Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

30 Seconds to Mars

Bibliográfia - 30 Seconds to Mars

A leginkább industrial-stílusú, alternatív rockot játszó banda nálunk talán a kevéssé ismert, főleg underground együttesnek számít. Dalaikban állandóan jelen van a menekülés, az üldözöttség motívuma a rengeteg metafora mellett, melyekkel szinte apokaliptikus hangulatot keltenek a világtól elzárkózó hallgatóban. Az erős hangszerelés és a dinamikus melódiák szinte kiragadják az embert ebből a sebesen pörgő, és követhetetlen társadalomból, és megfoghatatlan magasságokba röpítik.

tovább »



A négy dél-kaliforniai tag 2000 tájékán hozta létre az együttest. A két fő alapító a Leto-testvérpár volt, Shannon és Jared. Utóbbi neve leginkább színészi karrierjének köszönhetően ismert, noha bevallottan sosem élt hírnevével, ha a 30 Seconds to Marsról volt szó. Míg Jared a dalszövegekért és énekért felel, valamint gitárral is besegít, addig fivére a dobok mögött foglal helyet. A csapat végül Matt Wachterrel (basszusgitár) és némi egyezkedés után Tomo Miliceviccsel (gitár, szintetizátor) lett teljes.

Még meg sem jelent első albumuk, a Puddle of Mud szokatlan lépésre szánta el magát, és hat héten át velük koncertezett 2002 tavaszán. Nem sokkal ezután megjelent a banda első nagylemeze „30 Seconds to Mars” címmel, melyet sokan méltattak ugyan, mégsem sikerült eladási rekordokat dönteni vele. A lemez producere Bob Ezrin volt, aki korábban olyan klasszisokkal dolgozott együtt, mint a Pink Floyd, Alice Cooper, a KISS és a Deftones, melyeket a 30 Seconds to Mars tagjai is példaképeiknek tekintenek.

A banda ezt követően négy kontinens sok-sok országában turnézott, ezzel is népszerűsítve a lemezt. A következő albumra azonban három teljes évet kellett várni, noha a megjelenés így is némi kellemetlenségeket okozott: az anyag ugyanis öt hónappal korábban kikerült az internetre. „A Beautiful Lie” névre hallgat az új korong, és a Velvet Revolvert és Linkin Parkot sikerre vivő Josh Abraham volt a producere. Érezhető tehát, hogy a 30 Seconds to Mars ezzel nagyobb közönséget szeretne megnyerni magának, sőt, Jared egy európai turnét is szívesen vállalna. Reméljük, ez utóbbira mihamarabb sor kerül.

« bezár

Diszkográfia - 30 Seconds to Mars

2002: 30 Seconds to Mars
2005: A Beautiful Lie

30 Seconds to Mars elérhetőségei