után megunta ezt az állapotot, visszament Bristolba, ahol hamarosan összetalálkozott Darrennel és Markee-val.

A stúdióban töltött első napjuk rögtön eredményes volt. Sian: \"Még kabátban voltam, amikor meghallottam a zenéjüket, aztán nekiláttunk dolgozni. Ezen a mai napig sem változott sokminden. Gyorsan és hatékonyan
igyekszünk eredményt elérni. Különleges módszer ez. Nagyon tetszik nekem, ahogyan a két srác pillanatok alatt átalakítja a dalaimat, melyeket még a hegyekben írtam. Folyamatosan jó hangulatra törekszenek, ami pozitív táptalajt ad nekem szövegírás szempontjából.\"

A produktivitásuk a \"Resist\" című LP-ben ölt mostanság testet. A hallgatók felé nyújtott magas színvonal nem enged ellenállást semmilyen szinten. A kiváló keveredése a drum \'n\' bassnek, Sian hatásos hangjának, a változatos hangulatoknak és az érett motívumoknak nem hagy kétséget afelől, hogy a Kosheen ezen a területen nehezen felülmúlható. Sian Evans szavaival a \"Resist\" cím sokat jelent: \"Egy gumira tessék gondolni. Ha nagyon megfeszíted, akkor érzed az ellenállást a kezeid között. Ez egy érzés, egyfajta feszültség.\"

Bristol - breakbeat - soul. A történet folytatódik! A \"Resist\" egy különleges debütálás!

« bezár

Diszkográfia - Kosheen

Kokopelli
Resist
Hungry
Catch
Hide U