Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Janet Jackson

Bibliográfia - Janet Jackson

1966 Május 16-án, a Jackson család lakóhelyén, az Indianában levő Gary-ben született Janet Damita Jo Jackson „A szüleim arra tanítottak, hogy sohase adjam föl,” mondja, és ez a hétéves korában levő első fellépése óta életének az egyik vezérfonala.

Janet aztán a CBS stúdió egyik televíziós sorozatában, a ’Good Times’-ban szerepelt, majd komolyabb televíziós munka következett, a ’Different Strokes’-ban és a ’Fame’-ben. Két tinédzserkori albuma jelent meg, a Janet című 1982-ben és a ’Dream Street’ két évvel később, de az 1986-os ’Control’ volt az, ami egy új lapot nyitott a karrierjében. Los Angelesben levő otthonából Minneapolisba utazott; ekkor kezdődött a munkakapcsolata Jammel és Lewis-szal, akikkel a mai napig is dolgozik. Dalokat kezdett el írni és új életet is kezdett.

tovább »A ’Control’ nagyot robbant, bemutatva Janet hajlékony hangját, meleg természetét és energikus viselkedését egy sorozat kitörölhetetlen sikerdalban és olyan innovatív videókban, amelyeket Janet maga alkotott. A ’Control’ valami olyan dolog volt, amit Janet kiterjesztett az egész életére és amelynek során maga is okos üzletasszonnyá vált. Sokoldalú karrierjének minden egyes aspektusában a végső döntést mindig ő hozza meg.

Az 1989-es ’Rhythm Nation 1814’ album vízválasztónak bizonyult. Ez egy olyan album volt, amely az ő szavaival: „az igazi életet és a valódi gondjaimat tükrözte” mindezt magasfeszültségű funk-dance hangzásba burkolva. A lemez négy hétig volt első Amerikában és pár hónapon belül a Rhythm Nation Dance Tour követte 1990-ben, ami a zenetörténet legsikeresebb debütáló turnéjának bizonyult és több mint 2 millió rajongó váltott rá jegyet.

„A ’Rhythm Nation’ arról szólt hogy én hogyan látom a világot és a gyermekek oktatásának problémáiról,” mondja Janet. „Szerettem volna hitet adni nekik.” Janet máig is szenvedélyes szószólója a gyermekek, polgárok és az emberiség jogainak, az oktatásnak és az AIDS kutatásnak. Tavaly a Los Angeles AIDS Project ki is tüntette a Commitment to Life Award-dal (Az Életnek Kötelezve Díj.)

1991-ben, a húszas évei közepén, Jackson egy többmillió dolláros szerződést írt alá a Virgin lemezcéggel és nem sokkal azután, hogy 1993-ban John Singleton lenyűgöző filmjében, a ’Poetic Justice’-ban újra felélesztette színészi karrierjét, megjelentette a remek ’janet’ albumot ami tele volt olyan fülbemászó dallamokkal, mint például a ’Just the Way Love Goes’ (ami hihetetlen módon nyolc hétig első volt az amerikai slágerlistán), vagy az ’If’, az ’Again’, vagy az ’Any Time, Any Place’ ez a forró ballada, ami 10 hétig tanyázott a Billboard magazin R&B listájának az első helyén. Az album pedig egymás után a harmadik olyan lemeze lett, ami csak Amerikában több, mint ötmillió példányban kelt el.

1995-ben Janet testvérével, Michaellel együtt adta elő a ’Scream’ című sikerdalt, amelyhez egy szenzációs glam sci-fi videó is készült. Az ezt követő év hozta Janet első retrospektív albumát, a ’Janet Jackson 1986-1996 Design of a Decade’-et. Ezen kapott helyet a 16. aranylemezes single-je a ’Runaway’, amelynek videójában körbetáncolja a földet. 1997-ben a ’Velvet Rope’ minden eddiginél közelebb hozta a közönségét Janethez, amint a lelkének a lenyomatát hagyta karrierjének eddigi legmeghittebb lemezén.

2001-ben, hogy néhány híres dalából vegyünk néhány sort, nagyon hiányoltuk, de visszatért, hogy a ritmust új kalandokra vigye a szokott szenvedélyével. (Miss you much, rhythm nation, escapade, familiar passion.) „Egy közös van mindannyiunkban, az pedig a zene,” mondja Janet, „engem pedig a zene hajt.”

Egyike a valóban szupersztár elitnek, tavaly amikor 2000 egyik legnagyobb mozifilm sikerének a címadó dalát énekelte már incselkedett velünk az új hangzásával, most pedig Janet Jackson ismét készenáll arra, hogy a világ elé tárja magát.

Íme néhány étvágygerjesztő: Március: egy vadonatúj Janet single. Április: az első új albuma az 1997-es többmillió példányszámos ’The Velvet Rope’ óta. Július: a világkörüli turné kezdete, ami ugyanúgy látványos elemeket fog felvonultatni, mint az 1990-es híres debütáló turnéja, a Rhythm Nation.

Janet új albuma, az ’All For You’ április 22/23-án jelenik meg a világon mindenhol. Az album időtlen soul és dance slágerek és az 1980-as gyökerek ünnepe egyben. Az anyagot Minneapolisban, a Flyte Time Stúdióban állították össze a hatalmas Jimmy Jammel és Terry Lewis-szal, akik már régóta írják neki a dalokat és segítenek a munkában, illetve egy új közreműködővel, a mostanában nagyon menő Rockwilderrel. Az album dallamos, húzós és friss hangzását idézi a címadó dal is, amit márciusban bocsátanak ki single formájában.

Az új zenéjének megjelenésével egyszerre Janet egy díjat is átvehet az első MTV Icon show-ban március 13-án annak elismeréseként hogy a kortárs pop és R&B zenében jelenleg ő az egyik legbefolyásolóbb és legnépszerűbb stílus és zenei ízlésteremtő. Az ezt kísérő látványos bemutató ékesszólóan fogja bizonyítani azt a befolyást, amit Janet gyakorolt nemcsak a többmilliós, a föld minden részéről származó rajongótáborára, hanem az előadóművészek egész generációjára; a Destiny’s Child, Macy Gray, OutKast, és az ’N Sync tisztelegnek majd előtte azzal, hogy a dalait fogják előadni. Maga Janet is fellép majd, mint a show csúcspontja.

Az új single, album és turné Janet múlt évi slágerét, a ’Doesn’t Really Matter’-t követi, amely a ’Nutty Professor 2.’ című film soundtrack-jén jelent meg, ahol Janet Eddy Murphyvel együtt szerepelt, és amely film eddig 175 millió dollárt kasszírozott a világ filmszínházaiban. A dal azonnal sláger lett világszerte és 3 hétig volt első augusztusban és szeptemberben a Billboard magazin 100-as listáján, ezzel kilencre egészítve ki az amerikai number one slágereinek számát az 1986-os első sikere, a ’When I Think of You’ után.

A ’Doesn’t Really Matter is szerepel az ’All For You’-n, ami húzós soul dalokat tartalmaz, amelyek túláradnak attól az életörömtől, ami Janet minden számát jellemzi. Szerepelnek még az albumon olyan számok, mint a: ’Someone To Call My Lover’, ’New Beginning’, ’Come On Get Up’, ’Trust a Try’ és a szívfájdító ’When We Ooh’. Az album a legújabb darabja egy eklektikus, bátor karrierrnek, amely a pop, rock, R&B és hip-hop hallgatók körében egyaránt rajongókra talált anélkül, hogy bármilyen kompromisszumot kötött volna.

Majd a nyár folyamán Janet elindul a már annyira várt ’Velvet Rope’ turnéjára, ahol zsúfolt stadionok és álmélkodó nézősereg várja majd. Maga az album csak Nagy Britanniában 3 top ten slágert tartalmaz, amelyek mindegyikét Janet társszerzőként jegyzi: a formabontó ’Got ’Til It’s Gone’, a platinalemez ’Together Again’ (ami 19 hetet töltött a Brit single listán) és az ’I Get Lonely’.

Ezzel a sikerrel a lemezeladásai immáron a 60 milliót közelítik meg világszerte.

« bezár

Diszkográfia - Janet Jackson

JANET JACKSON (1982)
DREAM STREET (1984)
CONTROL (1986)
RHYTHM NATION 1814 (1989)
JANET (1993)
REMIXED (1995)
THE VELVET ROPE (1997)
ALL FOR YOU (2001)

Janet Jackson cikkek