Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Yonderboi

Bibliográfia - Yonderboi

ifj. Fogarasi László (1980. szeptember 14.-), művésznevén Yonderboi magyar elektronikus zenész.
Fiatal korát Somogy megyében, Mernyén töltötte. 13 éves korában, 1993-ban foglalkozott először számítógépén az elektronikus zenével. Egy Commodore-on keltette fel érdeklődését az a tény, hogy \\\"bele lehet nyúlni\\\" a zenékbe.

6. osztályos korától Kaposvár egyik hatosztályos gimnáziumába járt. Így kénytelen volt Mernye és Kaposvár között ingázni. Cserébe megismerte Kaposvár szellemi életét.

tovább »Az első általa készített zenék elektronikus zenék, kollázsok, remixek voltak. Ekkor már 30-50 fő körüli ismerősökből álló közönségnek zenélt garázsbulikban. 1998 áprilisában Pink Solidism nevű, a The Doors – Riders On The Storm számának alapjaira épülő, száma felkerült a Future Sounds Of Budapest albumra.

Ez év nyarának végén ebből az időszakból válogatva készült el egy EP, a Cinnamon Kisses EP. Bakelitlemezen jelent meg, kiadója a Juice Records (Hungary) volt. Ekkori számait egy Vermona orgona és egy akusztikus gitár segítségével illetve kollázs módszerekkel készítette.

Zságer Balázzsal 1998 szilveszterén, a Puzzle együttesen keresztül találkozott. Zságer ekkor a Gardrobe nevű, funk-pop-ot játszó együttesben játszott. Ő kérte fel Yonderboi-t, hogy csináljon remixeket az együttesnek és \\\"segítsen egy kicsit belepiszkálni a számaikba\\\". Ezekután együtt, saját számokat készítve kezdték el a Trevira Modern nevű projektet.

Nemsokára a The Doors feldolgozás és néhány szám a Cinnamon Kisses EP-ről nemzetközi válogatásokra is felkerült.

Shallow and Profound

Pabadam (fájlinfó) — lejátszás a böngészőben (béta)
Another Geometry (fájlinfó) — lejátszás a böngészőben (béta)
Nem tudod lejátszani a fájlt? Olvasd el a Wikipédia:Média segítség lapot.
Fő szócikk: Shallow and Profound
Ennek hatására 1999 elején Yonderboi felkérést kapott a német Mole Listening Pearls kiadótól egy album elkészítésére. A kérés ugyan váratlanul érte, az anyag 1999 nyarán és őszén mégis elkészült. Shallow and Profound címen jelent meg az említett német kiadó gondozásában.

Eközben Zságer Balázzsal közösen Budapestre költözött. Itt a készülő lemez mellett, mint asszisztens producer is tevékenykedett: Kamarás Iván Bombajó című lemezén, Zságerrel együtt dolgozott. Budapesten találkozott Kutzora Edinával, Zságer ismerősével is, aki később a produkció énekesnője és Fogarasi barátnője lett egyazon időben.

A lemez nagy sikereket aratott Európa szerte. Németországban több, mint hetvenezer darabot adtak el belőle.


A Yonderboi Quintet
A Shallow and Profound lemez megjelenése utána Fogarasit felkérték koncertezni. Az első koncertükön még csak 3 tagú volt a zenekar. Fogarasi, Zságer és Kutzora Edina Heidelbergben egy Gekko nevű klubban lépett fel. Az első magyarországi koncertet 2000 nyarán adták. Itt már öt tagot számlált a zenekar. Időközben Kovács Andor gitáros és DJ Bootsie csatlakozott hozzájuk.

Az együttes ebben a felállásban másfél-két évet turnézott, ez körülbelül 150 fellépést jelentett. Utolsó koncertjükön Fogarasi megismerkedett a nagysikerű holland DJ-producerrel, Junkie XL-el. Ő később a Splendid Isolation album elkészítésében játszott nagy szerepet.

Ezután a csapat kezdett széttöredezni. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy a tagok egy másik zenekarral a Zagarral is sikerrel koncerteztek.

2003-ban a Trevira Modern produkció látszott kissé feléledni, de csak egy Dakkaragada / Danubian Rhapsody című maxi erejéig.

Splendid Isolation
Próbálkozásait siker koronázta. A számainak feléneklésére Yonderboi Szűcs Krisztiánt (Heaven Street Seven), egy-egy számban pedig Poniklo Imrét (Amber Smith) és Kutzora Edinát kérte fel, aki már az előző lemezen is közreműködött.

2004 nyarán Junkie XL Los Angeles-i studiójában elkészült a leendő album demója, majd 2005 nyarán a végleges keverés. Junkie XL, mint sonic producer jelent meg a lemezen.
Were You Thinking Of Me?
Yonderboi első kislemeze ami 2005 novemberében került a közönség elé. Alapja a még 1999-ben a Shallow And Profound-hoz készült basszusdallam. Folyamatos módosítgatások során jelenlegi verziójáig 2005 nyarán jutott. Az egyetlen eredeti (nem feldolgozás) dal a \\\"Splendid Isolation\\\" albumon, amelyet Yonderboi társszerzőként jegyez (a szöveget és énekdallamot Poniklo Imre, az amber smith zenekar frontembere írta és énekli).

Ez volt az első Yonderboi szám, melyhez videoklip is készült.

Művészneve

A Yonderboi nevet William Gibson sci-fijének, a Neurománcnak az egyik szereplőjétől kölcsönözte. A könyvben Lupus Yonderboy egy Panther Moderns nevű, fiatalokból álló banda vezetője. Fogarasi a nevet 15-16 éves korában választotta.

« bezár

Diszkográfia - Yonderboi

Albumok
Shallow and Profound – 2000. január 17.
Splendid Isolation – 2005. október 24.

Kislemezek
Cinnamon Kisses EP – 1998.
Pabadam – 2000. január 17.
Were You Thinking Of Me? – 2005. november 2.
People Always Talk About The Weather – 2006. október 27.

Nem hivatalos albumok
Rough And Rare – 2001.