Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Korai Öröm

Bibliográfia - Korai Öröm

Stílus (a sajtó szerint): ambient, városi népzene, pszichedelikus etno, a kilencvenes évek folyamatzenéje, akció-zene. "A Korai Öröm sok nép és sok galaxis hangjait ötvözi össze zenéjében", "leírhatatlan bőségű, de garantált emészthetőségű zene"
A zenekar szerint: világzene, gyógynövényrock.

Fellállás:
Sound:
Biljarszki Emil - billentyűk
Csányi Viktor - dobok
Jócsik János - ütös hangszerek
Horváth György - gitár (1992 - 1997)
Kilián Zoltán - basszusgitár

tovább »


Nádasdi Zsolt - ütös hangszerek, dob
Paizs Miklós - fuyara, csővek, doromb, trombita
Szalai Péter - gitár (1999 - )
Takács Péter - gitár 1991-1999
Szántó Gábor - gitár (2002 - )
Vajdai Vilmos - ütős hangszerek, effektek, didgeridoo (1994-2000)
Vécsi Tibor - ének
Vision:
Bonnyai Zoltán - diavetítés
Szűcs László - fények
Varga Tibor - élő videomix (1993-2001)
Völgyi Gábor - diavetítés
Kiss Géza - diavetítés (1992-1994)

Sztori:

1991-ben kezdett alakulni a zenekar.
1993-ban már Németország felé tartott egy Zastavával és egy Skodával. Berlini klubokban "punk aus Ungarn"-ként mutatták be a zenekart.
1994 végére összeállt a kép és a zene: 10 zenész (a szokásos felálláson kívül sok ütős és exotikus hangszer) + 4 VJ.
A zenekar havi rendszerességgel játszik a budapesti FMK klubban, koncertjeire a befogadható létszám háromszorosa kíváncsi. Koncertek után zárás helyett acidpartykat rendez, ami akkoriban szokatlan dolog, ugyanúgy mint a vetítések. Az első uszodapartykhoz is a zenekar neve fűződik.
Kazettán megjelenik egy Tilos az Á-ban rögzített koncert.
1995-ben jelenik meg az első stúdióalbum, melynek zenéje és borítója szakmai figyelmet vív ki. Ezentúl a zenekar összes anyagát szerzői kiadásban jeleníti meg.
1996. Második stúdió album, az "ortodox" rajongók kedvence máig. A lemezbemutató koncertjének a Budapesti Katona József színház ad teret, amely hagyomány megmarad a következő lemezeknél is. Elindul a honlap. Rajta a zenekari információk mellett infóbank is található, amelyen a hazai és külföldi koncertszervezési, kiadói és egyéb kapcsolatainkat tettük hozzáférhetővé mindenki számára. Halász Péter színész és rendező felkéri a zenekart, hogy szerezzen zenét a "Sanyi pilóta" c. darabjához, amelyet élőben adunk elő minden előadáson.
1997. Harmadik stúdióalbum, fellépés a Sziget Nagyszínpadán, amely szélesebb elismerést szerez a zenekarnak. Egyre több koncert egyre több helyen belföldön és külföldön egyaránt. A zenekar 3 tagja DJ-skedni kezd "Korai's Banditos" néven.
1998. Megjelenik a remix album "Recycled" címmel, rajta magyar DJ-k és 2 zenekartag remixei. A Korai Öröm kultikus névre tesz szert a pszichedélikus zenét szereto világpolgárok körében. "...talán a legjobb pszichedélikus együttes körülöttünk!" írja az amerikai WAYSIDE MUSIC, az újzélandi "Cranium Music" toplistáján a Korai Öröm lemeze vezet, meghívást kapunk több amerikai fesztiválra, amelyeknek szponzor hiányában nem tudunk eleget tenni. A német "Lollipop Shop" kiadó bakeliten ad ki egy válogatást, kiadatlan felvételekkel bővítve. A Korai Öröm a "Magyar Narancs" közönségszavazása szerint az év koncertzenekara lesz.
1999. A zenekar fesztiválokat szervez, amelyekre kelet-európai zenekarokat hív meg. Bővülő turnéink során Szentpétervárig is eljutunk. Korai Öröm megint az év koncertzenekara.
Két magyar filmhez használják Korai Öröm zenéjét.
2000. Folyamatos koncertezés mellett két album jelenik meg: az egyik CD-n eddig kiadatlan felvételeket, a másik új anyagot és 3 videoklipet tartalmaz. Fogyásuk felülmúlja az összes eddigiét. Egy német játékfilmben szól a zenénk, a soundtracket a Sony adja ki.
2001 első féléve: koncertek Kolozsvártól Dublinig, ütős- és újabb remixalbum tervek...

Néhány részlet a sajtó kritikájából:

"A kilencvenes évek legfontosab underground zenekara. Az összeköto láncszem az alternatív és a tánczenék között"
Index.hu
"Náluk Kodály Zoltán találkozik a Talking Heads-el a boncasztalon... A zene voodooja és a mesmerizáló vizualitás olyan tudatállapotot eredményez, amit ibogain és sligovica keverékének fogyasztásával lehetne elérni, iszapfürdőben."
Najmányi László, Bahia.hu
"...Lelkes, fantáziadús, élő zenei produkció", "... a hazai underground, avantgárd vagy alternatív (vagy minek nevezzük) mezőny legdinamikusabb zenekara", "... nyolc ember állandó akcióban", "... eredeti, nem az MTV-ből kopírozott, de korszerű banda", " ... Korai Öröm zenéje rokon az acid típusú progresszív dance zenékkel, a VHK-féle spontán folyamatzenékkel és van benne etno is",
NÉPSZABADSÁG
" ... Rájuk aztán igazán felesleges címkét kitalálni", " ... a különböző műfajok itt roppant élvezetes és sajátos egységgé állnak össze, egy csak rájuk jellemző hangzást és zeneiséget alkotva", "... a repetitív muzsikák, Reich, Glass, Laurie Anderson hatása érződik... E zene értelmezhetetelen, besorolhatatlan egy-egy stilusirányzat szerint. Maguk azt gondolják, "tudatállapot" ... száz százalékig feeling zene", " ... egy-egy előadás összmüvészeti akcióként érzékelhető". " Nincsenek lemez- és számcímek; a szavaktól csak félresiklana az értelmük - érzékibb, ösztönösebb, pontosabb így". "... Ahogy maguk szervezik a koncerteket, most maguk intézik a felvételt, a kiadást és a terjesztést, körül van járva a függetlenség, s körül a felelősség is."
MAGYAR NARANCS
"Összehasonlíthatatlan képességük a pszichedelikus gitár alapú rockot, kelet-európai hatásokkal és sámán tradíciókkal keverni. A gazdag keverék összetevői a tribal ütősök, pogány furulyák, sámánisztikus trance rock, robbanó gitárszólók, ambient hangminták bizarr magyar énekkel harmonizálva... KÖ zenéje ellenállhatatlan, képzeletbeli és ugyanakkor humánus, természetes, agytágító... ezt élőben kell látni!... folyamatos repülés egy varázsszőnyegen csodás panorámák fölött - balkáni, arab és ázsiai tájak...1997 legjobb pszihedélikus albumáinak egyike, mega-ajánlott !" CROHINGA WELL (Belgium)
"Ők határozottan saját hangzást fejlesztettek ki. Képzeljük el Ozric Tentacles-t egy bolgár népi kórussal jammelni, Santana percussiójával tarkítva. Ez talán a legjobb pszichedélikus együttes körülöttünk!" WAYSIDE MUSIC (USA)
"A Porcupine Tree féle ambient alapú szintetikus, mindent betöltő futamokat a magyarok ügyesen elegyítik kísérleti edényükben, a keleties percussionnal, az arabos fuvolával és az
európai klarinéttal-trombitával… A szláv lélek utolsó lehelete a mély űrben…"
HARMONIE Magazine (Franciaország)
"A zenekar hosszú utat tett meg amíg kiérdemelte a mai, irigylésre méltó helyét - a nemzetközi zenei porond kitűnő tagja... a magyar popbíznisz antitézise... Zene és mozi egy tető alatt, komplex szórakoztatás a szemnek és a fülnek..." BUDAPEST SUN

« bezár

Diszkográfia - Korai Öröm

Korai Öröm'93 - MC, Trottel Records
Korai Öröm'95 - CD és MC szerzői kiadás
Korai Öröm'96 - CD és MC szerzői kiadás
Korai Öröm'97 - CD és MC szerzői kiadás
Korai Öröm'94-97 rövidített verziók - kiadta Lollipop Shop (Németország)
Korai Öröm - Recycled (1998) - remixek, CD, szerzői kiadás
Korai Öröm'93-96 - CD, Trottel Records
Korai Öröm'2000 - CD , szerzői kiadás

Egyéb munkák

Zene a "Sanyi Pilóta" c. színdarabhoz (r. Halász Péter) 1996

tovább »


Zene az "Észak észak", "Cukorkékség" (H,1998) és "Im Juli" (D, 2000) című filmekhez 2000
Zene TV, videó, CD-ROM- és más produkciókhoz

Válogatások:

Der Alkemistishe Kongress 1998 (D, Shakaree)
Floralia Vol. 2. 1999 (I, On/Off Records)
Solipse 1999 (D, Shakaree)
Im Juli- Soundtrack 2000 (D, Cinesoundz)

Koncertek

1993-1996 Magyarország, Németország.
1997-2000 Magyarország, Németország, Belgium, Hollandia, Austria, Románia, Csehország, Szlovákia, Slovénia, Olaszország, Yugoszlávia, Bulgária, Oroszország, Lengyelország.

Fesztiválok
Pepsi (Diák) Sziget-Nagy Színpad, Hercberg, Klosterrode, Greifswald (Németország), SUB Fest, New World Vibrations, MusicFilmFest (Bulgária), Zene Ünnepe-Genova (Olaszország), Alternativa, 4+4 Days, Slauhony (Csehország), Trenchin, Alternativne Leto (Szlovákia), Ljubljana Summer (Szlovénia), Pushkinskaja 10 Szentpétervár (Oroszország

« bezár