Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Girls Aloud

Bibliográfia - Girls Aloud

Sok fiatal tehetség pályázott már a „legjobb brit lánybanda” címére. Merész dolog lenne azt állítani, hogy a Girls Aloud méltó erre az elnevezésre. Ám az öt lány az Atomic Kitten és a Sugababes folyamatos rivalizálásának köszönhetően nevető harmadikként lépett túl a két konkurensen, és igyekszik levadászni a csillagokat az égről.

Az együttes történetének kezdetei egy 2002-es brit tehetségkutató versenyig, a „Popsztárok: A riválisok” c. műsorig vezethetők vissza. A show célja az volt, hogy a sok jelentkező közül kiválasszon öt lányt és öt fiút, akik aztán két együttest formálva versenghetnek az év végi sikerlista legrangosabb pozícióiért. A lányok csapata Girls Aloud nevet kapta, a végleges felállás pedig a következőképpen alakult: Nadine Coyle, Sarah Harding, Nicola Roberts, Cheryl Tweedy, Kimberley Walsh. Megkezdődött hát a verseny a fiúk csapatával, melyet One True Voice-nak kereszteltek el. Az öt lány diadalmaskodott, rögtön begyűjtve számos elismerést. A Girls Aloud lett az első női együttes, mely a brit toplistákon első helyen debütált; az első banda, mely a karácsonyi listán azonnal első helyezést ért el a legelső kislemezzel; valamint a megalakulástól számított első sikereket is ők érték el a leghamarabb a szigetország (zenei) történetében. A One True Voice alulmaradt tehát, és két további kislemez után meg is szűnt.

tovább »



Az első nagylemez következő év májusában jelent meg. A kislemezt, a karácsonyi győztes „Sound of the Underground”-ot három további, sikeres dal követte, melyek platinastátuszba emelték a korongot. Hozzájárult ehhez az egykori sláger, a „Jump” feldolgozása is, melyet az „Igazából szerelem” című filmben is hallhattunk.

A 2003-as év azonban nem csak a sikerektől volt hangos. Az egyik lány, Cheryl verekedésbe keveredett egy éjszakai klub mosdójában egy személyzeti taggal, aki pert indított ellene, mivel rasszista támadás áldozatának vélte magát. A rasszizmus vádja alól felmentették az énekesnőt, viszont 120 óra közmunkára ítélték. Folyamatos bírálatok érték őket, hogy nem minden dalukat maguk szerzik, továbbá a tagoknak újra meg újra személyes veszteségekkel, Cherylnek pedig még vese-problémákkal is szembe kellett nézni. Fellépéseiken az esetek többségében csak tátogtak: a playback szintén nem nyerte el sokak tetszését. A kritikusok úgy vélték, a banda sok rajongót veszít majd ezek miatt, és már feloszlásukat jósolgatták, de a soron következő kislemezek, és a második nagylemez megtartotta a lányokat a sikerlisták élén. Utóbbi, a „What Will the Neighbours Say?”dupla platinaként zárta a 2004-es évet.

Sok rangos jelölésben és kitüntetésben részesültek: az egyik legjelentősebb talán, hogy a Girls Aloud egyik következő dalát, az “I’ll Stand By You” feldolgozását a rászoruló gyermekek megsegítésére rendezett kampány dalának választották.

Jelenlegi, harmadik albumuk, a Chemistry 2005 decemberében jelent meg, dalai sorra kúsznak felfelé a hazai toplistákon is. Jelenleg Ázsiában és Új-Zélandon népszerűsítik kislemezeiket, és 2006-ra ismét turnét terveznek.

« bezár

Diszkográfia - Girls Aloud

2003: Sound of the Underground
2004. What Will The Neighbours Say?
2005. Chemistry

Girls Aloud elérhetőségei

Girls Aloud cikkek