Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Sarah Brightman

Bibliográfia - Sarah Brightman

Sarah hároméves korában már tánc- és balettórákra járt, kilenc évesen pedig klasszikus énekből vett leckéket. 1973-ban debütált a világot jelentő deszkákon: a londoni Piccadilly Theatre I and Albert című előadásain Viktória királynő egyik lányát, Vickit játszotta. 1976-ban csatlakozott a Pan’s People nevű tánccsoporthoz. 18 éves korában átment Arlene Philips táncegyütteséhez, a Hot Gossiphoz, s velük készítette el első kislemezét.

Űrhajósok, szerelemlovagok, ufók

tovább »



Sarah debütáló kislemeze, az I Lost My Heart To A Starship Trooper az akkoriban divatos space-disco jegyében készült. Angliában a dal bekerült a Top 10-be. (A slágert 1997-ben Paul Verhoeven Csillagközi invázió című filmjének premierjéhez kapcsolódva a UCF együttes feldolgozta, s felhasználták Sarah énekének egyes részeit is.) A folytatás már Sarah Brightman and the Starship Troopers néven jelent meg 1979-ben: The Adventures of the Love Crusader. Még ugyanabban az évben került piacra a Love In A UFO című kislemez is. Sarah 1979-ben feleségül ment a Tangerine Dream együttes produceréhez, Andrew Graham-Stewarthoz.

A zenés színpadok sztárja

1980-ban Sarah elment egy meghallgatásra, ahol Andrew Lloyd Webber új musicalje, a Macskák (Cats) számára válogattak szereplőket. Tehetsége meggyőzte az illetékeseket, s megkapta Jemima szerepét. A premierre 1981. május 11-én került sor a New London Theatre-ben. 1983-as kislemeze, a Him B oldalán Sarah a Macskák nagy slágerét, a Memoryt énekli. Ugyanebben az évben elvált férjétől, majd nem sokkal később hozzáment Lloyd Webberhez. Színpadi karrierje tovább folytatódott. 1984-ben a Song and Dance előadásain Emma szerepét játszotta, a következő évben pedig a Requiem előadásában vett részt. (Mindkét mű zeneszerzője Lloyd Webber.) Utóbbiért az énekesnőt Grammy-díjra jelölték. 1985-ben újabb szerepben láthatta a közönség: Valencienne-t alakította Lehár Ferenc A víg özvegy (The Merry Vidow) című klasszikusában. Férje kifejezetten az ő számára írta Christine szerepét Az operaház fantomja (The Phantom of the Opera) című új musicaljében, mely 1986 októberében került színpadra, két évvel később pedig a Broadway-n is előadták. Érdekesség, hogy a Gaston Leroux-regény két évvel korábbi, Ken Hill-féle változatában már felajánlották Christine szerepét Sarah-nak, de az énekesnő egyéb elfoglaltságai miatt elutasította azt a felkérést.

1988-ban jelent meg a The Trees They Grow So High (Early One Morning) című CD, melyen az énekesnő Benjamin Britten dalait énekli. A következő évben került piacra Sarah második szólóalbuma, a The Songs That Got Away, amelyen a színpadi szerepeiből ismert dalokat adja elő. 1990-ben jelent meg harmadik szólólemeze. Ekkor került sor egy újabb színpadi szereplésére is, ezúttal az Aspects Of Love-ban, megint egy Lloyd Webber-műben: Rose szerepét Sarah a darab londoni és New York-i előadásain is eljátszotta. Ugyanebben az évben elvált Andrew Lloyd Webbertől, de barátok maradtak.

Szólókarrier

Sarah tulajdonképpeni szólókarrierje a \'90-es években kezdődött, amikor találkozott új menedzserével és barátjával, Frank Petersonnal. Peterson korábban például Michael Cretu világhírű projektje, az Enigma munkájában vett részt, s a formáció zenei világa inspirálóan hatott Sarah szólóénekesnői pályájára is. Együttműködésük első állomása a Dive (1993) című album volt. Ezt követte a Fly (1995) című nagylemez, melynek egyik szerzeménye, az A Question Of Honour világsláger lett részben annak köszönhetően, hogy az akkori bokszvilágbajnokságon Henri Maske és Graciano Rocchigiani nagy érdeklődéssel várt mérkőzésének felvezető zenéje volt. A következő évben Maske búcsúmeccsén hangzott el a \'90-es évek talán legnépszerűbb és legszebb duettje, a Time To Say Goodbye, melyet Sarah a világtalan tenor, Andrea Bocelli társaságában énekelt. A felvétel óriási sikernek bizonyult, csak Németországban több mint hárommilliót adtak el belőle. Az énekesnő szólókarrierje töretlenül ívelt felfelé: az Eden (1998) és a La Luna (2000) című lemezei ugyancsak világsikert arattak. 2001-ben megjelent Classics című albumán operaáriákat és más klasszikusokat énekelt. (Ez a lemez 2006 végén Európában ismét megjelent.) A Harem (2003) című CD-jén a Közel-Kelet zenéjét a pop műfajjal párosította. Az új évezredben világ körüli turnén vett részt, melynek legemlékezetesebb pillanatait DVD-n is kiadták.

« bezár

Diszkográfia - Sarah Brightman

The Trees They Grow So High (1988)
The Songs That Got Away(1989)
As I Came of Age(1990)
Sings the Songs of Andrew Lloyd Webber(1992)
Dive(1993)
Surrender(1995)
Fly(1995)
Timeless / Time To Say Goodbye(1996)
The Andrew Lloyd Webber Collection(1997)
Eden(1998)
The Trees They Grow So High (új kiadás1998)
La Luna(2000)
Fly II (korlátozott példányszámban,2000)
The Very Best of 1990–2000(2001)
Classics(2001)
Encore(2002)
Harem(2003)
The Harem Tour CD (korlátozott példányszámban,2003)

tovább »


The Harem World Tour – Live From Las Vegas(2004)
Love Changes Everything: The Andrew Lloyd Webber Collection, Volume 2(2005)
Diva: The Singles Collection (2006)
Classics – The Best Of (2006)

« bezár