Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Michael Jackson

Bibliográfia - Michael Jackson

I. Gyermekkor
Michael Jackson 1958. augusztus 28-án született az Indiana állambeli Garyben. 9 testvér közül hetedikként látta meg a napvilágot: eltte született Maureen, Jackie, Tito, Jermaine, LaToya és Marlon; utána pedig Randy és Janet. Édesapjuk Joe Jackson Arkansasból származott, míg édesanyjuk Katherine Scruse Alabamában született.
A család akkoriban szinte napról-napra élt, hiszen Joe acélmunkásként dolgozott, és Katherine sem keresett jól az áruházban.
A legendák szerint Joe Jackson egyik nap rajtakapta a gyerekeket, amint éppen a hangszereivel játszanak. Joe a barátokból álló csapatot a The Falconst vezette, és nem szerette volna, ha tönreteszik a drága eszközöket. Azon a napon viszont egyenesen ráparancsolt gyerekeire, hogy ha egyszer már elvették a hangszereket mutassák is meg, hogy mit tudnak! maga lepdött meg a legjobban, amikor saját gyermekeiben az ösztönös tehetség jeleit látta meg. Ekkor vette a fejébe, hogy sztárt farag a kölykökbl, kerüljön az bármibe is. Semmilyen eszköztl nem riadt vissza, állítólag gyakran néhány pofonnal marasztalta a gyerekeket a próbákon.

tovább »



II. Az els sikerek
1964-tl tudunk arról, hogy a család folyamatosan próbált betörni a zenei életbe, elször The Jackson Family néven, késbb pedig az 5 testvér (Michael, Jackie, Tito, Marlon és Jermaine) The Jackson 5 néven.
A sztárrá válás rögös útja eleinte véget nem ér próbákról szólt. Majd több sikeresen lezajlott tehetségkutató verseny után a környék nagyobb városainak klubjaiban léptek fel.
Az igazi szerencse 1969-ben érte ket, amikor a Motown kiadó (Amerika akkori legnagyobb "fekete" kiadója) egyik embere felfigyelt a kis családi vállalkozásra. Természetesen egybl szerzdtették, az akkorra már szinte profivá érett gyerekeket, s a továbbiakban, mint a Motown els számú sztárjait szerepeltették ket. Michael ekkor mindössze 11 éves volt.
Az átüt sikert az 1970-ben megjelent ABC cím album jelentette, amely Diana Ross segítségével egy csapásra a nagy sztárok közé emelte a The Jackson 5-ot. Több híres msorban szerepeltek, saját szombat reggeli rajzfilmük volt a tv-ben, sikeresebbnél-sikeresebb koncerteket tartottak, s lassan egész Amerika elismerte a fiatalok tehetségét.
Mindez együtt járt a sztárság elviselésével, a Rajongók eszement támadásaival is, amiket Michael kifejezetten nehezen viselt el. A gyerekek már ekkor tagjai voltak a "halhatatlan szórakoztatók nagy közösségének", gyakran léptek fel Elvissel és Sammy Davis Jr.-al egy msorban, a közelükben lakott Fred Astaire és Frank Sinatra.
Els tengerentúli koncertjük alkalmával hatalmas tömegek özönlöttek a koncerthelyszínekre, a The Jackson 5 megdöntötte a Beatles több rekordját is. Angliában egy akkor még ismeretlen fiatal zenész Elton John volt a csapat elzenekara, aki késbb Michael jóbarátja lett.


III. Egyedül
Már 1971-ben megjelent Michael els szólólemeze, amelyet ugyan a Motownnál készítettek, a többi fiú mégsem vett részt a munkában. Miután a Ben cím album Golden Globe díjat kapott egyértelm volt, hogy Michael Jackson egyedül is meg tudja állni a helyét, nincs szüksége senki másra. A nagyobb sikerekre azonban még várni kellett.
A 70-es évek közepére úgy tnt, hogy a Jacksonok megannyi más sikeres csapattal együtt eltnnek a semmiben, ám ekkor jött a nagy váltás: átigazoltak az Epic (ma Sony) lemezkiadóhoz, és nevük is megváltozott, k lettek a The Jacksons. Ettl kezdve már Jermaine is a fiúkkal tartott.
A nagyobb változások 78-ban kezddtek, amikor Michael filmet kezdett forgatni The Wiz címmel (Óz, a csodák csodája), majd 1979-ben megjelent az Off The Wall cím szóló nagylemeze, amely minden idk legsikeresebb fekete albuma lett. A sikerben nagy része volt Quincy Jonesnak, aki késbb több produkciójában segédkezett Michaelnek.


IV. MJ minden rekordot megdönt
21 évesen Michael Jackson a világ legsikeresebb fekete eladójává vált. Hogyan tovább? Elször is menedzsert váltott, apja már nem tudta megfelelen ellátni ezt a feladatot, ráadásul igen sok konfliktus volt a két ember között. 1980-ban turnéra indult testvéreivel, amely hatalmas sikert aratott. 1982-ben dalt írt Diana Rossnak, lemezt készített Steven Spielberg ET. cím filmjéhez, majd 1982. december 1-én boltokba került a régóta várt Thriller album.
Azt hiszem, hogy mindenki eltt ismertek a Thriller aratta sikerek. Michael teljesítménye ezentúl csak szuperlatívuszokban volt mérhet, az egész szakma fejet hajtott eltte, s Michael egyúttal kirántotta az egész lemezipart a 80-as évek nagy válságából.
A Thriller mára már 52 millió eladott példánnyal büszkélkedhet, ezzel minden idk legtöbb példányban elkelt lemezévé vált. A dalokhoz készült videóklippek új stílust teremtettek, az embereket pedig teljesen lenygözte. Michael bezsebelt minden létez díjat, elért minden elképzelhet magasságot. A szakma értetlenül áll a jelenség eltt, nem tudják pontosan megmagyarázni a siker titkát. Idközben Michael egyre visszavonultabban élt, ritkán mutatkozott, interjút egyáltalán nem adott. Különösnek tn szokásaival, külsejének változásával a sajtó minden más sztárnál többet foglalkozott. Magánéletébe azonban továbbra sem volt könny betekinteni.
1984-ben kitüntetést kapott Ronald Reagentl, majd hozzákezdett, hogy kicsit átformálja a zeneipart.

V. A Pop Királya
1985-ben Lionel Ritchivel közösen megírta a We Are The World cím dalt, amelyet a kor legnagyobb popsztárjaival együtt énekeltek lemezre egyetlen éjszaka alatt. A bevételeket afrikai országok megsegítésére használták fel. Ugyanebben az évben Michael megvásárolta az ATV zenemkiadót, amely többek között a legtöbb Beatles dal szerzi jogát tartalmazza. Emiatt a szakma is felhördült, st az évtized üzletének nevezték a majdnem 50 milliós felvásárlást. Még ebben az évben meglátogatta viasz mását a londoni panoptikumban.
1986-ban Jackson a stúdiókba vonult, hogy elkészítse új albumát. Közben újabb hírrel nygözte le a reklámipart: 10 millió dolláros exklúzív szerzdést kötött a Pepsivel, egyúttal a Pepsi lett Michael els szóló turnéjának szponzora is. Az új album Bad néven 1987-ben került a boltokba, és hatalmas sikert aratott. A legtöbb number one szám errl az albumról került ki, az elrendelésekkel egyenesen a Rekordok Könyvébe került a lemez. Michaelt ebben az idben kezdték el úgy emlegetni, mint a Pop Királyát.
1988-ban hosszú évek után kiadta önéletrajzi írását Moonwalk címen Jacqueline Kennedy segítséégével, majd egy filmet is megjelentetett Moonwalker címmel, amely parádés módon ötvözi magában a zene, a tánc valamint a valóság, és a fantasztikum minden elemét. Ezt a filmet elzte meg egy csak Disney parkokban vetített film az EO kapitány, amelyben Michael nemcsak szerepelt, de amelyhez dalokat is írt. A filmben közremködött George Lucas, Francis Ford Coppola és Angelica Houston is.
Mindeközben hatalmas összegeket költött jótékonykodásra, hol egy csekkett adott Diana hercegnnek, hol pedig egy egész koncert bevételét gyermekkórházaknak ajánlotta fel.


VI. Dangerous
1991-ben jelent meg a Dangerous album, amelynek az a nehéz szerep jutott, hogy felülmúlja a korábbi évek sikereit. Michael a 80-as évek végén sem unatkozott, hiszen könyve bestseller lett, kitüntetést kapott Bush elnöktl, illetve megépítette saját szórakoztatóparkját, amely neverlandi birtokán mködött. Idközben menedzsert váltott, s Michael igyekezett minden ügyét a saját kezébe venni.
Az új albumhoz készült klippek minden sikert felülmúltak. Az MTV díjat nevezett el Michael Jacksonról, hogy kifejezzék tiszteletüket a mvész eltt. Idközben se szeri, se száma nem volt az életmdíjaknak, kitüntetéseknek. 1992-ben Michael életre hívta a Heal The World Alapítványt, amely az eltelt években több millió dollárral támogatta az arra rászoruló gyermekeket a Föld minden pontján. Michael még ez évben koncertkörútra indult, ami az egész világot felrázta.
A Black or White cím videóklip hatalmas sikert aratott és új korszakot nyitott a morphine eljárással (képek egymásba olvasztása). A Remember the Time-ban olyan sztárok szerepelnek, mint Eddie Murphy, Imane és Michael Johnson. Hogy a kosarasoknál maradjunk: Michael másik klipjében, a Jam-ben Michael Jordannal a kosárlabda legnagyobb sztárjával forgatott.
1993-ban Jackson minden figyelmét a tv kötötte le. Él interjút adott Oprah Winfreynek birtokáról, amely az ABC TV legnagyobb sikere lett, valamint a 4. legnézettebb msor Amerikában. A Super Bowl félidejében tartott eladása pedig egyenesen a legnézettebb msor lett az amerikai kontinensen.
Ugyanebben az évben szörny vádak érték Michaelt. Azzal vádolták meg, hogy megrontott egy fiatal gyereket. A vádakat soha nem tudták bebizonyítani, s Michael mindvégig kitartott amellett, hogy csupán így szeretnének pénzt szerezni Tle. Azonnal orvosi vizsgálatoknak vetette alá magát, de az FBI is kénytelen volt belátni, hogy Michael ártatlan. Peren kívüli megállapodás született a szülkkel, akik pénzért feladták mindazt, amit addig állítottak. A sajtó viszont nem nyugodott, vért akart látni és az eseményektl függetlenül Michael hírneve súlyos csorbát szenvedett.


VII. Az él legenda
1993-ban Michael, ha tehette inkább nem mutatkozott. Többek között Elton John rejtegette t a házában, a vérszomjas sajtó ell. Ezután következett néhány exklúzív interjú, majd Michael nekilátott következ albumának elkészítéséhez, amelyben dühét, elkeseredettségét szerette volna kiadni. Saját lemezcéget alapított MJJ Music néven, amely a Sony-n belül mködik. Ezen keresztül már teljes egészében látja el a produceri feladatokat a következ nagylemezén.
Az album 1995-ben jelent meg HIStory címen, s ekkorra már a kedélyek is csitulni látszottak. Dupla albumról volt szó, amelyen 15 újrakevert number one sláger, valamint 15 vadonatúj dal volt hallható. A lemez nagy sikernek örvendett az egész világon, Michael pedig koncertkörútra indult. A két részes turné újabb rekordokat döntött, s végre Magyarországon is élvezhettük ennek a zseniális mvésznek az eladását.
1995-ben Michael mindenki meglepetésére házasságot kötött Elvis Presley lányával, Lisa Presleyvel. A házasság nem tartott sokáig, viszont barátokként váltak el egymástól.
Az évek folyamán jó barátság alakult ki Jackson és Bill Clinton között, Michael többször is kampányolt a politikus mellett.
A HIStory albumon hallható Scream cím számban duettet énekelt hugával Janettel. A You Are Not Alone-ban Lisával szerepelt együtt, 1996-ban pedig unokaöccseivel állt össze egy dal (Why) erejéig.
1997-ben jelent meg a Ghosts cím film, amelyet mindenképpen Michael táncos eladásainak legjobbjai között kell számontartani. A filmben elképeszten dinamikus, látványos táncjelenetek, és eszméletlenül jó trükkök is láthatók, ez utóbbiak Stan Winstonnak, a többszörös Oscar-díjas rendeznek köszönhetk. A film több díjat nyert, Cannesban is bemutatták.
Majdnem a filmmel egy idben jelent meg a Blood On The Dance Floor cím remix album, amely 5 vadonatúj számot és 8 újrakevert dalt tartalmaz. Michael, aki eddig nem kifejezetten szerette a remixeket, most a szakma legjobbjaira bízta a munkát.
1999-ben jótékonysági koncertet szervezett Michael Jackson és Barátai néven, amelynek révén több millió dollárral támogattak 3 szervezetet. Eljött az ideje annak is, hogy Michael újra stúdiókba vonuljon, elkészíteni legújabb albumát, amely az ígéretek szerint az utolsó lesz, s ezután Michael szeretne visszavonulni.

VIII. Család
Michael 1996-ban házasságot kötött korábbi ápolónjével Debbie Rowe-val, akitl két gyermeke született, Michael és Paris. A pár azóta különvált, mégis barátokként tekintenek egymásra. A gyermekek gyorsan nnek és hála Istennek a legjobb egészségnek örvendenek.
Michaelre a szakmabeliek úgy tekintenek, mint él legendára. Nem találunk olyan együttest, olyan eladót, amelyre ne lett volna hatással ez a zseniális ember. Emberbarát tevékenységét pedig az ez évben indított Heal The Kids nev alapítványával koronázta meg, beszédei minden eddigi sikert felülmúltak.

IX. S akkor jöttek a gondok
Egészen 1997-ig úgy tnt, hogy minden rendben van Michael Jackson körül. Innentl azonban folyamatosan kisebb-nagyobb bajokba került. Ez valószínüleg kapcsolatba hozható azzal is, hogy egyesek szerint HIStory elnevezés projectje nem ért el akkora sikert, mint amekkorára számítottak. Mindennaposakká váltak a zenei kiadójával, a Sony Music Entertainmentel való vitáik. Michaelnek megvoltak a saját elképzelései arról, hogy hogyan kell sikeres lemezt csinálni, a Sony azonban rendre megakadályozta Jacksont abban, hogy véghez vigye tervét. Megtiltotta pár kislemez megjelenését, nem készülhettek el tervbe vett videóklipek, s akadályozták Michaelt más egyéb anyagok, például koncertfelvételek televízióknak való eladásában is.
Harcuk 2002-ben csúcsosodott ki, amikor Jackson azzal vádolta meg a Sonyt, hogy legutolsó nagylemezének sikereit egyszeren szabotálták. Michael rasszistának hívta a Sony vezér Tommy Mottolát, akit késbb ki is rúgtak a cégtl.
Zenei téren nagy csalódás várt Jacksonra az új évezredben. A folyamatosan eltologatott új nagylemeze, amely 2001. Októberének végén jelent meg, nem váltotta be a hozzá fzött reményeket. Mégha Jackson tökéletes anyagot is adott ki a kezébl, és a sikertelenség egyértelmen a Sony számlájára volt írható, Michael nagy veszteséget könyvelhetett el.
Ugyan már készül az új album, ennek megjelenése azonban továbbra is kérdéses.
Üzleti téren sem volt sokkal sikeresebb. Tevei folyamatosan meghiusultak. Becsdölt egy Internetes cége, illetve a régóta tervezett vidámparkok sem épültek meg végül.
Szakmai problémái mellett szinte hétrl-hétre újabb pletykák jelennek meg a sajtóban a különös magánéletérl. Hol a gyermekeivel való kapcsolatával, hol megjelenésével, de Jackson rendszeresen magára vonja az emberek figyelmét.
Az utóbbi idben azonban sajnos túlságosan is sokan kritizálták t. A 2003-ban megjelent Bashir interjú után ráadásul újra elvették a pedofil témát, st szóba került az is, hogy elveszik tle gyermekeit is, akiknek száma idközben háromra egészült ki egy örökbefogadott kisfiúval.
A Jacksonhoz közel álló körök azt állítják, hogy Michael rendületlenül dolgozik tovább. S bár zenei téren egyenlre meg van kötve a keze, már készen áll az új albuma, valamint komoly filmes babérokra tör. Az idén Februárban történt személycserék után remélhetleg újra felfelé ível majd Michael Jackson pályája..

« bezár

Michael Jackson cikkek