Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Rúzsa Magdolna

Bibliográfia - Rúzsa Magdolna

Rúzsa Magdolna vagy Rúzsa Magdi (Szerbia, Verbász, 1985. november 28. – ) magyar énekesnő. A TV2 Megasztár című tehetségkutató műsorának 3. szériájának győzteseként vált népszerűvé.

Kisiskolásként az énekkarba próbált belépni, de eltanácsolták. Ezek után népitáncolni kezdett, ahol viszont szükség volt erős hangra, ritmusérzékre. Ő maga pedig emellett citerázott, kézilabdázott, szavalóversenyeket nyert, és atletizált. Hatodik osztályos volt, mikor Budapestre látogatott a néptánccsoporttal egy Betlehemes műsor előadására. Ekkor zajlott a diákolimpia is, melyre Magdit saját kérésére benevezte tanára, a 800 m-es futásba. Nyolcadikosként a szerbiai állami televízió szervezte, „Fusson egész Szerbia!”elnevezésű országos versenyt nyerte meg saját korosztályában.

tovább »



Az általános iskola után az Egészségügyi Középiskolába jelentkezett Szabadkára, ahol szülész-, nőgyógyásznak tanult.

Középiskolai évei alatt zajlott a Jugoszláv háború. Bátyja katonaként volt érintett. Nővére kénytelen volt megszakítani magyarországi tanulmányait Budapesten, Dévai Nagy Kamilla magántanodájában. A család lehetetlen anyagi helyzetbe sodródott, mikor a szülők egyik napról a másikra, egymás után veszítették el munkájukat.

A háború után édesapja és bátyja alkalmi szobafestést vállaltak. Nővére férjhez ment, majd hamarosan kislánya született.

A kishegyesi Szó-Beszéd című lap is beszámolt 2004-ben a Zentán, február 7-én megrendezett Farsangi Ki Mit Tud-ról, ahol Magdi könnyűzenei kategóriában indult és meg is nyerte azt.

Időközben egy feketicsi együttes, a Madness énekeseke lett.

Augusztus elején a Líra 2004 Popfesztiválon, az ifjúsági kategóriában második helyezést ért el.

A középiskola elvégzése után szeretett volna gyógypedagógiát tanulni, de nem vették fel. Mivel munkát nem talált letette a fél év szakmai gyakorlatot, majd – a szerb iskolarendszer szerint - államvizsgát tett.

2005-ben Magdi megírta a jelentkezést és elküldte a TV2 Megasztár című műsorába. Ezt a műsort megnyerte.

Rengeteg munka, és megfontolt döntés után Magdi menedzsert talált Szovják Bea személyében és lemezkiadót is, a CLS Records-ot.

Augusztusban Lajkó Félix-szel, majd októberben Boban Markoviccsal adott koncertjein hallható volt, mennyire otthonos az autentikus zene világában is.

Születésnapjára jelent meg első önálló lemeze, mely már címében is Magdit hordozza: Ördögi Angyal. A rock és a líra műfajában tárja elénk 14 dalban lelkének kaleidoszkópos sokszínűségét az érzelmek végletei között.

A hazai zenészek nagyjai tanácsokkal, ötletekkel, zenével és dalszövegekkel támogatták Magdi elképzeléseit, és saját dalszövegeit. Závodi Gábor, Madarász Gábor, Kovács Barnabás, Hoffer Péter, Jamie Winchester zenészként, míg Presser Gábor és Novák Péter szövegíróként is közreműködtek. A dalok közül az Aprócska blues-ból készült elsőként klip, mely visszafelé vetített filmkockákon át vezet az egykori szerelmi csalódás pillanatához.

Ez a lemez volt az év leginkább várt albuma. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy néhány hét alatt dupla platina fokozatot ért el, és, hogy rajongók ezrei keresték Magdit dedikáló körútján az ország számtalan városában. Magdi pedig boldogan írta a dedikálásokat, őszinte mosollyal fogadta az embereket. Szeretett és szerették.

Az újévet szusszanásnyi pihenővel kezdte, majd 2007. február 17-én elindult első élő koncertkörútjára.

Február 24-én tartották a Millenáris Parkban tartott Fonogram – Magyar Zenei Díj 2007 gáláját. Héttagú szakmai zsűri szavazott a 16 kategória 5-5 jelöltjéről. Az idei évben először az képviselheti hazánkat az Euróvíziós Dalfesztiválon, aki itt az Év felfedezettje díjat megnyerte. Ennek értelmében május 10-én, Helsinkiben Rúzsa Magdi versenyezhet az egyik legnívósabb zenei versenyen, ugyanis neki szavazta meg ezt a lehetőséget a közönség.

A műsor vége után pár héttel jelent meg A döntőkben elhangzott dalok című album a Universal Music kiadó gondozásában, amely több mint 70000 eladott példánnyal tripla platina státuszt szerzett és ezzel az utóbbi idők legsikeresebb magyar lemezévé vált. Első önálló nagylemeze 2006. november 20-án jelent meg, Ördögi angyal címmel. Az album rögtön a Mahasz Top 40 lemezeladási listájának élén nyitott, és a megjelenése után egy héttel már dupla platina lett, több mint 30 000 eladott példánnyal.

2007. február 24-én elnyerte a Fonogram Magyar Zenei Díjat Az év felfedezettje kategóriában és ezzel együtt a jogot, hogy képviselje Magyarországot a Helsinkiben megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválon. Magdi az Unsubstantial Blues című dalt adta elő, amely az Ördögi angyal című lemezén található Aprócska blues angol változata. A 2007. május 10-i elődöntőben 224 pontot gyűjtve a 2. helyen kvalifikálta magát a május 12-i döntőbe, ahol végül 128 ponttal a kilencedik helyen zárt.

« bezár

Diszkográfia - Rúzsa Magdolna

A döntőkben elhangzott dalok 2006
Ödögi angyal 2006

Rúzsa Magdolna cikkek