Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Balkan Fanatik

Bibliográfia - Balkan Fanatik

A 2002- ben alakult együttes tagjai több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött döntöttek úgy, hogy mfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkan Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket. Yorgosz Tzortzoglou már 30 éve zenél, s mindig is népzenei alapokkal dolgozott, a Barbaronak, valamint a Gépfolklórnak volt a vezetje. Az ötlete volt, hogy Lepés Gábor (Lepe) - Ákos, Pierrot és a Ganxsta Zoli és a Kartel producertársa és hangmérnöke - által képviselt elektronikus zenét elegyítsék népzenei elemekkel. Mivel a népzenei elemek fleg keletiek, balkániak, így lett a zenekar neve Balkan Fanatik.

tovább »



A BF 2003 nyara óta fellép klubokban és fesztiválokon. Játszott a Public Enemy elzenekaraként, majd tavaly tavasszal a Jethro Tull eltt is bemutatkozott a SYMA rendezvénycsarnokban. A jelentsebb fesztiválok közül a zenekar „az idegeskezű” dobossal, Kottler Ákossal, a fiatal MC-vel, Rise FM-mel és MC Jammin-nel kiegészülve játszott a VOLT fesztiválon, a Sziget fesztiválon, a Coca Cola Beach House-on, Zentán, a Szerbiában megrendezett magyar napokon, valamint Tokajhegyalján, (ahol Rise FM nagy sikert aratott, mikor is a Transglobal Underground koncertje közben felhívta őt a színpadra egy közös jamming erejéig!).

Az együttes zenéjére eddig három videóklip készült: a Fuckmen, a Csináld, csináld, jól csináld! és az Elment az én rózsám cím dalokból. Ez utóbbit az Art Maffia/Vígh Dávid és Dobos Tamás készítették, közreműködik benne MC Jammin’ (Pásztor Anna), Dani és Vili breaktáncosok valamint ifj. Zsuráfszki Zoltán néptáncos.

A Balkan Fanatik debütáló albuma a 2004-es év legjobb World Music lemeze lett, valamint megkapta a Kulturális Minisztérium Bezerédj díját.

2004-ben a Balkan Fanatik zenéje a MIX és Nyócker c. filmekben szerepelt.

« bezár

Diszkográfia - Balkan Fanatik

2003: Fuckmen
2004: Csináld, csináld, jól csináld

Balkan Fanatik cikkek