Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Rammstein

Bibliográfia - Rammstein

Paul és Richard szinkronizált, monoton, ám precíz és a végletekig leegyszerűsített gitárjátéka egyedivé teszi a Rammstein zenéjét, de ezek mellé szükség volt egy billentyűs hangszerre, ami ellensúlyozza a gitárok sajátos stílusát. Flake-t nem volt valami könnyű beszervezni az együttesbe, de szükség volt rá, mert technós hangzású szintetizátor játékával egészült ki és vált igazán „ipari” hangzásúvá a Rammstein zenéje.

Ramstein eredetileg egy légierőbázis Németországban, ahol 1988-ban egy légi bemutatón három repülőgép összeütközött. A komor hangzású Ramstein nevet ez a tragédia további komorsággal töltötte meg és ez megtetszett a névválasztás előtt álló zenekarnak. Hozzátettek még egy „m” betűt és így lett a nevük RAMMSTEIN.

tovább »



A kezdetekkor a Rammstein is szembesült az újonnan alakult zenekarokat sújtó nehézségekkel. Rengeteg kiadó utasította el őket és debütáló albumukat (Herzeleid), míg végül a Motor Music kiadó „bevállalta”. Az album első kislemeze a „Du riechst so gut” egy kezdeti videóváltozattal jelent meg először, de 1998-ban új videóklipet készítettek a dalhoz. A "Herzeleid" nagylemez 1995. szeptember 24-én került a boltokba és nagy siker lett Európa német nyelvterületein. Ezt követte az 1996 januárjában, megjelent második kislemezük a "Seemann”.

A lemezsikerek után 1995-ben és 1996-ban olyan neves együttesekkel turnéztak Európában, mint a Project Pitchfork, a Clawfinger és a Ramones. Sajátos hangulatú, extrém színpadi látványosságokban, különösen tűzben bővelkedő koncertjeikkel sok új rajongót szereztek maguknak.

Mielőtt második albumuk megjelent volna, előzetesként kiadták az "Engel" és a "Du hast" kislemezeket, mindkettő rövidesen aranylemez lett. Ezzel egyidőben a Herzeleid ismét visszakapaszkodott a lemezeladási listákra és több, mint egy évig fent is maradt.

1996. augusztusában a készülő második album egyik videójához kerestek rendezőt, ebből a célból hanganyagaikat elküldték David Lynchnek is, aki akkor éppen Lost Highway című filmjén dolgozott.
Ugyan a forgatás miatt nem ért rá videót rendezni, de a Herzeleid zenéje annyira megtetszett neki, hogy végül két dalt, a „Heirate mich” és a „Rammstein” címűeket felhasználta betétdalként kultuszfilmjében. A Lost Highway című film ismertette meg és szerettette meg sokakkal a Rammstein zenéjét.

Azóta az együttes több filmhez kölcsönözte a zenéjét, így például a "Du hast" című dal a Matrix filmzenealbumon található, míg az "Engel" a Mortal Kombat betétdala volt.

1997. augusztusában jelent meg a "Sehnsucht" albumuk, ami azonnal a listák élére került.
Szintén ebben az évben jelent meg Kraftwerk feldolgozásuk, a "Das Modell", majd 1998-ban a Depeche Mode tribute albumról kimásolt "Stripped".

Az Egyesült Államokban, 1997-ben turnéztak először a már befutott KMFDM előzenekaraként. Sikeresebbek voltak, mint amennyire egy előzenekarnak „lennie szabad” és néhány helyen valósággal "ellopták" a show-t.
A következő évben már önállóan turnéztak az államokban és a világ számos pontján. Ekkor volt az ominózus Family Values balhé, amikor Észak-Amerikában a rendezők leparancsolták őket a színpadról és ”közszeméremsértés" vádjával néhány órára letartóztatták őket…. mondhatni kicsit mellbe vágta a rendezőket a hagyományosnak nem mondható show.

Az első koncertalbumuk "Live aus Berlin" címmel 1999. augusztusában jelent meg. Óriási sikert aratott.

Harmadik stúdióalbumuk „Mutter” címmel 2001. április 2-án a nemzetközi Anyák Napján jelent meg. A lemezről előbb a „Sonne” majd a „Links 234” jelent meg kislemezen. Az új album megjelenése után májusban ismét turnézni indultak, hogy megismertessék a világgal harmadik lemezüket.

2004. októberben megjelent „Reise, Reise” lemezük a mostani eladások alapján valószínűleg felülmúlja a Mutter sikerét is. A német szövegek mellett néhány sor angol szöveg is szerepel rajta, de a Rammstein eddigi sikerei azt bizonyítják, hogy nemcsak a német közönség vevő német nyelvű szövegeikre.

Az egykori NDK területéről származó együttes tagjai:
Flake Lorenz (billentyűk),
Oliver Riedel (basszusgitár),
Christoph Schneider (dobok),
Paul Landers (gitár),
Richard Z. Kruspe-Bernstein (gitár) és
Till Lindemann (ének).
Tagcsere nem történt az együttes 1993-as megalakulása óta.

« bezár

Diszkográfia - Rammstein

2004. - Reise, Reise
2001. - Mutter
1999. - Live aus Berlin
1997. - Sehnsucht
1995. - Herzeleid