Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Friderika

Bibliográfia - Friderika

Iskolás évei alatt divattervezőnek készült és végül e szakágban is végezte el középfokú tanulmányait. A Rockszínház Musical Stúdiójában tanult színészmesterséget és színpadi mozgást.

Munkája első nagy eredményének számít a Magyar Televízió által 1994-ben sugárzott Táncdalfesztivál első helyezése. A sikert 23 évesen 600 millió néző előtt a "Kinek mondjam el" című slágerével érte el a művésznő. A dal lehetőséget biztosított, hogy a csinos és kitűnő hangú énekesnő képviselje hazánkat a Dublinban megrendezésre került Eurovíziós Dalfesztiválon. Ő volt az első, aki hazánkat képviselhette ezen az eseményen, és a nívós 4. helyezést érte el.

tovább »További sikerekként említhetjük meg az 1995-ben kiosztott eMeRTon és év felfedezettje díjakat. A következő évben újabb eMeRTon díj, egy gyönyörű Arany Zsiráf szobrocska és egy - a Sopoti Fesztiválon elért - második helyezés fényesíti Friderika "csillagát".

1996-ban igen mozgalmas évet élt meg az énekesnő. Az év elején - január 24-én - megjelent második - "Friderika II" című - albuma, amelyet Gerendás Péterrel közösen készített el.

Elkészült egy vadonatúj videoklip "Elkésett karnevál" címmel, amelyet a népszerű filmrendező, Tímár Péter jegyzett.

Féléves közvéleménykutatás alapján az Unilever cég teljes körű reklámemberként választotta Friderikát a Lux tusfürdő termékcsaládjához. A kampányhoz kapcsolódva promóciós dal, kazetta és CD látta meg a napvilágot "Úgy illesz hozzám" címmel. A hanganyag megjelenését turné követte.

1998 márciusában "Boldog vagyok" címmel jelent meg Friderika harmadik nagylemeze. Az album húzó száma "Feltárcsáztad a szívem" címmel a Danubius és Juventus rádió egyik legjátszottabb dala lett.

Pontosan egy évvel az előző korong megjelenése után a boltok polcaira került a sorban következő "Kincs, ami van" című album, amelyet ezúttal az Emi-Quint jelentetett meg.

2001. április 2: Megjelent Friderika legkiforrottabb - "Hazatalálsz" című - nagylemeze. A lemez stílusa mind zenéjében, mind szövegében egyaránt szól a fiatalabb és az idősebb korosztálynak.
Friderika nagyon szereti a számítógépeket. Könyvek nélkül, saját maga tanulgatja a különböző programokat. Férje a reklámiparban dolgozik, így a gép munkaeszköz is egyben a háztartásban.

« bezár

Diszkográfia - Friderika

Friderika I. (1994)
Friderika II. (1996)
Boldog vagyok (1998)
Hazatalálsz (2001)