Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Amy Winehouse

Bibliográfia - Amy Winehouse

Amy Jade Winehouse (London- Southgate, 1984. szeptember 14.) ötszörös Grammy-díjas, angol soul-, jazz-, és rhythm and blues-énekesnő és dalszövegíró.

Első albumát, a 2003-ban megjelent Franket Mercury-díjra jelölték. Az énekesnőnek két Ivor Novello-díjat is ítéltek, az elsőt 2004-ben, a Stronger than Me című daláért, míg a másikat 2007 májusában a 2006-os Black to black című albuma első kislemezéért, a Rehabért. 2007. február 14-én BRIT díjat nyert a Legjobb női előadóművész kategóriában (az elismerésre a Legjobb brit album kategóriában is jelölték). Július 17-én bejelentették, hogy a „Black to Black” egyike azon 12 albumnak, mely szerepel a 2007-es Mercury-díjra jelöltek listáján, és az énekesnőt még ugyanebben az évben háromszor jelölték az MTV Video Music Awardsra.

tovább »



Muzsikuscsaládban nőtt fel Észak-Londonban, a családi hagyománynak megfelelően soul-, jazz- és r&b-énekesnővé cseperedett. 2003-ban debütált Frank című albumával, amelyről később azt nyilatkozta, csak nyolcvan százalékban érzi magáénak, ugyanis a kiadó nyomására olyan dalokat is bele kellett tennie, amelyeket nem szeretett. A Franket 2006-ban a „Black To Black” című album követte, élén a provokatív, „Rehab” című dallal. Ebben arról énekel, hogyan utasította vissza az alkoholelvonót, amelyre menedzserei küldték volna, s miért választott az incidens után új menedzsereket. Csodálatos hangja és időnként a hatvanas éveket idéző méhkas-frizurája mellett magánéletével hívja fel magára a brit pletykalapok figyelmét, amelyek élvezettel foglalkoznak étkezési zavaraival, depressziójával és a testét borító tetoválásokkal is, valamint drog- és alkoholproblémáival.


Fiatalkora és a zenei hatások
Amy a londoni Enfield déli részén látta meg a napvilágot zsidó zenészcsalád sarjaként. Édesapja Mitchell Winehouse taxisofőr, édesanyja Janis gyógyszerész, testvére Alex. Az énekesnő Southgate külvárosában nőtt fel és Ashmole iskolában tanult. 10 éves korában amatőr R&B bandát alapított, melyet \\\\\\\'Édes és savanyú\\\\\\\'-nak nevezett el. A csapatot a \\\\\\\'kis zsidó Salt-n-Pepa\\\\\\\'-ként jellemezte. 12 éves korában beíratkozott a Sylvia Young Színitanodába de állítólag nem tudott érvényesülni és 14 évesen piercinget rakatott az orrába. Később a BRIT School-ban tanult Selhurst-ban, Croydon-ban.

Winehouse első gitárját 13 évesen kapta. 16 éves korára tökélyre fejlesztette énekhangját miután soul-énekes barátja, Tyler James elküldte a demofelvételt egy ügynökségnek.

Amy-re nagy hatással voltak a jazz-, a funk-, és a soul \\\\\\\"nagyjai\\\\\\\", mint például Ray Charles, Frank Sinatra, Nina Simone, Sarah Vaughan, Charles Mingus, Nat Cole, Donny Hathaway, Dinah Washington, Thelonius Monk etc.


Karrierje

Frank, avagy a debütálás és a folytatás, a Back to Black
Frank

Bemutatkozó albuma, a Frank, 2003 őszén jelent, Amy saját számaival és 2 feldolgozás dallal. Az album rendezője, Salaam Remi a híres hip-hop, R&B producer volt (ő később, a Back To Black munkálataiban is akítvan részt vett). Dzsesszes hangulatú albumával elnyerte a közönség szeretét, és a kritikusok figyelmét is kiharcolta. A Frank csupa jó kritikát kapott és még az év albumának is jelölték, 2004-ben Ivor Novello-díjat zsebelhetett be a korongért.

Back to Black

Amy Winehouse legújabb albuma, amely igazán híressé tette őt, 2007ben jelent meg. Olyan slágereket tartalmaz, mint például a \\\\\\\"Tears dry on their own\\\\\\\" vagy a \\\\\\\"Rehab\\\\\\\" című szám, amely világszerte ismertté tette és hetekig vezette a slágerlistákat.

« bezár

Diszkográfia - Amy Winehouse

Frank 2003
Back to Black 2007

Amy Winehouse cikkek