Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Desperado

Bibliográfia - Desperado

1993
1993 januárja érdekes színfoltja volt Debrecen könnyzenei életének. A helyi rockzene utolsó fellángolására készült, az éppen gyermekcipben lév "gépzene" - ahogy a szakma akkor hívta - els szárnypróbálgatását kezdte, techno-disco néven. A szitu azért volt érdekes, mert az akkori "Ki mit tud?" indulói közül a President, (kik dallamos rockzenét játszottak) - soraiban a késbbi Kerozinos Axellel és a leend Desperado-s Zsoltival - a verseny egyik nagy esélyesének számított. Mondanom sem kell, hogy a "gépzene" képviseletében induló Tornádó együttes a Kerozinos Mosquitóval és a Desperado-s Zoy!-al soraiban nem sok eséllyel vehette fel a versenyt a rock zenészekbl álló zsri eltt. Aki látta az akkori versengést, nem hitte volna, hogy 7 év múlva más felállásban sokkal nagyobb sikerekre lesznek képesek ezek a fiúk.

tovább »1998 – 2000
Eltelt 7 év. A Kerozin elbb ébredt. Mosquitó és Axel összállt, malackodtak egy nagyot, és a közönség egyértelm reakciója dá, dá, dá volt.
Zsolti és Zoy! irigykedve figyelték barátaik sikerét. Valami hasonlóra vágytak volna k is: a közönség elismerésére, nagy slágerekre. Axel és Mosquito is érezte ezt és segítettek a srácoknak. Megszületett a név egy régi nagy kedvenc film címébl: Desperado. Így minden összevágott. Vidám temperamentumos srácok és egy idközben hozzájuk csatlakozó tüzes hölgy, Meli. 1998 nyarán, egy 4 számos demo CD-t készítettek. Meli fantasztikus szervezi készségének köszönheten szinte azonnal elkezdtek koncertezni, és a rádiók is msorukra tzték az els számokat. A Desperado végig koncertezte az ország keleti féltekét, de a Dunántúlról is napról-napra több meghívás érkezett!

A zenekar idközben megtalálta végleges arculatát, és az új énekesn, Betti személyében ütképes hangra lelt. Meli távozott a csapatból, így lett háromtagú a Desperado: Betti-ének, Zsolti-ének, rap, és Zoy!-szöveg, énekdallamok. Elkészült az Aranyhal cím szám, ami áttörést hozott az együttes életében. A BMG-Ariola lemezszerzdést kínált a Desperado-nak. Megjelent az Aranyhal cím maxi és a hozzá tartozó videoklip, amelynek forgatása sem volt egyszer. Az Adria egy kis szigetére ment a stáb és nem mindennapi körülmények között forgatott. 10 méterrel a víz alatt életveszélyben, de mégis meglep bátorsággal lubickoltak a selllányok. Egy szikla ormán állt Zoy! mint Poszeidon, Zsolti pedig a gonosz kalóz kapitány szerepében alakított nagyot.
A videoklip forgatása után stúdióba vonult az együttes, hogy elkészítse els nagylemezét. Az elzetes tervek szerint 11 saját szám került volna az albumra, ám egy váratlan baleset meghiúsította az elképzelést. A Kerozin és a Desperado egy közös koncertre indult éppen, amikor a Kerozin autója Hajdúsámson határában az árokba borult. Az autóban tartózkodott a Desperado énekesnje Betti is, aki súlyos szegycsonttörést és csigolyarepedést szenvedett. A gyógyulás hosszú heteket vett igénybe, így a koncepciót át kellett alakítani.

Végül 9 saját számmal és egy Mosquito remix-szel, valamint egy Ger-Man, Dj Scaty nevével fémjelzett Megamix-szel lett teljes az album. A csúszás miatt csak november elején látott napvilágot a nagylemez, - melynek címe: Kívánhatsz bármit - majd röviddel ezt követte az együttes második maxija, amely két lassú számot tartalmaz, Bújj hozzám és a Szomorú alkalom címmel. Az utóbbiból - amely egy szép karácsonyi lassú dal - videoklip is készült. A forgatás a Vajdahunyad várában, a Dunaparton, valamint a kis földalatti egyik megállójában történt és mindössze egy napot vett igénybe.

2001
A karácsonyi dal után az együttes tavaszra újabb maxit készített el, a már közkedvelt Akarom t! cím számból. Természetesen a videoklip is készült hozzá. A maxi és a klip május elején látott napvilágot! Az Akarom t! beváltotta a hozzá fzött reményeket. Hétrl-hétre srsödtek a fellépések, a meghívások! A klipet sem kellett sokáig vadászni a zenei csatornákon! Rengeteg emlékezetes fellépés, több Road Show, szabadtéri buli és néhány nagy fesztivál, valamint a 2001.-es Ifjúsági Atlétikai Világbajnokság nyitó és záró ünnepségén való részvétel után a csapat elérkezettnek látta az idt egy újabb dal bemutatására.

2002
Így 2002 februárjában egy következ -sorban a 4.- maxi Cd-t és videót jelentetett meg az együttes, melynek címe, Tanár Úr! A dal a Kívánhatsz bármit cím nagylemezen is megtalálható. A Desperado vallja, hogy csak akkor tud fenn maradni egy együttes hosszútávon, ha alkalmazkodni tud az adott kor zenei igényéhez, st elremutató és egyedi dolgokat is tud produkálni. Az igazán jó csapat nem egy lemezes. A Desperado is hosszútávra gondolkodik. Remélik a közönség is így akarja majd.
Nyáron megjelent, már a II. album előhírnökeként a Gyere és álmodj! című dal és a hozzá készített videoklip, melyet a közönség és a médiák is nagy szeretettel fogadtak! November 1.-én megjelent a Desperado II. albuma, Gyere és álmodj! címmel. A nagy érdeklődésre jellemző, hogy már karácsonyra aranylemez lett! Ezzel egy időben, az első Kívánhatsz bármit című album is bearanyozódott!!!

2003
Nyár elején egy újabb dallal jelentkezett az együttes, a Rajtad múlik cíművel, melyhez szintén klipet is forgattak. Ezzel a dallal a platina státusz közelébe értek, ami remélhetőleg már csak hetek kérdése!

Novemberben megjelent a Gyere és álmodj! című második nagylemezről, a harmadik kimásolt maxi, az Ég veled!, mely egy lírai, lassú dal! Zsolti és Zoy! ötlete alapján készült a dal videoklipje, mely az első, amit filmre forgatott a Desperado.
Még Karácsony előtt átvehette a csapat, a „Gyere és álmodj!” című, második albuma után járó Platinalemezt!

2004
Augusztus elején megjelent a „Csak egy perc…” című legújabb Desperado maxi lemez. Az új dal, az októberben napvilágra kerülő, azonos című 3. nagylemez előfutára. Természetesen klip is készült a szerzeményhez, melyet egy pesti háztetőn forgattak, és igen színesre, látványosra sikeredett.
A harmadik album – „Csak egy perc…”, októberi megjelenése, a legádázabb kétkedőket is meggyőzte arról, hogy van keresnivalója a csapatnak a popzene hazai világában.

2005
Márciusban készült el, az „Add nekem az álmod!” című kislemez, melyhez a már jól bevált filmes stábbal alkották meg a klipet is. A forgatás, két Budapesti helyszínen zajlott: a kisfilm buli része a Spoon hajón, ami egy abszolút exkluzív hely a Duna pesti oldalán, a hálószoba-jelenetek pedig a Hotel Budapest, a "Körszálló" elnöki lakosztályában.
Májustól elindult a Desperado Zenekar élő koncert körútja! Elérkezettnek látták az időt, hogy a Desperado dalokat élő hangszeres kísérettel is bemutassák a nagyközönségnek. Betti - ének, Zsolti – vokál, gitárok, és Zoy! – akusztikus gitár, három zenészbarátjuk társaságában lép a koncert színpadokra.
Nyár közepén, a trió „Csak egy perc…” című nagylemeze is bearanyozódott, így már 3 aranylemezzel büszkélkedhet a Desperado! (Valamint egy platinával!)
Augusztusban elkészült a Desperado új weblapja. Rengeteg újdonság és naprakész, friss információn kívül, egy Magyarországon egyedülálló kezdeményezéssel, egy online web-tv elindításával is színesítik a site-ukat! Itt találhatók koncert összeállítások és videohírek is.

Október 1-én, egy újabb lírai dal látott napvilágot maxi formájában, a „Fáj” című. A 3. album megjelenésekor a csapat weblapján egy szavazóoldalt indítottak, ahol a látogatók belehallgathattak az új lemez dalaiba, és szavazhattak a nekik legjobban tetszőre. A kiértékelést követően, ez volt az a dal, amire a legtöbb szavazat érkezett. Betti, Zsolti és Zoy! bízik a rajongók „szimatában” , és remélik a napokban történő klipforgatást követően, az elkészült videóval együtt – mely Zsolti forgatókönyv ötletén alapul – sikeres lesz ez a legújabb daluk is!

Forrás: Desperado, 2005 - 10 - 22

« bezár

Diszkográfia - Desperado

13 - Fáj! (kislemez - 2005.)
12 - Add nekem az álmod (kislemez - 2005.)
11 - Cak egy perc... (Aranylemez - 2004.)
10 - Csak egy perc... (kislemez - 2004.)
09 - Ég veled (kislemez - 2003.)
08 - Rajtad múlik (kislemez – 2003.)
07 - Gyere és álmodj! (Platinalemez - 2002.)
06 - Gyere és álmodj! (kislemez - 2002.)
05 - Tanár úr! (kislemez - 2002.)
04 - Akarom őt (kislemez - 2001.)
03 - Bújj hozzám és Szomorú alkalom (kislemez - 2000.)
02 - Kívánhatsz bármit! (Aranylemez - 2000.)
01 - Aranyhal (kislemez - 2000.)

Desperado cikkek