Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Kerozin

Bibliográfia - Kerozin

A csapat két tagja 1996-ban találkozott egy stúdióban, ahol Axel hang- technikusként tevékenykedett és szabadidejében különböző együttesekkel készített felvételeket. Mosquito ekkor épp egy szinti-pop banda billentyűseként munkálkodott, akik felkeresték ezt a stúdiót.

Az együtt töltött időkben olyannyira szimpatikusak voltak egymásnak, hogy saját dalokat kezdtek írogatni. Axel rockos múltját ötvözték Mosquito stílusával és megalapítottak az első közös produkciójukat Overdrive néven.

tovább »Dalaikkal több kiadónál és házaltak, de konkrét visszajelzést sehonnan sem kaptak. Ekkor keresték föl egyik régi közös ismerősüket, Tabár István, az Exotic egykori lelkét.

A hazánkban éppen akkoriban tomboló rave stílus a fiúk zenéjét is megérintette, így nem igazán készültek 180 BPM tempójúnál lassabb szerzemények, de ezek már magukban hordták a későbbi Kerozin- kultúra legfőbb jegyeit.

Egyik fellépésük során a közönség hergeléseként kezdték el kiabálni a \"Kismalac, kismalac engedj be..\" jelmondatocskát. A megdöbbentő sikeren felbuzdulva született meg 1998 nyarán a \"Kismalac\" című sláger.

A dal megjelenésével egy időben magukat Kerozin együttesre keresztelve kezdték el máig tartó sikertörténetüket.

Magukat az addig hazánkban még nem létező Electropunk műfajba sorolták, amely tartalmazta a modern diszkó stílus és punkrock alapvető jeleit.

1998 őszén szerződés ajánlatot kaptak a BMG Ariola Hungarytól, amelyet ők természetesen el is fogadtak. Még ebben az évben elkészült a \"Kismalac\" című videoklip, amely természetesen beváltotta a dalhoz fűzött reményeket.

1999. februárjában jelent meg a formáció második kislemeze \"Dá, dá\" címmel, ekkor a debütáló nagylemez már az aranylemezes eladási példányszámhoz közelített, majd el is érte azt. Júniusban, amolyan utolsó löketként, még napvilágra hoztak egy maxit, amelyet ezúttal a \"Full House téboly\" című nótácskához a gyártottak.

1999. ősz - Megjelenik a duó legújabb albuma \"Durva Didi\" címmel. Az anyagot felfuttató címadó szerzemény után 2000. februárjában került a piacra a következő húzó nóta \"Hugacsaka\" címmel.


Cifra Sándor (Mosquito)

1975. szeptember 19-én Debrecenben született a Rák jegyében.

Édesapja zenetanárként tevékenykedett. 6 éves korában kezdte el zongora-tanulmányait. Emellett zenei általános iskolába járt, ahol a mutálásig énekkaros is volt.

Az általános iskola után felvételt nyert a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába zongora szakra, majd Budapestre járt könnyűzenét és jazzt tanulni.

Ebben az időben vette meg az első szintetizátorát, amellyel a későbbiek folyamán megalapította első szinti-pop csapatát. Ezen együttesével az ország több pontjára is eljutottak.

Vendégként több zenekarban is közreműködött, így például a debreceni Rock-suli tanári zenekarában is.

Tanulmányait befejezve a debreceni rádióállomás munkatársa lett. Először, mint technikus majd, mint reklámgyártó tevékenykedett. Saját reklámzenéket, televízió- és reklámszignálokat írt és megbízást kapott a rádió új arculati szignáljának elkészítésére.

Többek között ő készítette az MTV-1 \"Önök kérték\" és \"Életmód 2000\" című műsorainak szignál-zenéjét is.

1996 elején kilépett a Tornádó nevű zenekarából és Axellel kezdett el dolgozni.


Kovács Axel

1974. november 30-án Debrecenben született a Nyilas jegyében.

6 éves korában kezdett zenét tanulni. Öt év után kirúgták a zeneiskola harsona szakáról, mert egy vizsga előadáson petárdát dobott az egyik zenekari tag kürtjébe.

Már általános iskolában vonzotta a színpad, 12 évesen több színjátszókörben is játszott. Felvételizett egy helybéli gimnázium drámai szakára, ahova írásbeli dolgozatai alapján nem igazán kerülhetett volna be, ha nem értékelik színpadi teljesítményét.

15 évesen több darabban is játszott a Csokonai Színházban, amikor rájött, hogy a színészet nem neki való.

Édesapjától kapott egy klasszikusgitárt, amely arra ösztökélte őt, hogy meg kellene próbálni ismét a zeneiskolát. Ezúttal tehát gitár szakra iratkozott be, remélve, hogy már elfelejtették korábbi incidensét. Tanárát folyamatosan kikészítette rock gitártémáival, így egy év után eltanácsolták a szakról.

Ezt egy újabb próbálkozás követte az ének szakon, de a vizsgabizottság ezúttal sem értékelte törekvéseit. 17 évesen zenekart alapított President néven. Az ország összes kisebb rockklubját végigjárta a csapattal.

Eközben befejezte gimnáziumi tanulmányait és egy szinkronstúdióban kezdett dolgozni, ahol angol nyelvű filmeket fordított. Később, mint magyarhang, szinkronrendező és hangtechnikus kamatoztatta tudását.

1995-ben felvételt nyert a Kossuth Lajos Tudományegyetem angol nyelvtanári szakára. Az egyetem mellett több regionális TV-nek is dolgozott műsorvezetőként, ahol folyamatos kapcsolatba került a lemezkiadókkal és a hazai illetve külföldi sztárokkal.

Ez jó löketet adott neki, ahhoz hogy hátat fordítson a már amúgy is szétzilálódott rock együttesének. Ekkor találkozott Mosquito-val.

A Kerozin előtt több mint 150 film magyarszövegét és szinkronját készítette el. Közülük sokkal a tv-nézők is találkozhattak, pl. Stephen King: \"Halálos árnyék\", \"Veszélyes elemek\" (HBO), X-repülők (Spektrum) vagy a \"Szippancsok\" c. 120 részes Hanna-Barbera rajzfilm, melynek magyarszövegén több mint 3 hónapot dolgozott.

Axel macskája egy kékszemű, fehér angora-perzsa cica, a \"Beszari Nyápix\" névre hallgat!

« bezár

Diszkográfia - Kerozin

Ki a góré?
Durva didi
Kismalac
Nelly az elefánt!
Halál a májra
Nagypapa punk volt

Kerozin cikkek