Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Ákos

Bibliográfia - Ákos

Ákos páyája tizenöt éve tart. Ezalatt 21 magyar nyelvű és hat angol albumot készített. A magyar kiadványok többsége aranylemez lett, de platina is van köztük. A tízmillió lakosú Magyarországon összes kiadványának együttes eladásai megközelítik az egymillió példányt. Mozgalommá szélesedett hallgatósága mára elsősorban a 25-35 éves korosztályból kerül ki.

Ő az az előadó, aki a legtöbbször, szám szerint tíz alkalommal töltötte meg rajongóival a kilencvenes évek legnagyobb fedett magyarországi koncerttermét, a 13.000-férőhelyes Budapest Sportcsarnokot.

tovább »


Az ország összes koncertszínpadát jól ismeri: 20 országjáró turné főszereplőjeként több mint 150 élő koncertet adott. Fellépett Londonban, Groningenben és Barcelonában is.
Videókiadványai az eladási listák élén szerepelnek, de az övé a vezető kiadvány a könnyűzenei DVD-k piacán is.
Számos szakmai díj tulajdonosa, közülük kiemelkedik az Artisjus (Szerzői Jogvédő Hivatal) Huszka Jenő-díja, a BRAVO magazin nemzetközi szintű elismerése három alkalommal (Otto-díj), az eddig kapott számos Arany Zsiráf-díj, valamint a VIVA Comet-díj (2001, 2003).
Dalszerzői-előadóművészi munkája mellett ezidáig öt verseskötete látott napvilágot, 2001-ben színész barátjával, Kaszás Attilával közösen verses hangjáték-albumot készített.
Rangos nemzetközi felkérésnek tett eleget, amikor a Disney Tarzan című produkciójához Phil Collins dalszövege alapján magyar műfordításokat készített, és a betétdalokat Leslie Mandoki müncheni stúdiójában énekelte fel.
Szintén felkérésre, zeneszerzőként működött közre a Terror Háza Múzeum létrehozásában: ezért a munkájáért a köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át.

Sokoldalúságának további bizonyítékai a Vígszínház Bertolt Brecht-előadásához írt színházi zenéje, színjátszási ambíciói (az Oliver! musicalben ő játszotta és énekelte Bill Sikes szerepét), öt saját forgatókönyv alapján rendezett videóklipje, valamint évek óta készülő film-forgatókönyve.

Külgazdaság szakon végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, 1992-ben. Diplomamunkáját \'Zeneművek, mint szerzői alkotások nemzetközi hasznosítása\' címen írta. Saját stúdiójában dolgozik, saját lemezkiadója gondozza albumait. Két idegen nyelven, angolul és olaszul beszél. Nős, két gyermek édesapja.

1989-től: A korszak legnagyobb hazai hanglemezkiadójának exkluzív művésze (Hungaroton)

1991: Az Év Énekese díj (az Ifjúsági Magazin olvasóinak szavazata alapján).

1992: Az Év Énekese, Az Év Szövegírója, A Legkarizmatikusabb Popszemélyiség díja (IM)

1993
A BRAVO popmagazin szavazásán zenekarával megnyeri a nemzetközi hírű Otto-díjat. Az első magyar \"Grammy\" díjkosztáson zenekarával három Arany Zsiráf-díjat nyer (Az Év Koncertje, Az Év Popzenekara, és Az Év Poplemeze). Elkészíti első önálló albumát, melynek nemcsak zeneszerzője és szövegírója, de producere és zeneműkiadója is ő. A szólólemez a magyar eladási listára (Top 40) a harmadik helyen lép be, s a következő héttől nyolc héten át No. 1. A KARCOLATOK aranylemezzé érik. A U2 világturné vendégeként a Népstadionban lép fel. Angol nyelven is megjelenik első szólólemezének anyaga, SO MUCH LARGER címmel.

1994
Hosszútávú produceri szerződés a BMG Ariola Hungary lemezkiadóval. Sikeres szólólemezének folytatásaként elkészíti a második Ákos-albumot: a TEST 1994 márciusában jelenik meg; azonnal a harmadik helyre ugrik a MAHASZ Top 40 eladási listáján és öt hét alatt aranylemez lesz. \'Az Év Dala\' kategóriában elnyeri az ARTISJUS Szerzői Jogvédő Hivatal által alapított Huszka Jenő-díjat. Az Arany Zsiráf-díjat ezúttal Az Év Videója kategóriában nyeri meg, a szólóalbumon megjelent Hello című dal videóklipjével. Az Év Énekese díj, az Év Videója díj. Budapest Sportcsarnok-beli szólókoncertje kirobbanó sikert arat, ezt követően országjáró turnéra indul. A Fehér Sólyom Zeneműkiadó tulajdonos-cégvezetőjeként beválasztják a Magyar Zeneműkiadók Szövetségének elnökségébe. Az MCM Entertainments nemzetközi rádiós szervezet hat élőben rögzített Ákos-dal sugárzási jogát vásárolja meg. A dalok a világ 18 országának több, mint 320 rádióállomásán hallhatóak, közülük a Monumentum című felkerül az MCM koncertalbumára, melyen Ákos olyan rangos előadók közt szerepel, mint George Michael, Whitney Houston, U2, Nirvana, Mariah Carey, Phil Collins és mások. A TEST angol változata ALL IS ONE címmel lát napvilágot.

1995
Eszenyi Enikő felkérésére zenét komponál Bertolt Brecht Baal című darabjához, amelyet a Vígszínház mutat be. Négy kategóriában jelölik Arany Zsiráf-díjra: Az Év Lemeze, Az Év Videója, Az Év Hangfelvétele, Az Év Lemezborítója. A Merlin színház Dalnokversenyén kortárs írók, költők és zeneszerzők közt szerepel (pl. Bereményi Géza, Spíró György, Csukás István, Dés László, Mártha István, Selmeczy György). A Music Television Europe sugározza My Song For You című klipjét. Harmadik szólóalbuma, az INDIÁNTÁNC a MAHASZ-lista második helyén debütál, és 16 héten át tartja pozícióját; négy hét alatt lesz aranylemez. Nyolcadik teltházas BS-koncertjét novemberben rögzíti a TOP TV. Megjelenik új verseskötete, a Szavak és csendek. Kilencedik aranylemezét a Bravissimo!-Best of Hungary válogatásalbumért veszi át.

1996
Ismét az alábbi négy kategóriában jelölik Arany Zsiráf-díjra: Az Év Lemeze, Az Év Videója, Az Év Hangfelvétele, Az Év Lemezborítója. Saját soron következő albumán dolgozik, és négy más projektben is részt vesz: szöveget ír Tunyogi Orsolya és Kentaur szólólemezére, valamint saját stúdiójában készült felvételével közreműködik az Elvarázsolt Edda-dalok albumon és a nagysikerű Juventus Olimpia `96-lemezen. Megjelenik első szóló-koncertalbuma, az ÉLő DALOK, mely a MAHASZ Top 40 eladási lista első helyén nyit. (Az INDIÁNTÁNC ekkor még mindig 36. ugyanitt). A megjelenés napján hat órán át dedikál a Violin Zenestúdióban. A magyar pop két nagy öregje, Charlie és Demjén Ferenc után meghívást kap a Magyar TV Koktélbár című műsorába, egy exkluzív, egyórás életmű-beszélgetésre. Két év óta először indul országos turnéra: a hét állomáson csaknem tízezer jegyvásárló kíváncsi a produkcióra. A magyar hanglemezpiac minden jelentős kiadója rendkívüli érdeklődést mutat 1997 tavaszára tervezett lemeze iránt. A Juventus Rádió jótékony célú Aranypartijának záróprodukciójaként lép fel a Budapest Sportcsarnokban, ugyanitt kapja meg tizedik aranylemezét az olimpiai lemezen való közreműködéséért. Megjelenik első kottakiadványa, tizennégy legsikeresebb dalának gitár- és zongorakivonatával. Az átalakuló ARTISJUS tagsága szavazataival a Választmányba juttatja, és felkérést kap a Huszka Jenő-díj zsűrijében való részvételre is. Karácsonyra megjelenik legutóbbi stúdióalbumának angol nyelvű verziója, a FIREDANCE.

1997
Hosszú tárgyalások után licensz-megállapodást köt a BMG Ariola Hungary-val további lemezek kiadására. A jórészt saját stúdiójában rögzített BEAVATÁS című albuma március 17-én jelenik meg, minden korábbi rekordot megdöntő hét és fél órás dedikálás kíséretében. Az album a MAHASZ-listára a második helyen lép be, a megjelenést követő héttől listavezető. Az első tíz nap alatt csaknem húszezer példány talál gazdára az anyagból. Megnyílik az Interneten az első hivatalos Ákos-honlap (www.akos.hu), ahol életrajzi adatok, diszkográfia, dalszövegek, képek, és számos információ érhető el. Május 24-én kilencedik alkalommal áll a Budapest Sportcsarnok színpadán. Az új műsor, a díszletek, a profin felkészült zenekar igazi, nagy sikert könyvelhet el: a teltházas bulin ismét fantasztikus a hangulat. Az eseményt a Magyar Televízió rögzíti, és szeptemberben tűzi műsorára. Négy állomásos nyári turnéjának minden helyszínén nézőcsúcsot dönt produkciójával. Október 6-án megjelenik első remixalbuma az újRaMIX, csaknem 75 percnyi anyaggal, koncertritkaságokkal, dance-, breakbeat- és jungle verziókkal. Az album rögtön első lesz a MAHASZ listáján: tíz nap alatt tízezer darab talál gazdára. A \"leglátványosabb magyar koncertprodukció\" további négy előadást játszik: az Őszi Turné keretében Pécs, Szombathely, Miskolc és Székesfehérvár sportcsarnokaiban szerepel nagy sikerrel. Megjelenik új videókiadványa, mely a BS-ben készült koncertfilm mellett klipeket és riportokat is tartalmaz.

1998
A Madách Színház felkéri a Charles Dickens regényéből készült színpadi adaptáció, az OLIVER! egyik főszerepére: Bill Sikes-ként a közönség olyan színész-nagyságok mellett ünnepli, mint Psota Irén, Haumann Péter, Avar István, Zenthe Ferenc. Amellett, hogy idén is jelöltként szerepel a magyar Grammy összes lehetséges kategóriájában, az Arany Zsiráf-díjat ezúttal A Legsikeresebb Rock Album kategóriában veheti át a BEAVATÁSért, melynek angol verziója I. D. S. címen jelenik meg. A könnyűzenei szerkesztőségek alapította Silver Voice-díjat Az Év Legszebb Lassú Dala (Minden, ami szép volt) kapja, ugyanitt neki ítélik Az Év előadója címet. Az Ifjúsági Magazin elismerését Az Év Albumáért veszi át. Presser Gábor, Zorán és Marton Éva után ő is megkapja a Magyar Előadóművészetért Alapítvány nemzetközileg is elismert LYRA-díját. Közreműködik a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, a Valaki mondja meg előadójaként. Más hazai rock-művészekkel együt a Budapesti Búcsú záróeseményén csaknem kétszázezer néző előtt szerepel. Szeptember 14-én megjelenik régen várt új lemeze, az IKON. A CD-n a zeneanyag mellett megtalálható a címadó dal videóklipje (Ákos maga írta és rendezte) és az első magyar Windows Desktop Téma is: ikonok, hangminták, valamint munkaasztal-háttér az IKON jegyében. A szakadó eső ellenére példátlanul hosszú, kilenc órás budapesti dedikálást követi a két alkalommal is megrendezett „virtuális közönségtalálkozó” a Világhálón. Az album azonnal a MAHASZ lemezeladási lista első helyén debütál és négy hét alatt lesz aranylemez. A második klip a Végre című dalra készült, ezúttal is Ákos rendezésében. Három év után megjelenik új verseskötete Szív, seb, ész címmel. Tizedik alkalommal tölti meg rajongóival a Budapest Sportcsarnokot: a jubileumi koncertre minden jegy elfogy. A fantasztikus hangulatú bulit rögzíti a Magyar Televízió is. Karácsonyra megszületik Márton fia.

1999
Januárban a Magyar Televízió közkívánatra kétszer is műsorára tűzi az IKON lemezbemutató előadásán rögzített koncertfilmet. Hosszú előkészítő munka után megjelenik Ákos első válogatáslemeze, az Ismerj fel és beindul a Tavaszi Turné. A Besztof-albumon a nagy slágerek mellett öt olyan felvétel található, melyek korábban nem jelentek meg Ákos-albumon. Az azonos címmel megjelenő VHS-kiadvány 17 klipet és egy 70 perces koncertfilmet tartalmaz, valamint egy ajándék koncert-CD-t. Az Ismerj fel a megjelenés napjától első a MAHASZ eladási listán. Minden korábbi rekordot megdönt a tíz órán át tartó budapesti dedikálás. Az ezt követő dedikálóturné során a vidéki lemezboltokban is óriási az érdeklődés. A műfaj legrangosabb rendezvényén két kategóriában is megkapja az Arany Zsiráfot: Az Év Rock-albumáért és élete első kliprendezéséért Az Év Videóklipje-díjat (Ikon). Tavaszi és nyári turnéja során közel tizenkétezren tekintik meg produkcióját. A kettő közti szünetben a Disney felkérésére megírja a TARZAN című egész estés rajzfilm Phil Collins által jegyzett dalainak műfordításait. A magyar verziót ő maga énekli szalagra Lezlie Mandoki müncheni stúdiójában. Call My Name címmel megjelenik új, sorrendben ötödik angol nyelvű albuma. A CD formátum a nyolc új felvétel mellett hatalmas multimédiás anyagot tartalmaz: korábbi lemezek dalait, kiadatlan koncertfelvételeket, a Vígszínház Brecht-előadásához írott zenéjét, nyolc videóklipet, kétszáz fényképet, dalszövegeket és számítógépes segédanyagokat. Az album a korlátozott példányszám ellenére az albumeladási lista második helyéig jut. Az év végén Ákos közreműködésével még további két kiadvány lát napvilágot: Szebeni András fotóművész Hölgyeim és Uraim című, prominens magyarokat bemutató fotóalbumában szerepel Faludy György, Jancsó Miklós, Eszenyi Enikő, Cserhalmi György társaságában; valamint Burger Barna fotóművész NEW YORK-albumában jelenik meg novellája Parti Nagy Lajos, Gothár Péter, Hankiss Elemér írásai mellett.

2000
Zenekarával a Magyar Rádió delegáltjaként Hollandiában ad koncertet az Eurosonic 2000 nevű fesztiválon, az előadást élőben közvetíti a holland FM3 állomás. Saját lemezkiadója a FalconRecords kizárólagos terjesztési szerződést köt az EMI Magyarországgal. Az Év Koncertprodukciójaként eMeRTon-díjra terjesztik fel. Arany Zsiráf díjat nyer Az Év Rockalbuma kategóriában (három esztendeje megszakítás nélkül ő kapja ezt az elismerést), valamint Az Év Filmzenéje kategóriában a Tarzan-albumért. Az Ifjúsági Magazin alkotói díjjal jutalmazza, és több kategóriában is jelölik a Z+ új alapítású videódíjára. Filmlevelei havonta jelennek meg a VOX filmes magazinban, ezzel egyidőben az ELTE hallgatóinak filmes kurzust vezet. A Keresem az utam című dal Ákos 32. születésnapjára jelenik meg maxi CD-n és kazettán, a szerzemény öt verziójával, a CD-n multimédiás résszel és remixverseny-felhívással. A videoklipet ismét maga írja és rendezi is. A Fábry-show vendégeként unplugged verzióban játssza el a dalt. A maxi elképesztő eladásokat produkál: két hónap alatt csaknem 13.000 példány talál gazdára. Május 6-án Londonban lép fel együttesével: a Camden Centerben két órán át ünnepli a közönség. Júniusban Békéscsabán a város meghívására ad szabadtéri koncertet: több, mint 10.000 néző vesz részt az eseményen. Újabb aranylemezt vehet át, ezúttal a Tarzan-albumért, Lezlie Mandoki társaságában. A remixfelhívásra érkezett csaknem 200 pályaműből négy győztes felvételt jelentet meg a Keresem az utam második kislemezén, amely limitált példányszámban lát napvilágot. A készülő új album munkái mellett meghívást kap az EMI világkonferenciájára Barcelonába, ahol a cég vezetői előtt a világból összesen öt művész játszhat. A HŰSÉG szeptember 20-i megjelenése előtt a címadó dal 50 másodperces részletét teszi közzé saját honlapján: három nap alatt kétezernél is többen töltik le az anyagot. Az országos megjelenés napján délután 2-től éjjel 1 óráig dedikál a budapesti Violin hanglemezboltban. Kirobban a botrány: a mester-CD kópiái már jóval a megjelenés előtt kaphatók voltak kalózkiadásban. Az országos promóciós körút során további hét nagyvárosban összesen csaknem huszonöt órán át dedikál. Az új album azonnal a MAHASZ-albumlista első helyén nyit (öt héten át tartja ezt a pozíciót). Alig két héttel a megjelenés után Ákos átveheti a Hűség eladásai után járó aranylemezt. A címadó dalhoz klip is készül, ezt ismét Ákos írja és rendezi. Videoklipben Magyarországon először itt látható az ún. motion control technika, azaz a számítógép és precíziós mechanika mozgatta kamera. A Hűség lemezbemutatójának főpróbáját Debrecenben tartja a csapat, zajos siker mellett. A bemutatóra a budapesti SAP Rendezvénycsarnokban kerül sor: a dupla koncerten közel tízezren ünneplik Ákost és zenekarát. Erre az alkalomra jelenik meg Ákos új, sorrendben ötödik verseskötete, A hűség könyve. A kétnapos rendezvényről kép- és hangfelvétel is készül azzal a céllal, hogy DVD-n és VHS-en jelenjen meg. Az átfogó arculatváltás küszöbén álló Matáv felkéri Ákost az új kommunikációhoz illő zene megkomponálására.

2001
A Pesti Est és az est.hu közös olvasói szavazásának összesített végeredménye szerint Ákos az év magyar énekese, de a legfigyelemreméltóbb eredmény „Az év magyar dala” kategórában született: a Hűség és a Keresem az utam áll az első két helyen! Ugyanitt „az év albuma”-szavazáson Madonna legfrissebb munkája mögött, a második helyen végzett a Hűség. A Petőfi Rádió a verseskötet kapcsán készít vele műsort. Márciusban színpadra áll az Arany Zsiráf-gálán, ahol három kategóriában is esélyes: Az év magyar modern rockalbuma, Az év hangfelvétele, Az év klipje. Az este folyamán egyedül őt ünnepli a közönség hosszú percekig tartó ütemes tapssal. Vámos Miklós meghívja Rögtön jövök! című műsorába, a Magyar Televízióba. Ákos 33. születésnapjára megjelenik a Mindenki táncol című maxi, és ugyanezen a napon indul a Gyulát, Egert, Székesfehérvárt és Szegedet érintő Hűség-turné. A költészet napján verseit olvassa fel a Danubius Rádióban. Megkapja élete első platinalemezét az 1995-ös Indiántánc című album eladásai után. Júniusban a könyvhét alkalmával dedikálja új kötetét a budapesti Vörösmarty téren. Hosszú képvágási-, hangkeverési- és programozási munka után július 11-re megjelenik a koncertfilm (az aktuális klipekkel kiegészítve) DVD-n és VHS-en. Ez az első magyar tartalmú DVD-9 szabványú képlemez, rengeteg extrával. A honlapon a kiadvány kapcsán megindul az internetes kereskedelem. A kritika egyöntetűen pozitívan viszonyul a DVD-hez, a rajongók nemkülönben. A Fókusz Könyváruház szépirodalmi sikerlistáján A hűség könyve olyan írók műveivel együtt szerepel, mint John Updike (Nyúlfark és más történetek), Kurt Vonnegut (Áldja meg az Isten, Dr. Kevorkian), Márai Sándor (A gyertyák csonkig égnek), stb. A mindszentkállai Pannon Udvarház irodalmi beszélgetésre hívja, itt többszázan hallgatják Ákost a szabad ég alatt, az augusztusi éjszakában. A VIVA nemzetközi televíziólánc Comet-díját – pl. Geri Halliwell és a Depeche Mode mellett – a magyar művészek közül elsőként Ákos veheti át, a szavazók jóvoltából. Rajongói kezdeményezésre A szavakon túl címmel maxi-CD-n jelenik meg a Matáv felkérésére írott zenéje. A változatok között egy nagyzenekari átirat is szerepel, melyet a Matáv Szimfónikusok adnak elő, Ligeti András vezényletével. A Sony vadonatúj, forradalmi technológiát alkalmazó vetítőjét Ákos DVD-jével kívánja demonstrálni a szaksajtónak. A cég meghívására Ákos is részt vesz az eseményen, és bemutatja a DVD-t. Az EMI felkérésére egy meselemezen szerepel: a kiadványon rajta kívül csak színészek – köztük Szabó Gyula, Gálvölgyi János, Alföldi Róbert, Rudolf Péter – hallhatóak. Az ELLE magazin meghívása nyomán a Vendégvélemény rovatban Nagy Bandó András és Vámos Miklós írása után Ákos esszéje olvasható. Első verslemeze – amelyen a vonósok és a gregorián kórus mellett Kaszás Attila és Balázsovits Edit színészi munkája is hallható – A HÉT PARANCSSZÓ címmel kerül a boltokba.

2002
Február 24-én megnyílik a Terror Háza elnevezésű múzeum, Budapesten, az Andrássy u. 60. szám alatt. Az épület történetét és gazdáit (a rettegett nyilasokat és kommunista államvédelmiseket) bemutató tárlat kisérőzenéjét Ákos szerezte, aki maga is megjelenik a díszbemutatón. Március 13-án, Magyarország legnagyobb közjogi méltósága, Mádl Ferenc köztársasági elnök a Terror Háza Múzeum létrehozása érdekében végzett sokoldalú tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozza neki. Ugyanezen a napon megszületik második gyermeke, Anna. A Magyar Nemzet című napilap filmlevél-sorozatának folytatására kéri fel. Április 3-án megjelenik hatodik angol nyelvű albuma, VERTIGO címmel. A kiadvány nyolc dalt tartalmaz, a CD-változat multimédiás részében sok kép, információ, és egy angol videoklip, a Damned is megtekinthető. Az album a Mahasz albumeladási lista második helyén debütál, a klipet pedig május 11-én bemutatja a Music Television Europe. Mindeközben zajlanak a zenekari meghallgatások, melyek eredményeként két új tag kerül Ákos kísérőzenekarába: Kékkői Zalán gitáros és Bánfalvi Sándor dobos. Így egészül ki a régi tagokból – Lepés Gábor (szintetizátor), Samu (basszusgitár), Háry Péter (Chapman Stick) – álló banda. Május 23-án a BRAVO Magazin Otto-díját – az újság olvasóinak szavazatai alapján – Az Év Férfi Énekese kategóriában veheti át. A Conquistador című vadonatúj dal egy rövid részlete felkerül a honlapra, mp3-formátumban: néhány nap alatt több ezren töltik le a dalrészletet. Az új felállásban játszó Ákos-zenekar kitűnőre vizsgázik a Népstadion szoborkertjében június 7-én: a fergeteges hangulatú kétórás bemutatkozó sportszigeti bulin óvatos becslések szerint közel tízezer ember zuhogó esőben tombol mindvégig. A VOLTfolió Kulturális Médiadíjat honlap kategóriában a www.akos.hu kapja. Az októberre tervezett album előfutáraként az országjáró turné kellős közepén új maxi jelenik meg a sikervárományos Alig hitted című dallal. A turné az alábbi városokat érinti: Budapest, Kecskemét, Tokaj, Debrecen, Siófok, Győr, Székesfehérvár. A Produkciót mindenütt kitörő lelkesedéssel foigadja a közönség. Ákos az Alig hitted klipjét a Terror Háza múzeumban forgatja, saját forgatókönyv alapján. Ez az ötödik saját rendezésű klipje, amelynek operatőre ismét Szatmári Péter. Október 30-ára megjelenik a két év munkáját összegző ÚJ TÖRVÉNY című albuma. A kiadvány azonnal a Mahasz-lista első helyére ugrik, s a budapesti dedikálás a metsző hideg és eső ellenére kilenc órán át tart. A rákövetkező országos dedikálóturnén Szegeden, Debrecenben, Székesfehérvárott és Győrött oszt aláírásokat, így az öt helyszínen csaknem 21 órán át ír. A megjelenés után alig két héttel a BRAVO magazin gálaestjén fő-fellépőként szerepel, nagy sikerrel. Bő egy hónap leforgása alatt aranylemez lesz az Új törvény. Karácsonyra megjelenik a FÉNY, KÉP című, exkluzív kivitelű Ákos-fotóalbum, benne 220 pillanatkép az elmúlt hét esztendő eseményeiről. Az internetes megrendelők a könyvhöz ajándékként Majom a ketrecben maxi-CD-t kapnak.

2003
Megjelenik a második magyar Depeche Mode tribute-album, a THANK YOU, TOO, rajta két dalt is énekel Ákos: a World In My Eyes mellett a Szakos Krisztián által újraértelmezett Here Is The House-t is ő adja elő. Az ExperiDance tánctársulat REVANS című előadásában szerepel: a társulat felkérésére a finálé dalszövegét Ákos írta, és a bemutató előadások sikere nyomán az év során számos alkalommal élőben énekli a dalt a Nemzeti Színház színpadán, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A XX. Század Intézet, a British Council, a Duna TV, az Origo portál és a Magyar Nemzet összefogásával filmvetítés-sorozat indul George Orwell születésének 100. évfordulója alkalmából. A szervezők felkérésére Ákos beszéde nyitja meg az eseményt. Elkészült a Majom a ketrecben rendhagyó klipje a Fény, kép című fotóalbum képeiből. Az Arany Zsiráf Díjkiosztón legutóbbi albuma, az aranylemezes ÚJ TÖRVÉNY nyeri Az év hazai rockalbuma díjat. (Ez már a negyedik alakalom, hogy Ákos kapja ezt az elismerést.) A BRAVO magazin olvasóinak szavazata alapján Ákos kapja a lap OTTO-díját Az év férfi énekese kategóriában. Ez a harmadik Otto-szobrocskája: a legutóbbit 2002-ben vette át. A májusban induló, jubileumi, akusztikus ANDANTE-turné előadásaira elővételben elfogy az összes jegy. A tízfős vonóskarral kiegészülő akusztikus zenekarra rengetegen kíváncsiak, a turné óriási siker. Budapesten a nagy érdeklődésre való tekintettel dupla előadás helyszíne a Budapest Kongresszusi Központ, ahol Ákos magas lázzal és arcüreggyulladással énekel. A produkcióról hang- és képfelvétel is készül. A nyár folyamán szabadtéri ANDANTE-koncert helyszíne Erdély: a Bálványosi Szabadegyetem keretében 8000 érdeklődő énekli Ákossal együtt a dalokat. Augusztusban a Siófoki Szabadtéri Színpad nézőtere is csordultig megtelik érdeklődőkkel a ráadás akusztikus koncertre. A magyar VIVA TV három éve átadásra kerülő Comet-díját a közönség szavazatai alapján ismét Ákos nyeri, aki már másodszor veheti át ezt az elismerést. A díjkiosztó gálán elsőként lép a színpadra a jelöltek közül, hogy két dal erejéig ízelítőt ad az ANDANTE-turné anyagából. Több hónapnyi stúdiómunka után a turnén rögzített anyagokból elkészül a koncertfilm televíziós változata és a dupla Andante-koncertalbum is. A dupla CD és –kazetta megjelenése napján, szeptember 19-én tíz órán át, délután háromtól hajnali egyig dedikál Budapesten. Az Andante-kiadvány azonnal a MAHASZ TOP 40 eladási lista első helyére ugrik, néhány hét alatt aranylemez lesz, az év végére a platinalemez közelébe ér. Ősszel tovább folytatódik a turné, majd november utolsó hétvégéjén két nap alatt 4 budapesti előadással zárul a 16-állomásos Andante-koncertsorozat. A jubileumi akusztikus turné DVD-n és VHS-en is megjelenik november közepére és az év végéig csaknem 6000 példány talál gazdára az Andante-koncertfilmből.

2004
A magyar kultúra napján, a Himnusz születésének 180. évfordulóján az ünnepi gálát Kányádi Sándor költő nyitja meg. Itt Ákos is szerepel:a műsorban Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez írott versét szavalja, valamint József Attila Ars Poeticájának részletét adja elő, olyan művészek társaságában, mint Raksányi Gellért, Blaskó Péter, Reviczky Gábor, Őze Áron, Kubik Anna színművészek, Gulyás Dénes és Pitti Katalin operaénekesek, Katy Horváth Lajos és Szakcsi Lakatos Béla muzsikusok.

« bezár

Diszkográfia - Ákos

A Bonanza Banzai énekeseként:
1989: Induljon a banzáj!
1990: A jel
1990: The Compilation
1991: 1984
1991: A pillanat emlékműve
1991: Monumentum
1992: Bonanza Live Banzai
1992: Elmondatott
1993: Régi és új
1994: Jóslat
1995: BúcsúKoncert

Szólóban:
1993: Karcolatok
1993: So much larger
1994: Test
1994: All is one
1995: Indiántánc
1995: Élő dalok
1996: FireDance
1997: Beavatás
1997: ÚjraMix
1998: I.D.S.
1998: Ikon
1998: Ikon (maxi-CD)
1999: Ismerj fel
1999: Ismerj fel (VHS)

tovább »


1999: Call my name
2000: Keresem az utma (maxi-CD)
2000: Keresem az utam remixek (maxi-CD)
2000: Hűség
2001: Mindenki táncol (maxi-CD)
2001: A Szavakon túl (Maxi-CD)
2001: A Hét parancsszó
2002: Vertigo
2002: Alig hitted (maxi-CD)
2002: Új törvény
2003: Andante

« bezár

Ákos elérhetőségei

Ákos cikkek