Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lola

Bibliográfia - Lola

Lola (Hatvan, 1988. augusztus 14.) énekesnő. Napjaink egyik legsikeresebb magyar könnyűzenei előadója. Pályafutása reklámfilmszerepekkel, műsorvezetéssel, gyermekfesztiválokon és énekversenyeken való részvétellel indult. Ditti néven egy négytagú tánccsapattal az ország számos pontján fellépett. Szerelem c. dalával 2005-ben az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi döntőjén az 5. helyezést érte el. Szerepelt az RTL Klub TV csatorna Barátok közt című sorozatában. Két ízben nyerte el a VIVA Comet elnevezésű közönségdíjat: 2006-ban legjobb új előadó kategóriában, 2007-ben a legjobb női előadó kategóriában.

tovább »



Kezdetek
Lola saját bevallása szerint 6-7 éves kora óta énekel. Az énektanulást az általános iskolában kezdte meg, öt évig szolfézsra járt és emellett zongorázni tanult. Az álatalános iskolában szavalóversenyeken is részt vett, és mivel a színészkedés is már ekkor érdekelte, tagja lett egy színjátszó körnek. Reklámfilmekben szerepelt, később, a Dittis időszak idején műsort is vezetett az egyik nagyobb TV csatornán. Közönség előtt való szereplése már igen korán, 1996-ban elkezdődött, amikor is életében először, nővére kérésére, Lengyelországban lépett színpadra egy nemzetközi gyermekfesztiválon, ahol kb. 90 gyerek indult 3 kategóriában. Saját kategóriájában a második helyezést érte el, és ezzel megtette énekesnői pályafutásánakelső lépéseit. Ezután Lengyelországban még több alkalommal is fellépett, különböző fesztiválokon ért el dobogós helyezést és számos különdíjat tudhatott magáénak. A Magyar Rádió által szinte az összes környező országban kiírt versenyre eljutott, így például Montenegróban, Szlovéniában, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában is énekelhetett. Eddigi legnagyobb élménye 1998-ban az Atlétikai Európa Bajnokságon volt, amikor a Népstadionban ötvenezer ember előtt ő énekelte el a Himnuszt. Az új évezred elején megalkották azt az énekes-táncos produkciót, amivel Ditti néven, ő és négytagú tánccsapata az ország számos pontján fellépett. A Dittinek 2001-ben nagylemeze is jelent meg \\\\\\\"Válaszra várok\\\\\\\" címmel. 2002-ben egy időre abba kellett hagynia az éneklést, mivel súlyos hangszalaggyulladást kapott, de felépülése után újult erővel vágott zenei tanulmányai folytatásába: szorgalmasan énektanárhoz járt, itt ismerkedett meg a komolyzenével is. Ezután már regionális énekversenyeken is részt vett, és egy alkalommal Jazz kategóriában 1. helyzést ért el.


2004-2005
2004-ben részt vett az I. Europop Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Könnyűzenei Fesztiválon Dömsödön, ahol jelen volt jelenlegi menedzsere (Ifj. Bognár Tibor, akit egyébként 8 éves kora óta ismer) és zenei producere (Rakonczai Viktor) is. Itt még Dittiként ismerhették, ám itt jött az ötlet, hogy csináljanak valami új dolgot. Ennek nyomán 2004 végére hivatalosan is Lola művésznéven indult el karrierje. A legelső neki készült dallal, a \\\\\\\"Szerelem\\\\\\\"-mel rögtön be is nevezték az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójába, és Lola meg sem állt a 2005. március 13-án megrendezett magyarországi döntőig, ahol a nézők szavazatai alapján az 5. helyezést érte el. Legelső maxilemeze és az ehhez készült videoklip \\\\\\\"Álomtánc\\\\\\\" címmel 2005 nyarán került a rádiókhoz és a televíziós zenecsatornához, nem sokkal ezután, 2005 októberében megjelent első nagylemeze szintén \\\\\\\"Álomtánc\\\\\\\" címmel.


2006
2006 elején \\\\\\\"Titokban álmodoztunk\\\\\\\" című dalát a \\\\\\\"Tibor vagyok, de hódítani akarok\\\\\\\" című film betétdalaként hallhattuk újra. Második maxilemezéhez, mely 2006 januárjában jelent meg \\\\\\\"Hallja meg a világ\\\\\\\" címmel, különösen jó hír társult: Lola két héten keresztül az RTL Klub TV csatorna Barátok közt című sorozatának szereplőgárdáját erősíthette. A sorozatban önmagát alakította, Lolát, a fiatal énekesnőt, aki megjelenésével alaposan felforgatta a Mátyás tér fiataljainak életét. Ezután indult be Lola sikerszériája, sorba gyűjtötte be a zenei lapok és TV csatornák díjait: Popcorn 2005 kedvencei díj, Viva Comet 2006, Jetix Kids Awards, Bravo Otto 2006, ezek kapcsán a TV műsorok rendszeres vendége, és a bulvár- és zenei lapok állandó témája volt. Lola ezután sem pihent, folytatta fellépéseit, pantomimes-táncos produkciójával bejárta az egész országot, majd 2006 augusztusában elkészült legújabb videoklipje és maxilemeze a \\\\\\\"Titokban álmodoztunk\\\\\\\" című dalából. Az \\\\\\\"Álomtánc\\\\\\\"-os zenei stílustól eltérő produkciókban is megmutatta énektudását: duettet énekelt Rácz Gergővel (\\\\\\\"Mélyen érzed\\\\\\\"), hallhattuk a Máté Péter emléklemezen (\\\\\\\"Ez majdnem szerelem volt\\\\\\\") és újabban a Pinocchio on Ice című mese musicalban Pinocchio énekhangjaként.


2007
2007 márciusában megjelent 2. nagylemeze Élj a mának! címmel. A korong a Hallja meg a világ nyomdokain haladva, egy rockosabb keményebb hangzás felé mutat. A lemez nagy siker lett. Majd felkérte a SIMS Lolát reklámarcának és ennek keretében a SIMS – Kertvárosi krónikák nevű kiegészítőbe meg is alkották a virtuális Lolát. Április 10-én Magyarországon koncertezett a Tokio Hotel, Lolát kérték fel előzenekarnak. Májusban Lola leforgatta immár 5. videoklipjét Mozdulj már! címmel, ami szintén sikeres. Lola még ebben a hónapban magáénak tudhatta a Bravo Otto 2007 legjobb énekesnő díját. Júniusben pedig a legelismertebb hazai, zenei díjat a Viva Comet díjat kapta meg, mindenki meglepetésére, mivel azt hitték, hogy Rúzsa Magdi fog nyerni az Eurovíziós Dalfesztiválon való szereplése miatt. Lola 19. születésnapján átadták neki, a talán eddigi legnagyobb elismerést, ugyanis első Álomtánc c. lemeze aranylemez lett. Októberben leforgatta vadonatúj videoját, mely angol nyelven készült el, és egy feldolgozás (Baby I Don\\\\\\\'t Care). Még ebben a hónapban felkérte Lolát reklámarcának a Garret, fiatalos ruhákat gyártó cég. Decemberben a Coca Cola felkérte, hogy Lola énekelje el a karácsonyi dalukat. Ehhez a dalhoz egy videoklipet is készítettek, valamint Lola a Coca-Cola karaván keretein belül végigjárta az országot.


2008
2008. március 7-én megrendezésre került Lola, első önálló nagykoncertje. A másfél órás koncerten több, mint 10 fős tánckar, különleges fénytechnika és előzenekar is biztosította a remek hangulatot. 2008. március 28-án pedig egy élő nagykoncert is megrendezésre kerül Tatabányán, 19 órakor, a Sportcsarnokban.

« bezár

Diszkográfia - Lola

Nagylemezek
Álomtánc (2005)
Élj a mának! (2007)


Kislemezek

Álomtánc (2005)
Hallja meg a világ! (2006)
Titokban álmodoztunk (2006)
Élj a mának! (2007)
Mozdulj már! (2007)
Baby I Don\\\\\\\'t Care (2007

Lola cikkek