Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Heaven Street Seven

Bibliográfia - Heaven Street Seven

Az idei év áprilisának legelején - majdhogynem pont két évvel a zenekar szélesebb körű hazai ismertségét elhozó Cukor című album megjelenése után - kerül a boltokba a Heaven Street Seven új albuma, a Kisfilmek a nagyvilágból. De, hogy mi is történt eddig?

Az úgy volt, hogy...

...az együttest két, zenészmúlttal is rendelkező főiskolás, Szűcs Krisztián és Németh Róbert alakította 1995 elején. A zenekarhoz hamarosan csatlakozott Kiss Endre gitáros és Orbán Gyula dobos, majd az 1995 nyarán, Stuttgartban rögzített, '95 őszén magánkiadásban megjelentetett Tick Tock No Fear című angol nyelvű kazetta megjelentetése után, a zenekar dobosának volt zenésztársa, Balczer Gábor gitáros.

tovább »Az első felállás 1996 nyarán új anyagot rögzítetett - ismét, csakúgy, mint a Cukor című albumig minden esetben - Stuttgartban, ismét csak a már az első anyagot is jegyző Bernhard Hahn producer-hangmérnök irányításával. A később Goal címre keresztelt dalcsokor 1997 őszén jelent meg a hazai Warner labelként alapított 1G Records kiadásában. A lemezen hallható Wallflower című szám klipje nyomán az akkor már (Kiss kiválása után) ismét négytagú együttest jópáran ismerték- és szerették meg idehaza, bár - minő félreértés - nem kevesen egy "jó kis angol együttest" véltek felfedezni a képernyőn.

A zenekar 1998-as Budapest Dolls című albumának hallatán aztán már egyértelművé vált, hogy hazai zenekart hallhat a nagyérdemű, hiszen a lemezen négy magyar nyelvű dal is helyet kapott. A négy dal közül kettő, a Valami és a Hip Hop Mjúzik komoly szerepet játszott abban, hogy a Heaven Street Seven egy jókorát lépett az "ígéretes" zenekarok parkolójából az "elismert" és "közkedvelt" státusz felé. Más is történt azonban: az együttes a lemez megjelenése után, Takács Zoltán személyében egy állandó billentyűsre tett szert (addig majd' egy évig a quimby-s Balanyi Szilárd egészítgette ki a zenekart ezen a poszton).

Még két év kellett ahhoz, hogy Szűcs Krisztián és csapatát végleg megismerje az ország. 2000 tavaszán megjelent az együttes első tisztán magyar nyelvű albuma, a Cukor, melynek bevezető kislemez-slágere, a Hol van az a krézi srác a hazai, alternatívnak nevezett zenekarok világában szinte példátlan módon vezető rádiós sláger lett, s mint ilyen még a rádiós játszási listákat is vezette egy darabig. A lemezről, - melynek munkáit a német producer-jóbarát és az elektronikus popzenében utazó Neo duó két tagja fogta össze - a Krézi srác mellett még két újabb sláger, a Sajnálom és a Mozdulj, is kikerült. A zenekar - amellett, hogy koncertzenekarként évről-évre nagyobb közönséget vonz az ország klubjaiba és fesztiváljain - ezzel a gitárzenét és modern zenei megoldásokat jó ízléssel elegyítő albummal lett végül országosan ismert és elismert együttes, a Heaven Street Seven frontembere, Szűcs Krisztián pedig személyiségével meg a dalokhoz írt sajátos, izgalmas és szellemes szövegeivel bekerült a legkedveltebb hazai dalszerző-énekesek körébe. Külföldi elismerés is jutott: a Cukor három számának angol nyelvű felvételeiből összeállított White Lies In HiFi maxit a patinás angol Record Collector méltató szavakkal a hónap kislemezévé választotta.

Most pedig, 2002 tavaszán itt a zenekar új nagylemeze, a Kisfilmek a nagyvilágból, mely a Heaven Street Seven zenekar eddigi leghosszabb, legtöbb dalt tartalmazó és feltétlenül eddigi legjobban sikerült nagylemeze. Olyan album ez, melyen a hallgató a már kiforrott, "hevenyes" zenei világot hallhatja, és amelyen egyszerre találhatunk "rádióbarátnak" nevezhető "3 és fél perces" slágeres kisfilmeket, 6-7 percig merészkedő lassan kibomló, együtténeklős számokat, Dél-Amerikába vágyakozó igazi hazai ízű kuplét és digitális megoldásokkal megtámogatott, zsírosabb zenei egyedeket. A színesen egységes, persze ismét teljes egészében magyar nyelvű albumot, - melyet a zenekar ismét régi német producer-hangmérnök barátjával, Bernhard Hahnnal és a Neo formáció két tagjának közreműködésével készített el - februárban az Éjszaka című kislemez előzte meg és vezette fel.

A HS7 tagjai:
SZŰCS KRISZTIÁN - ének, gitár
BALCZER GÁBOR - gitár
TAKÁCS ZOLTÁN - billentyűs hangszerek
NÉMETH RÓBERT - basszusgitár
ORBÁN GYULA - dob, ütőhangszerek

« bezár

Diszkográfia - Heaven Street Seven

Tick tock no fear - 1995
Goal - 1997
Budapest Dolls - 1998
Cukor - 2000
Kisfilmek a nagyvilágból - 2002

Heaven Street Seven cikkek