Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Anima Sound System

Bibliográfia - Anima Sound System

Magyarország elsőszámú elektronikus tánczenekara, a kárpát-medencei népzenei hagyományokat kortárszenével, hip-hop- és jungle-ritmusokkal mixelő, külföldi sztár-DJ-kkel együttdolgozó, Párizsban, Londonban és Berlinben nagy sikerrel koncertező, a Diákszigeten tavaly 40 ezer ember előtt játszó, új, Aquanistan című lemezét az EMI gondozásában egész világon megjelentető Anima Sound System idén 10 éves...

A zenekart 1993-ban alapította Prieger Zsolt és Szabolcs, majd másfél év múlva csatlakozott a csapathoz Németh Gergely, akinek érkezésével kialakult az a szerzőhármas, amely azóta is mozgatja a változó felállású csapatot.

tovább »


Az 1994-ben megjelenő első kazetta (Anima: 001/1994) kísérleti hangzása után 1995-ben jelent meg az első, Shalom címet viselő album, mely már magán hordozza mindazokat a jellegzetességeket, amelyek azóta is azonnal felismerhetővé teszik az Anima-hangzást: roma és zsidó népzene, reggae-ütemek, hangszerelési furcsaságok, játékosság, kísérletezés, a zenei kategóriák figyelmen kívül hagyása. A zenekar első külföldi sikerét 1996-ban a bécsi Soundsfair Fesztiválon aratta, ahol olyan sztárokkal lépett fel egyedüli kelet-európai előadóként, mint a Cypress Hill, Goldie, Kruder & Dorfmeister, Nightmares on Wax vagy a Red Snapper. A következő album, az 1996-os Hungarian Astronaut irónikus formában tálalja a magyar népzene és a pszichedelikus struktúrák viszonyát, míg a következő, Anima című album meghozza azt a sikert, amely azóta is töretlen: fesztiválmeghívások bel- és külföldön, sztár-remixerekkel való együttműködés (Dee-Phazz, Terry Lee Brown Jr., Transglobal Underground), s az első slágert, a ’68-at, melynek klipjét nagy sikerrel játszották a hazai televíziók és kereskedelmi rádiók. Hasonló címmel jelent meg egyébként az USA-ban az első Anima-album, mely az első három lemez kompillációját tartalmazza. (Kiadó: Tone Casualities/ Los Angeles 1998).
A zenekar markáns politikai megnyilatkozásokat tesz. 1999-ben megjelenő Bujdosó című maxijukon feldolgozzák a magyar Himnuszt, melynek következtében a jobboldali politikusok frontális támadást intéznek a zenekar ellen, míg neves esztéták, például György Péter a nemzeti hagyományok modern kontextusba helyezését ünnepli. Egy másik maxijukon, a Mariguana Cha-cha-cha címűn, egy régi magyar sláger apropóján a magyar drogtörvények tarthatatlanságáról beszélnek, míg idén az iraki háborús készülődés kapcsán résztvesznek a többezer ember részvételével megtartott háborúellenes demonstráción.
2000-ben jelent meg Gipsy Sound Clash című lemezük, mely a roma hagyományok és a dub-technika viszonyát boncolgatja. E lemezüket mutatták be Londonban, a neves Cargo klubban. A tavaly év híre, hogy az Anima legénysége elkészítette közös antirasszista felvételét a londoni világsztár-csapattal az Asian Dub Foundationnal, mely az Elég volt címet viseli. A zenekar európai turnéja során fellépett a világ legrangosabb zenei vásárán, a WOMEX-en (World Music Expo - 700 zenekarból 40 meghívott!), ahol nagy sikert arat, s meghívásokat kap 2003-ra Brazíliától Törökországig, Portugáliától Lengyelországig nagyon sok neves fesztiválra.
A Global Rhythm című amerikai nagytekintélyű zenei szaklap az idei év egyik legnagyobb esélyeseként számol az Animával, miközben az EMI gondozásában megjelenik az új, minden eddiginál akusztikusabb és izgalmasabb Anima-album, az Aquanistan, melynek külföldi bemutatója május végén a londoni Barbicanben lesz.

« bezár

Diszkográfia - Anima Sound System

Gipsy Sound Clash (2000)
Közel a szerelemhez (1999)
Anima (1997)
Hungarian Astronaut (1996)
Shalom (1995)

Anima Sound System cikkek