Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Enya

Bibliográfia - Enya

Enya lemezeibl több mint 65 MILLIÓ fogyott eddig világszerte. Ezzel messze a leghíresebb ír énekesn a világon. A ‘90-es években az egyik legtöbb lemezt eladó énekesn, Madonna, Tina Turner és Whitney Houston mellett.

Enya Clannad az írországi Gweedore-ban (Dogenal megyében) született, ahová a mai napig szívesen hazajár. Neve: Enya eredetileg egy kelta istenn neve volt.
Zenei karrierjét a Clannad nev, családtagjai alkotta zenekarban kezdte.1982-ben kivált az együttesbl, ahol addig a billentykön játszott. Ekkor került kapcsolatba Nicky Ryan producerrel és Roma Ryan szövegíróval, akik bíztatták, hogy szóló karriert kezdjen. Nicky és Roma Ryan egyébként végig kísérték Enya eddigi karrierjét, és közremködtek minden lemezén.

tovább »1985. David Puttnam tévés producer felkérésére zenét ír a “The Frog Prince” cím játékfilmhez. (Roma Ryan küldött egy demot David Puttam számára, hogy felhívja figyelmét Enya zenéjére.) Ezt követen kérték fel, hogy szerezzen zenét a BBC “The Celts” cím filsorozatának els részéhez. A “The March Of The Celts” olyan jól sikerült, hogy a producer úgy döntött, a többi rész muzsikáját is Enyára bízza.

1988. “Watermark” cím albuma, és annak “Orinoco Flow” cím slágere meghozta számára a világhírt. A szám Nagy-Britanniában No. 1 lett. A “Watermark”-ból világszerte 8 millió fogyott. 14 országban lett platinalemez.
Két Grammy-díjra jelölték: Legjobb Nemzetközi Mvész és Legjobb Nemzetközi Új Felfedezett.

1991.A “Shepherd Moons” Nagy-Britanniában No. 1 helyen nyitott. Világszerte mintegy 10 millió fogyott az albumból. Slágerei: “Carribean Blue” és a “Book Of Days” A szakma legtekintélyesebb lapjának az amerikai Billboard-nak a 200-as albumeladási listáján mintegy 199 héten (közel négy év) át szerepelt. 18 országban lett platinalemez. A lemezért Enya Grammy-díjat nyert. (The Best New Age Album)

1992. “The Celts” cím filmzene megjelenése lemezen.

1995. “The Memory Of Trees” 8 millió példányban fogyott világszerte. Ezzel a lemezzel Enya ismét megnyerte a “Best Bew Age Album” Grammy-díjat. Két slágere a lemezrl: “Anywhere Is” és az “On My Way Home”.

(1996. A Fugees “Ready Or Not” cím számához a “Boadicea” cím szerzeményt használta zenei alapul.)

1997. október 31. “Paint The Sky With Stars - The Best Of Enya: Két új dal: “Only If..” és a címadó “Paint The Sky With Stars”. Az album megjelenése hetében 4. helyen nyitott a brit albumlistán.
Megjelenése óta 8,5 millió darab kelt el a Best of lemezbl!

Ebben az évben jelent meg “A Box Of Dreams” cím tripla lemez is, melynek részei:
“Oceans” - mely a “best of” lemez dalait tartalmazza (a “Paint The Sky With Stars” kivételével.)
“Clouds” - Enya zongorára írt számai
“Stars” - kelta felvételei

2000. november 20. “A Day Without Rain” új stúdióalbum megjelenése.

Enya az ezredforduló egyik legmeghatározóbb mvésze. Olyan énekes-zongorista-zeneszerz, aki rányomja bélyegét a jelen zenei világára, aki remek ellenpontot teremt a félelmekkel, stresszel, pánikkal, agresszióval teli világot tükröz zenékkel szemben.
Enya nevét milliók kapcsolják össze az idtlenség zenéjével, ahol a bels harmónia, az szinte, mély érzések, a természetes egyensúly és összhang dominál, ami igazi kincs napjainkban.

« bezár

Diszkográfia - Enya

1987.: Enya
1988.: Watermark
1991.: Shepherd Moons
1992.: The Celts
1995.: The Memory Of Trees
1997.: Paint The Sky With Stars
1997.: A Box Of Dreams (3CD - Best Of)
2000.: A Day Without Rain
2002.: Only Time: The Collection (4CD)
2005.: Amarantine
2006.: Amarantine - Special Christmas Edition