Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Velvet Revolver

Bibliográfia - Velvet Revolver

\"Azért álltunk össze, hogy zenéljünk, élvezzük és büszkék vagyunk arra, hogy az emberek hallgatni fogják a zenét, amit csinálunk. Amikor ennél mélyebben belegondolsz a dolgokba - pl., hogy megfelelsz-e valaki más elvárásainak - azonnal elvesztél. Szóval mi csak tesszük a dolgunkat és próbáljuk ezt minél vidámabban csinálni.\"

Minden, amit a Velvet Revolver-ről hallottatok igaz. A zenekarnak tagja 3 korábbi Guns n\' Roses tag, Slash, Duff McKagan és Matt Sorum, továbbá a rockzene egyik legkarizmatikusabb frontembere Scott Weiland, a Stone Temple Pilots egykori énekese és Dave Kushner a Wasted Youth, az Electric Love Hogs és a Jane\'s Addiction egykori tagja.

tovább »



Noha a Velvet Revolver hangzása kikerülhetetlenül tartalmaz elemeket a tagok jeles múltjából, az összhatást tekintve a hangzás előre tekintő és tényleg mai a szó minden értelmében. \"A zenénk nagyon agresszív\" - mondja Duff. \"Mindenhol érződik a \'Fuck you\' hatás. Mi igazából ehhez értünk. Nem tudunk szépet játszani, olyat, ami rádióba való. Slash, Matt és én mindig ezt az irányvonalat képviseltük a Guns-ban is, Scott és Dave pedig nagyon hasonló gondolkodású. Számomra az utóbbi időben ez az egyetlen veszélyes banda - tényleg veszélyes. Az emberek azt fogjál mondani, \'Oh egy újabb Supergroup. Ezeknek már úgyis megvan mindenük.\' Ezt meg is értem, de mi nem ezt az utat járjuk. Komolyan gondoljuk, hogy visszahozzuk a káoszt a világ rockzenéjébe.\"

Slash, McKagan és Sorum 2002-ben jött össze, hogy játsszon egy segély / emlékkoncertet néhai barátjuk és zenésztársuk, Randy Castillo emlékére. A közös zenélés bizsergető érzése mindhármukat gondolkodóba ejtette. \"Még mindig volt valami, valami nagyon erős és intenzív dolog közöttünk\" - mondja Slash.

\"A hangulat nem múlt el.\" - mondja McKagan.

Érezve, hogy több, mint elég idő telt el a Guns n\' Roses-ból való korántsem kellemes kiválásuk óta, a hármas Kushner-el egészült ki, aki Slash középiskolai barátja és aki Duff-al játszott együtt az utóbbi években. \"ő a titkos fegyverünk\" - mondja Duff. \"Csodálatosan játszik és a játéka összhangban van Slash-el.\" Néhány sikertelen kísérlet után a négyes elhatározta, hogy szokatlan módját választja a frontember toborzásnak.

A VH1 kamerái előtt lezajlott folyamat nagyon hosszúra és néha fájdalmasra sikeredett. \"Rengeteg énekest meghallgattunk és mindegyikük különböző hangulatot hozott\" - magyarázza Sorum. Sajnos ezen hangulatok egyike sem volt megfelelő. \"Azonnal, ahogy meghallottuk, hogy milyen demó anyagok jöttek be tudtuk, hogy nagy bajban vagyunk\" - emlékszik vissza a dobos. \"Tudtuk, hogy nem adhatunk ki valami szakadt rock emlékalbumot. Valami nagyon különlegeset akartunk.\"

\"Olyan sok variáció szóba került\" - mondja Slash. \"És mind rossz volt.\"

Ahogy Dave Kushner visszaemlékszik, \"A gyakorlatban ez nagyon brutális volt. Semmi jó nem volt benne, kivéve a tényt, hogy be kellett mennem és játszani ezekkel az új srácokkal 5 nap egy héten. Nagyon nyomasztó és idegesítő volt néha. Viszont így visszatekintve a meghallgatásokra zeneileg elég sok irányba elmentünk. Úgy tünt, mintha az időnket vesztegetnénk, de valójában itt épültek meg az alapok.\"

Szerencsére miközben a banda a nagyszerü frontemberre vadászott, Duff kapcsolatba lépett Weiland-el és a Stone Temple Pilots zenekarral.

\"Abban az időben már szellemileg és érzelmileg is a végét járta a kapcsolatom az STP-vel\" - magyarázza Weiland. \"Duff elmesélte, hogy újra összejött Slash-el és Matt-el és, hogy Dave Kushner szintén benne van a bandában. Dave-et évek óta ismerem, még azokból az időkből, amikor az Electric Love Hogs-ban játszott. Alkalmilag játszottam velük, mikor a Stone Temple Pilots-t még Mighty Joe Young-nak hívták. Nagy Guns rajongó voltam. Az \'Appetite for Destruction\' legalább olyan hatással volt rám, mint a Sex Pistols \'Never Mind The Bollocks\', a Nirvana \'Nevermind\' és a Jane\'s Addiction \'Nothing\'s Shocking\' címü albuma.

\"Az \'Appetite\' egy olyan album volt nekem, amely megtanított hinni, ami a bibliámmá vált és megtanított mindenre.\"

Weiland számára a négyeshez való csatlakozás csábító ajánlatnak tünt. Aztán, mikor Slash egyszer megmutatta neki a CD-t, amit az egyik jelölttel készítettek, Weiland számára nem volt kérdéses a jövő. \"Körülbelül 15 dal volt a 60-ból, amitől azonnal eldobtam az agyam\" - mondja Scott. \"Úgy gondoltam, hogy ha ebbe az irányba megyünk tovább, akkor egy 5 fejü szörny leszünk, aki mindenkire halálos és romboló lehet.\"

Weiland-el a projekt életre kelt. \"A srác élt\" - mondja Matt. \"Mert figyelembe véve azt, hogy honnan jöttünk - és milyen frontemberünk volt évekig - elég kemény dolog kiállni és olyan srácok mellett zenélni, mint Slash vagy Duff. Ezek a srácok rock sztárok tetőtől talpig. Ezek ismeretében olyasvalakire volt szükségünk, aki képes ezen túlnőni és megtaláltuk.\"

\"Már azon gondolkodtam, hogy nem létezik több jó frontember\" - mondja McKagan.

A banda nemsokára nekilátott a munkának. \"Felvettük a dalt a \'The Hulk\' címü filmhez [\'Set Me Free\'], de azt, hogy igazán jó banda vagytok-e csak akkor látod, ha koncertezel\" - mondja Scott. \"Szóval csináltunk egy koncertet az El Rey-ben júniusban és az minden kérdésre választ adott. Többet ért, mint bármennyi idő a studióban, vagy bármilyen buli. Megkérdőjelezhetetlen és zenei értelemben a legerőszakosabb dolog, amit valaha átéltem. Az \'It\'s So Easy\'-t énekelve ezekkel a srácokkal az El Rey-ben csodálatos volt. Amikor megírtam a \'Sex Type Thing\'-et [a Stone Temple Pilots bemutatkozó albumára], épp az \'It\'s so easy\' mély vokálja volt rám hatással.\"





Slash véleménye szerint, \"Olyanok voltunk, mint egy csapat kölyök, akik épp akkor tanulták, hogy hogyan játsszák egyszerre ugyanazt az akkordot. Így történik minden esetben, amikor együtt csinálunk valamit. Aztán csodálkozunk \'Hé, írtunk egy számot!\' vagy \'Hé, lenyomtunk egy koncertet!\' Talán ezért is müködik, mert nem vagyuk elcsigázottak.\"

Noha a jövő ígéretesnek tünik, a Velvet Revolver indulása nem volt minden tekintetben egyszerü, főleg ha a zenekar frontemberéről az utóbbi időben elterjedt botrányokra gondolunk. \"Ez [2003] egy elég kemény évem volt.\" - vallja be Scott. \"Az egész válási ügy érzelmileg megviselt, így aztán ismét kábítószerhez nyúltam és ennek meg kell fizetni az árát. De a srácok elkaptak zuhanás közben. Ez egy olyan, mint egy csapat. És az is előny, hogy ezen már ők is milliószor átestek, szóval nincsenek előítéleteik. Mindannyian éltek drogokkal, szóval nem én vagyok a csapat kis drogosa és nem én tudom egyedül, hogy mi az, hogy napi 3 gramm heroin függőség. Mindazokon a dolgokon, amin most átmegyek, ők már mind átmentek. Ez több, mint amit valaha kívánhattam volna - több, mint amit valaha tapasztalhattam.\"

\"Sok mindenen átmentünk Scott-al\" - mondja Duff. \"Washington állam hegyei közé vittük, harcmüvészetet tanult és azt, hogy hogyan éljen más életet. Bármi is történjék, gazdagabb lett némi tapasztalattal.\"

\"Úgy érzem, hogy Scott még mindig harcol a drog ellen, de ez az egész erről szól\" - mondja Matt. \"Távoli tervünk az, hogy ezzel a nagyon erős pozitív hatással közösen kihúzzuk ebből az egészből.\"

A megalakulás után nemsokkal a zenekar megjelentette a \'Set Me Free\'-t, a \'The Hulk\' filmzenéjét és felvett egy Pink Floyd feldolgozást, a \'Money\'-t az \'Italian Job\' filmzenéjét. Amikor eljött az ideje, hogy lemezkiadóval szerződést kössenek, a Velvet Revolver az RCA kiadót választotta, részben azért, mert ismerték a ügyvezető Clice Davis-t. \"Clive lényegében eljött hozzánk, nézte a próbákat a kis csoportjával együtt\" - emlékszik vissza Slash. \"Nagyon hízelgő volt, hiszen ő már öreg róka, oly régóta csinálja és csak látott bennünk fantáziát.\"

A döntést követően eljött az idő, hogy a Velvet Revolver elkészítse az alső albumát.

A \"Contraband\" egy rock & roll album változatos irányvonalakkal. Egy kőkemény klasszikus az új generáció számára, mely visszatükrözi a tagok zenei irányultságát a The Beatles-től a The Refused-ig, nyilvánvalóan egy kis Guns n\' Roses-al és Stone Temple Pilots-al.

Több producer kipróbálása után a Velvet Revolver Josh Abraham mellett döntött. \"Josh legtöbbünknek új arc volt\" - mondja Matt. \"Több producert is kipróbáltunk, a legjobbakat nagy öregek közül, de más irányba kellett mennünk. Egy új, friss együttmüködés kellett, modern elemekkel - bármi legyen is az. Versenyképesek akartunk maradni és azt akartuk, hogy valaki a mai világban képviseljen minket.\"

\"Az, hogy kivel dolgozol nagyon fontos. Josh és akikkel még az albumot készítettük, erőfeszítések nélkülivé tették a munkát\" - mondja Slash. \"Úgy csináltak mindent, hogy nekünk tetsszen.\"

A zene akkor vált teljessé, mikor Weiland is képessé vált arra, hogy mély érzelmeit személyes hangvételü dalszövegekbe formálja. \"Dióhéjban ez az album számomra azokról a mérgező kapcsolatokról szól, melyekben részem volt és azokról a fájdalmas hatásokról, melyekben válásom során volt részem\" - mondja Scott. \"Ez a teljes őszinteségről szól arról, hogy ha két ember összetartozik, az jó. Ha nem, akkor megbaszhatják az egészet. Minden egyes dal arról szól, hogy épp hol voltam az egész szituációban az adott napon. Ez a legnagyobb erőfeszítés, amit valaha bármibe is öltem, néha sokkal többet foglalkoztam a dalokkal, mint bármi egyéb mással az életemben. Az első Stone Temple Pilots első albumába is sok energiát öltem, viszont ma már jóval okosabb vagyok ilyen téren.\"

Mivel a Velvet Revolver albuma 2003 végén elkészült, a zenekar alig várja az album 2004 tavaszi megjelenését és, hogy újra turnézhassanak. \"Már alig várjuk\" - mondja Slash. \"Alig várom, hogy csináljak egy befejezett turnét, amit sosem tehettem meg a Guns-al. Ez az, amit szeretek és nem kell megtennem egy csomó olyan dolgot, ami szerintem teljesen értelmetlen. Egyszerüen játszani akarok.\"

\"Visszatérünk az alapokhoz és kis klubokban fogunk játszani, majd kibaszott nagy stadionokban is\" - mondja Matt. \"Kurvára nem érdekel minket. És ez mindig is így volt. Nem vagyunk finnyásak.\"

És végül, a Velvet Revolver nem egy olyan zenekar, amely a múltjából akar megélni. A zenekar arról szól, hogy ez az öt ember mit tud együtt csinálni a jövőben. \"Ismerjük a ránk váró lehetőségeket\" - mondja Slash. \"És most nem akarjuk őket elszalasztani.\"

« bezár

Diszkográfia - Velvet Revolver

Contraband
Slither