Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Alice in Chains

Bibliográfia - Alice in Chains

A pop-rock kultúrában mindig voltak legendás városok és hozzájuk kötődő periódusok. Ahogy a 60-as évek Londonnal, a flower-power San Francisco-val, úgy a grunge zene is öszeforrt Seattle nevével. Valami volt az amerikai város levegőjében a nyolcvanas évek második felében, amely világszintű zenei újítást hozott.

Az Alice In Chains tagjai is Seattle-ben találkoztak egymással, 1987-ben. Barátságból lett az együttes, a tagok együtt laktak, együtt dolgoztak egy kis stúdióban és szabadidejük legnagyobb részét is együtt töltötték. Layne Staley, Jerry Cantrell, Mike Starr, és Sean Kinney két évvel később már lemezszerződéssel rendelkezett és 1990-ben berobbantak a világ élvonalába: Man In The Box című daluk hatalmas sláger lett, első lemezük pedig rögtön milliós példányszámban kelt el.

tovább »



1992-ben jelent meg Dirt című albumuk, amely a kritikusok és a közönség köreiben is hatalmas sikert aratott. Ahogy a Nirvana tagjai, úgy az Alice In Chains is egyre nehezebben viselte az óriási népszerűséget, az állandó turnézást és rájuk nehezedő nyomást.
Először Mike Starr basszusgitáros lépett ki a csapatból, akit még tudtak pótolni Mike Inezzel, Ozzy Osbourne basszusgitárosával. Ám egyre nehezebben tudták kezelni Staley drog problémáit, volt, hogy koncerteket kellett lemondaniuk az énekes állapota miatt.

Stúdióban szinte folyamatosan dolgoztak, filmzenéken (Utolsó akcióhős), akusztikus EP-n és új albumon is, azonban az élő fellépések már elmaradtak, még a Metallicaval közös turnét is le kellett mondaniuk.

1996-ban lépett utoljára közönség elé a zenekar Layne Staley vezetésével, MTV Unplugged koncertjük később lemezen is megjelent. Itt már egészen nyilvánvaló volt a frontember fizikai legyengülése, a jobb hangzás miatt plusz gitárost kellett alkalmazniuk és több dalban is Jerry Cantrellnek kellett énekelnie.

Ezután válogatáslemezek, addig kiadatlan felvételek láttak napvilágot, de az Alice In Chains gyakorlatilag nem létezett, bár hivatalosan soha nem oszlottak fel. Az énekes már teljesen elszigetelte magát a külvilágtól és nem hagyta el seattle-i otthonát.
2002. április 20-án találták meg holttestét a házában, a halál oka kábítószer használat miatti szívroham volt.
Layne Staley halála megrázta a rockvilágot, több előadó dedikálta új szerzeményét az emlékére és a legnagyobb sztárok énekelték el dalait koncertjeiken.

2005-ben az Alice In Chains 3 tagja újra összeállt, hogy a tsunami áldozatainak megsegítésére rendezett segélykoncerten fellépjenek. A következő évben már turnéra indultak, William DuVall énekessel, aki Cantrell szóló projektjeiben már korábban is szerepelt.

2007-ben jelentették be, hogy a zenekar tovább dolgozik, új albumot készít és 2009-ben turnéra indul.

Ígéretüket betartották, 2009. szeptember 29-én kerül boltokba új CD-jük Black Gives Way To Blue címmel és ezzel egy időben megkezdik turnéjukat, amely 2009. november 27-én Budapestre érkezik, hogy a Petőfi Csarnokban végre a magyar rock rajongókat is elvarázsolják.

A zenekar eddigi pályafutása alatt több mint 30 millió albumot adott el, amellyel a Nirvana, a Pearl Jam és a Soundgarden mellett a műfaj egyik legsikeresebb és legelismertebb bandájává váltak. Olyan slágerek fűződnek a nevükhöz, mint a Man In The Box, No Excuses, Love Hate Love, Rooster, Down In A Hole vagy a Grind.

Bár Layne Staley kivételes frontember volt, mégis érdemes megnézni a bandát élőben, 2009-ben, nélküle is. Nem csupán a rocktörténelem egyik nagy csapata, de az egyik legerőteljesebb, leginkább magával ragadó élő rockbanda, akik még színpadon vannak.

« bezár