Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

HIM

Bibliográfia - HIM

A HIM egy love metalt játszó finn együttes.

A zenekar a szerelem és a halál témáit elegyíti dalszövegeiben, hangszerelésükre pedig a heavy metal-jellegű gitárstílus jellemző. Innen származik ennek a sajátos zenei stílusnak a neve is: Love metal.

Az együttest 1991-ben alapította az énekes Ville Hermanni Valo, valamint Mikko Viljami \"Linde\" Lindström {Lily Lazer} és Mikko Henrik Julius Paananen {Migé Amour}. A csapat tagjai jelenleg Ville, Linde, Migé, Jani Purttinen {Emerson Burton} (harmadik billentyűsként a zenekar történetében) és Mikko Karppinen {Gas Lipstick} (második dobosként).

tovább »A zenekar neve eredetileg a \'His Infernal Majesty\' (Ő Pokoli Fensége) kifejezés szavainak kezdőbetűiből összeállított mozaikszó, de ezt a megjelölést hamar elhagyták. Azóta a csapat egyszerűen HIM-ként szerepel, bár a régi név a mai napig félreértések forrása. Az együttes folyamatosan rájátszik a kétértelműségekre: legemlékezetesebb példa erre az USA-beli Hanson együttes megalakulása apropóján \"félremagyarázott\" \"Hanson Is Murder\" (\"A Hanson Gyilkosság\").
A zenekar első kislemezét 1996-ban adta ki 666 Ways To Love: Prologue címmel, amely tartalmazza az egyetlen publikus fényképet Valo édesanyjáról, Anitáról. Mire az együttes kiadta a Chris Isaak-feldolgozás Wicked Game című dalt, már Finnország-szerte ismertek voltak. 1997-ben, mikor megjelent első albumuk, a Greatest Lovesongs Vol. 666, hosszú skandináv turnéra indultak.

A második album, melyet Wales-ben vettek fel, 2000-ben jelent meg, és a Razorblade Romance címet kapta. A lemez, és az arról kimásolt Join Me In Death című dal hatalmas sikert aratott egész Európában. A fent említett dal a The 13th Floor címet viselő science fiction-film európai változatának betétdala lett, ami csak növelte az együttes népszerűségét (egy ideig elfoglalták a német toplista első helyét is).

Ez az album néhány amerikai boltban is megjelent, de az együttesnek itt nem volt joga a HIM név használatához, mert ennek jogait egy másik zenekar birtokolta. Emiatt egy időre kénytelenek voltak felvenni a még le nem védett HER nevet, de ez a csere csak Amerikában, és csak ennek az albumnak a promóciója során valósult meg. Később aztán sikerült megvásárolni a jogokat a HIM név használatára, így a soron következő lemezeket már gond nélkül kiadhatták ezen a néven.

2003-ban látott napvilágot a harmadik, Deep Shadows And Brillant Highlights névre keresztelt album. A felvételek után a csapat három tagja, Linde, Ville és Migé Amour megalapítoták a Daniel Lioneye nevű rock\'n\'roll-együttest.

A negyedik lemez, a Love Metal 2004-ben született meg, és ezt már az amerikai média (Kerrang és Rolling Stone-magazinok) is felkapta. Ennek köszönhetően a HIM 2004. februárjától egy éven keresztül turnézott az USÁ-ban.

A következő album, a Dark Light 2005.szeptember 26-án került az üzletekbe. A csapat menedzsere Seppo Vesterinen, aki mellesleg a The Rasmus ügyeit is intézi, de dolgozott a Hanoi Rocks-szal, a 80-as évek nemzetközileg legsikeresebb finn glam rock-együttesével is.

Új lemezük, a Venus Doom Németországban 2007. szeptember 14-én, világszerte 2007. szeptember 17-én, az USÁ-ban 2007. szeptember 18-án jelent meg. A \"Give It A Name Festival \'07\"-n a HIM már eljátszotta a \"Dead Lovers\' Lane\" című dalt a Venus Doom-ról, e szám videoklipje pedig már elérhető a YouTube-on.
A HIM manapság sajátos szimbólumáról, a heartagram-ról is ismert. Ezt a jelet maga Ville találta ki, egy szív és egy pentagramma egyesítésével, ami az élet és a halál, valamint a szerelem és gyűlölet kontrasztját hivatott szimbolizálni. A HIM és a heartagram gyakran jelenik meg különböző show-műsorokban, mint például a Viva La Bam-show-ban, valamint Bam Margera CKY-videóiban, ahol gyakran a HIM dalaiból veszik az aláfestőzenéket.

« bezár

Diszkográfia - HIM

666 Ways To Love: Prologue EP (1996)
Greatest Lovesongs, Vol. 666 (1997)
Razorblade Romance (2000)
Deep Shadows and Brilliant Highlights (2001)
Love Metal (2003)
And Love Said No (2004)
Dark Light (2005)
Uneasy Listening Vol.1 (Compilation) (2006)
Uneasy Listening Vol.2 (Compilation) (2007)
Venus Doom (2007)

HIM cikkek