Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Sub Bass Monster

Bibliográfia - Sub Bass Monster

SUB BASS MONSTER

"...Az egész még a nyolcvanas évek végén a break-kel kezdődött: fura emberkék, akik őrült figurákat nyomtak..."

1991. az első Naughty by Nature album megjelenése.
Rögtön éreztem ez kell nekem! TREACH (a frontember)
rappelése igazán betalált...

1994. egy gyerekkori barátommal megalakítottuk a Hemapoput-t.

1997-ig… gyűltek a dalok, és közben már DJ-ként is dolgoztam. 1997. egy rádióban hallott felhívásra jelentkezve elküldtünk egy borzasztó minőségű demót a Fila Rap Jam-re...

tovább »


elődöntő: az első igazi (Hemapopu) fellépés
végeredmény: a III. helyen végeztünk
Aztán - mint egy álom - egy dal a Rap Jam-ről készült válogatásalbumon, fellépések országszerte, "ahogy ez lenni szokott" a Hemapopu mégis feloszlott...

1998. Fila Rap Jam II.: már szólóban, SUB BASS MONSTER néven. A név utal a műfajra, a növésemre, a szörny meg csak amolyan vicces utalás magamra. A II. Fila Rap Jam helyezés a "Nincs nő, nincs sírás" c. dallal.

Aztán az álom folytatódik: lemezszerződés, dalírás…

1999. januárban megjelenik az első Sub Bass Monster maxi, a már jól ismert Nincs nő, nincs sírás-sal, 3 remixszel és két új dallal. Júniusban megjelenik elkészül az első Sub Bass Monster album, a Félre az útból. Szeptemberben következik a második single, a Gyulafirátót, majd decemberben egy újabb maxi: 4 ütem címmel.

2000. Több, mint 250 fellépés, és az első nagy koncert, zenekarral a Pepsi-Szigeten, több mint tízezer néző előtt.

2001. április: majd két év után itt az új album első maxija: Időhúzás Május 17.: az új, Tovább is van, mondjam még ? című album megjelenése !"

Máté Szabolcs a Fila Rap Jam legsokatígérőbb felfedezettje. Egy igazi "fazon" sok tehetséggel és kifogyhatatlan energiával. A Nincs nő nincs sírás című dal az´98-as ősz talán legnagyobb újdonsága volt. Az első album 2000. nyarán arany-, majd két hét alatt platinalemez lett. És ez még csak a kezdet... Szabolcs az évezred végének nagy honi befutója. Dalai "magától értetődő természetességgel" belülről fakadnak és ezek a szövegek rendkívül szellemes formában szólnak mindarról, ami korosztályát foglalkoztatja az új évezred küszöbén.

2001. február közepétől játsszák a mozik az új, Utolsó vacsora az Arabs szürkénél című Jancsó Miklós filmet, amelyben Szabi 2 dallal is szerepel, és nem csak hangban, hanem élőben is ! Az egyik dal ("Visszaszámlálás") a második album egyik sikervárományosa volt, amelyből Időhúzás címmel maxi is megjelent.

Néhány szó az - időközben aranylemezzé vált - új albumról: Tovább is van, mondjam még?
Mindenki, aki szereti az előző albumot (minimum az az 50.000 rajongó aki megvásárolta, és az a ki tudja még hányszor ennyi, aki "hozzájutott" az album zenei anyagához...) egyöntetűen kiáltaná: ...mondjad!...
És Sub Bass Monster nem okozott csalódást most sem.
Az új album 13 dala egy érettebb, de magához és közönségéhez hű Művész kinyilatkoztatása.
Mert ugye, igazi hip-hop-ról van szó, ahol a kimondottaknak súlya van. Azért senki ne gondoljon felesleges "komolykodásra" ez az album is legalább annyira szórakoztat, mint az előző, remek zenékkel és az ő összetéveszthetetlen, minimum kétértelmű szövegeivel….

A gyulafirátóti születésű rapper számára az egyik legfontosabb elismerés az volt, hogy szülőhelye is fel és elismerte szülöttének tehetségét. Ezt bizonyítandó, 2000. nyarán Sub Bass Monster-t Veszprém polgármestere - kiemelkedő kulturális munkájáért - Veszprém város aranyérmével tüntette ki.

Egy művész számára a közönségnél elért sikerei mellett a szakma elismerése is kiemelkedő fontossággal bír.
Sub Bass Monster 2000-ben részesült a létező összes fontos szakmai elismerésben:

2000. MAHASZ Arany Zsiráf díj; Év felfedezettje (2 díj)
IM díj Év felfedezettje; Év férfi előadója (2 díj)
Z+ TV klipfesztivál Közönség díj

De a történetnek itt még közel sincs vége! A 2. album megjelénések napján május 17-én, több mint 8000 rajongó tombolta végig a „Tovább is van, mondjam még?" album premierjét a Westend City Center tetőteraszán. Ezt követte egy estébe nyúló dedikálás. A nyár a „szokásos" hétvégi fellépések mellett a fesztiválkoncertek jegyében telt. Közben a Coca-Cola felkérésére megszületett az „élni jó" c. dal, és hogy a „rivális" se maradjon ki, a Pepsi-Szigeten több mint 15.000-n hallgatták a Sub Bass Monster koncertjét. Itt került bejelentésre, hogy az új album is bearanyozódott. Október 9-én került sor az aranylemez átadására, melyett egy "másik bajnok": Kovács KOKO István adott át a Vasas boxcsarnokának ringjében, utalva ezzel Szabi elöző klippjére. Pihenésre azóta sincs idő. Hősünket felkérték több magyar nagyjátékfilm zenéjének megírására, ekészült az album 2. maxija és az ehhez kapcsolódó 3 videóklip…

2002 megint díj esővel indult Szabinak: a Tovább is van, mondjam még ? lett az év Rapalbuma a a legrangosabb hazai megmérettetésen a MAHASZ Aranyzsíráf szavazásán és az év rappere lett a Bravo Otto választásán. Tavasz végén egy friss ropogtatni való, a Crunch-os Minden reggel és az ehhez készült szuperklip.
A nyár a nagy szabadtéri fesztiválok ideje. Főhősünk ebből sem maradhatott ki. A jelentős fesztiválok nagyszínpadának állandó attrakciójaként mára öt tagúvá bővült zenekarával sikert sikerre halmoz és gyűjti az energiát a 2002 őszén megjelenő meglepetés lemezhez... SBMX

« bezár