Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

James Blunt

Bibliográfia - James Blunt

James Blunt, eredeti nevén James Hillier Blount (Tidworth, 1974. február 22.-), brit énekes, zenész és dalszerző. Gyermekkorában több hangszeren tanult játszani, azonban egyetemi tanulmányai után családi hátterének köszönhetően a katonai pályát választotta. A Brit Hadseregnél szolgált 2002-ig, ahol egészen a századosi rendfokozatig jutott. Röviddel leszerelése előtt kezdte el építeni zenei karrierjét. Első albuma 2004-ben jelent meg Back To Bedlam címmel. Az albumon hallható You\'re Beautiful című számával vált világszerte ismertté. A dal minden jelentősebb zenei díjat elnyert és Grammy-jelölést is kapott. Második szólóalbumát All The Lost Souls címmel 2007 őszén adta ki.

tovább »


A kezdetek (2002-2004)

James Blunt 2002-ben hagyta ott a katonaságot, hogy elkezdje építeni zenei karrierjét. Ekkor változtatta meg nevét \"Blount\"-ról \"Blunt\"-ra, és hamarosan az EMI-hoz szerződött mint énekes-dalszerző. Hamar felkeltette az egykori 4 Non Blondes énekesnőjének, Linda Perrynek a figyelmét, aki az utóbbi években sikeres producerként és dalszerzőként többek között Christina Aguilerával, Pinkkel és Courtney Love-val dolgozott együtt. Perry az EMI londoni székhelyén tett 2003-as látogatása alkalmával hallgatta meg Blunt demófelvételeit, és a gyenge technikai minőség ellenére maguk a dalok és az énekes egyéni orgánuma elnyerték a tetszését. Nem sokkal később, 2003 márciusában Blunt az austini (USA, Texas) South By Southwest Zenei Fesztiválon, a Crowne Plaza Hotelben lépett fel, s a kb. 25 fős szakmai közönség soraiban ott volt Perry is. A fellépés után Perry azonnal leszerződtette újonnan alakult lemezcégéhez, az amerikai székhelyű Custard Recordshoz. A bemutatkozó Back To Bedlam című album utolsó, No Bravery című számának Perry a producere, valamint gitáron is közreműködik a dalban.

Út a sikerig – Back To Bedlam (2004-2006)

Blunt 2003 szeptemberében Los Angeles-ben, Tom Rothrock producer (Beck, Elliot Smith, Badly Drawn Boy) házi stúdiójában, az Embassy Studióban készítette el debütáló albumának, a Back To Bedlam-nak a felvételeit. Ez idő alatt Carrie Fisher színésznő, író los angelesi otthonában élt. A szűkös anyagi keretek miatt a Goodbye My Lover című számot már a stúdión kívül, Fisher házában vették fel; Blunt a fürdőszobai zongorán kíséri magát a felvételen. Az album végül 2004 októberében jelent meg.
You\'re Beautiful
You\'re Beautiful

Debütáló dala a High volt, amely csekély sikert aratott, még a Brit Top 100 dallistára sem került fel. Ezek ellenére a Vodafone felhasználta olaszországi mobiltelefon-reklámjaihoz, aminek eredményeként a dal Olaszországban bekerült a Top 10-be. Második kislemezszáma, a Wisemen már 44. lett, ezzel egy időben az album bekerült a Top 20-ba. Ezeknek a kisebb sikereknek köszönhetően Blunt 2004-ben Nagy-Britanniában Elton John személyes meghívására annak nyitószámaként turnézott.

A harmadik dal, a You’re Beautiful hozta meg az áttörő sikert az énekesnek, amely a 12. helyen debütált Nagy-Britanniában. Hat héttel a megjelenése után, 2005. július 10-én első lett, és nyolc hetet töltött el a lista csúcsán. 2005. szeptember 11-én, valamint 2006. január 15-én ismét visszatért az első helyre, így összesen 10 hétig volt listavezető. A brit rádiók kedvencévé vált dalnak köszönhetően az addig lassan fogyó Back To Bedlam első helyezést ért el az albumlistán. Kedvező fogadtatását követően a dal lassan elérte az európai kontinenst is, és végül 2005 nyarának egyik legnagyobb slágere lett.

Az albumból több mint három millió példány kelt el Nagy-Britanniában, ezzel tízszeres platina minősítést ért el. Az album listavezető pozíciót ért még el Írországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Norvégiában, Svájcban, Dániában, valamint Kanadában, továbbá a második helyezésig jutott előre Svédországban, Franciaországban és Németországban. A Back To Bedlam rekordot állított fel azzal, hogy 2005-ben ebből az albumból kelt el a legtöbb (2 368 000 példány) Nagy-Britanniában.

Az USA-ban a You\'re Beautiful 2005 nyarán debütált a prominens New York-i WPLJ rádióadón, annak ellenére, hogy akkor még meg sem jelent hivatalosan. Ahogy 2005 őszén kiadták a dalt, rögtön három toplista (Adult Contemporary, Adult Top 40, Adult Alternative) Top 10-ébe került, végül pedig, 2006. március 1-jén a Billboard Hot 100 élére tört. Elton John 1997-es Candle in the Wind-je után az első brit dal, amely az USA-kislemezlista első helyére tudott kerülni.

Az album negyedik kislemezdala, a Goodbye My Lover Nagy-Britanniában 2005 decemberében jelent meg, Amerikában pedig az énekes második kislemezeként adták ki. A High-t és a Wisemen-t 2006-ban újra kiadták Európában. Bluntot 2006. februárban öt Brit Awards zenei díjra jelölték, ebből a Legjobb brit férfi előadó és a Legjobb popelőadó kategóriákban ő kapta meg a díjat.

Ugyanez év őszén kiterjesztett amerikai promóció keretében Blunt olyan nagy nézettségű TV-műsorokban lépett fel, mint az Oprah Winfrey Show vagy a Saturday Night Live. Az album nyolc dalát 2005 és 2006 során különböző TV-sorozatokban (Narancsvidék, A Grace klinika, Gyilkos elmék), filmekben (Undiscovered) és TV-reklámokban (Hilton Hotel, Sprint telekommunikáció) is felhasználták.

Az All The Lost Souls éra (2007-jelen)

A Back To Bedlam zenei vonalát viszi tovább Blunt második albuma, a már változatosabb és gazdagabb hangszerelésű All The Lost Souls is.

A CD Európában 2007. szeptember 17-én, Észak-Amerikában pedig egy nappal később, 2007. szeptember 18-án jelent meg. Blunt a dalok egy részét ibizai otthonában 2006-2007 telén írta. A tíz dal közül ötöt (1973, Same Mistake, I Really Want You, Annie, I Can\'t Hear The Music) már 2005-2006-os koncertkörútjain is játszott. Ezen dalok szövegét és dallamát a stúdiófelvételek során véglegesítették. A \'70-es évek zenei világát idéző albumot, amelynek producere ismét Tom Rothrock, Blunt a turnézenekara közreműködésével, 2007. február és május között Los Angelesben vette fel.

Az első kislemezszám, az 1973 2007. július 23-án jelent meg. A dalt Blunt kedvenc ibizai nightclubja, a Pacha ihlette, amelyet a címben említett évben nyitottak meg.

A második kislemezszám a Same Mistake, amely hivatalosan 2007. december 3-án jelent meg. A dalból készült videóklip 2007. november 1-től látható.

A harmadik kislemezszám, a Carry You Home 2008. március 24-én jelenik meg. A dalból készült videóklip 2008. február 9-től látható.

« bezár

Diszkográfia - James Blunt

Back To Bedlam
Chasing Time - The Bedlam Sessions (CD + DVD)
Back To Bedlam
All The Lost Souls